likeBalaton.hu | 2022.06.29. 08:47
Furcsa jelenség lesz ma a déli parton – ne sodródj be a Balatonba
Szerdán a déli parton megerősödik a délkeleti szél, ami fürdőzés közben veszéllyel járhat. Az áramlás a tó belseje felé sodorhat csónakkal, vízibiciklivel, SUP-pal, matraccal.

A Siófoki Viharjelző Obszervatórium felhívja a Balatonnál fürdőzők figyelmét a mai nap felerősödő száraz, forró délkeleti szél veszélyeire. A Balatonnál strandidőben a meleg, délies szelek a déli parton fürdőzők számára jelenthetnek veszélyt, ugyanis ott az áramlás a tó belseje felé tartó sodrást okoz.

Csalóka

Nem feltétlenül a partnál érezhető a szél hatása, hanem attól távolodva, befelé a vízen, továbbá a déli parton hullámzást nem okoz.

Ennek következtében sokszor észre sem lehet venni, hogy a gumicsónak vagy a vízibicikli már messze sodródott a parttól. Ha ilyen besodródás fordul elő, soha ne hagyjuk el a csónakot! A vízirendészet munkatársai ilyenkor fokozottan figyelik a tavat, és segítik az esetleges bajbajutottakat.

A vízirendőrök már készenlétben állnak
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ne menj a matrac után!

Elsodródó labda, matrac után úszni szintén nem szabad, ugyanis

még ha sikerül is utolérni, a sodrással szemben már nem biztos, hogy vissza tudunk úszni a biztonságos vízterületre.

Várhatóan késő délelőttől a partra merőleges irányba fordul majd a szél, megélénkül, majd meg is erősödik (40-50 km/h). Ezért fontos a viharjelzés figyelemmel követése és a viharjelzési szabályok betartása.

A Balaton biztonságos tó, csak az egyszerű szabályokat kell következetesen betartani!

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva