Krausz Andrea | 2018.10.25. 07:00
Három kikötő, ahol ősszel is szeretünk sétálni
Még a helyiek számára is rendszeres programot jelent lesétálni a kikötőbe. Vannak, akik naponta leruccannak, még ha nem is járnak a menetrendi hajók, vagy nincs is vitorlásuk.

A kikötők mindig más arcukat mutatják, legyen napsütés, hőség, szél, őszi színkavalkád vagy hóesés. Most három, déli parti kikötőt mutatunk be, ahol ilyenkor is szívesen sétálnak az emberek.

Balatonföldvár – történelmi múlt

A balatonföldvári kikötő és parti sétány az 1900-as évek elején létesült. A századfordulós hangulat a bejárati épületnek is köszönhető, amit most Csigaháznak hívnak és egyik szárnyában nyaranta étterem működik. Az 1200 méter hosszú parti sétányon a hullámtörő felé haladva átkelhetünk a Zielinszky Szilárd tervei alapján készült 102 méteres hídon, amely az ország egyetlen többtámaszú, vasbeton-szerkezetű gyaloghídja és műemléki védettség alatt áll. A keleti móló felé haladva láthatjuk Kvassay Jenő 1929-ben emelt emlékművét. A kikötő létesítésekor, a mederkotrás során keletkezett anyagból épült a kikötőben található Galamb-sziget.

Műemlék a 100 éves gyaloghíd Balatonföldvár kikötőjében (fotó: Krausz Andrea)

Balatonboglár – parton álló múzeum

A Balatonboglári hajóállomást a tavon lévő kikötők építésének vezetőjéről, Kaáli Nagy Dezsőről nevezték el. Az egyik legrégebbi hajóállomásról beszélünk, mivel már 1890-ben üzembe helyezték. A két félsziget által határolt kikötőmedence keleti oldalán osztoznak a hajók a vitorláskikötőbe érkezőkkel, míg a másik oldalon a Sellő Kemping található. A kikötő egyik népszerű látnivalója a parton álló Balaton csavargőzös hajó, ami 1872-ben megkezdte rendszeres járatait a tavon, Balatonboglár, Révfülöp és Badacsony között teljesített szolgálatot. 2011-ben felújították, ma múzeumhajóként működik.

Múzeum a parton álló Balaton csavargőzös (fotó: Krausz Andrea)

Balatonlelle – a szerelem és barátság szimbóluma

A kikötőt és hajóállomást 1931-ben kezdték el építeni, és 1933-ban helyezték üzembe. A 2001-ben létesült 220 férőhelyes balatonlellei vitorláskikötő a Balatoni Hajózási Zrt. egyik legszebb és legszínvonalasabb kikötője. A hajóállomásra induló szerelmesek vigyenek magukkal lakatot is, mert 2018 májusa óta egy helyi kezdeményezésnek köszönhetően faragott szerelemlakat-fal létesült itt. Horváth László fafaragó-művész saját tervezésű, somogyi motívumokkal díszített fala nem csupán a szerelmesek, hanem a város összetartozásának is jelképe, melyet a szeretet, a szerelem, a barátság és a megbocsátás jegyében állítottak.

Lakatot vigyetek Lellére, ha szeretitek egymást! (fotó: Krausz Andrea)

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva