Szaniszló Hajnalka | 2019.11.03. 17:00
Gyakori sérülések őszi túrákon - erre figyelj!
A nyirkos, csapadékos időjárásban megszaporodnak a túrázókat érő törések, ín- és szalaghúzódások, de megelőzéssel nagyban javíthatjuk az esélyeinket.

Az időjárás ez idáig meglehetősen kegyes volt a túrázás szerelmeseihez, a nyarat idéző októbernek hála egymást érték a szabadtéri programok. Ám ahogy várható volt, ősziesre fordult az idő, és a nyugatról érkező hidegfronttal jelentős csapadék is érkezett. Ez persze cseppet sem riasztja vissza a természetjárás szerelmeseit, ugyanakkor ilyenkor gyakoribbak a sérülések – írja a csupasport.hu.

Nézz szét a kilátókból a Balaton körül!

A kijelölt túrautak és erdei ösvények a csapadéktól feláznak, sárosak lesznek, a lehulló falevelek pedig még inkább fokozzák a csúszásveszélyt. Nem csoda, hogy ilyen körülmények között többen is elveszítik az egyensúlyukat – és máris megtörténik a baj!

Tudtad, hogy a tihanyi Garda Fesztiválon nordic walking is lesz?

Különösen a köves-kavicsos talajon kell figyelni, és főleg az idősebb túrázók vannak veszélyben. Ilyenkor, ősszel mindenekelőtt a kézsérülések vezetik a baleseti statisztikát.

Fotó: Pixabay

November 12-én Keresztút a fénykereszthez címmel lesz túra Vonyarcvashegyen.

Összeállításában a bécsi székhelyű lap rámutatott, hogy a túrázók körében minden második esés kéztöréssel végződik. A balesetek fele abból ered, hogy megcsúszás vagy esés közben kezünkkel igyekszünk korrigálni, illetve védeni magunkat.

Hévíz-patak téli vízitúra november közepén, itt is érdemes előre tájékozódni és felkészülni.

– Felnőtteknél az orsócsonttörés a leggyakoribb, az esetek harmincöt százalékára jellemző – mondta Dietmar Hager, a linzi klinika baleseti sebésze a Kronen Zeitungnak. – Ugyanakkor a szalag és kézízület is nagyon gyakran sérül. Javaslom a túrabot használatát, mert segít rossz talajon is megőrizni az egyensúlyunkat.

A Badacsony ősszel a legszebb, érdemes túracipőt húzni!

Fotó: Mihály Szilvia

A szakorvos emellett azt ajánlja, viseljünk kirándulás közben kesztyűt – akkor is, ha netán az időjárás nem feltétlenül indokolja.

– A kesztyű véd, ha köves, kavicsos talajon esünk el. Ellenkező esetben egy kellemesnek ígérkező túráról könnyen nyílt sebbel térhetünk vissza, amely jelentősen növeli a fertőzésveszélyt.

A szakértő figyelmeztetett még, hogy a lábbelinket jól válasszuk meg, és haladásunk sebességét a körülményekhez igazítsuk. Inkább vegyünk vissza a tempóból, de súlyunkat mindig igyekezzünk jól elosztani a lábunkon, hogy véletlenül se szaladjon ki alólunk a talaj.

Nyitókép: Pixabay

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva