Krausz Andrea | 2020.01.27. 06:00
Hatalmas siker a volt a januári GasztroPiknik Zamárdiban
Elképzelted, hogy Zamárdiban ott állsz a parton és isteni balatoni bort kóstolgatsz? És ugyanezt januárban is el tudod képzelni? Ha igen, akkor ott voltál a Balatoni Kör gasztrorendezvényén, melyen szinte moccanni sem lehetett, olyan sokan jöttek össze.

Vidám zene, kellemes meleg és sok-sok ember fogadott szombaton a GasztroPiknik elnevezésű programsorozat zamárdi eseményén. Egy hatalmas, fűtött sátorban 30 vendéglátó kínálta ételeit, borait, pezsgőit, pálinkáit.

A vendégek és a szervezők is meglepődtek, hogy már a déli nyitáskor telt ház volt és egész estig így is maradt. Sokan éltek a lehetőséggel és megkóstoltak valamit azokból a remekekből, melyeket kifejezetten erre az alkalomra készítettek a balatoni vendéglátók, az éttermek és cukrászdák lelkes szakemberei. A leveseket, főételeket mindenki egységes áron kínálta (levesek 1000 Ft, főételek 2300 Ft) és jellemző volt, hogy a régió alapanyagainak felhasználásával kerültek tányérra az idényre jellemző különlegességek.

A Tölgyes Kúria zellerkrémelvest kínált kacsarilette-el, a Kisfaludy-ház Étterem rozmaringos báránycsülköt tálalt zöldséges rizottóval, a Kalóz Strandbisztró pedig túrós csuszát álmodott meg mindenféle tepertővel, csak hogy néhány példát említsünk.

Aura Hotel ft. KicsiZsó séf – füstön sült velős csont salsa verdével, házi vörös kaláccsal (Fotó: Krausz Andrea)

A sütikbe, ételekbe ízesítésként belekerültek a helyi zamatos borok, sőt a pálinkák is. A sokak számára ismert, ikonikus balatonszemesi Kistücsök Étterem előételéhez, a “Fenegyerek Irsai-68 tépett húsos pirítósához” kértünk is egy kis segítséget, hogy miről is van szó.– Pach Gábor, zamárdi pálinkafőző mesterrel eldöntöttük, hogy készítünk egy olyan fogást, amihez nagyon megy a pálinka – mondta Jahni László, a Kistücsök konyhafőnöke. – Ez egy digesztív ital, vagyis étkezés után fogyasztva emésztést segítő. Ezen a vonalon haladva kifinomítottunk egy jó malacsültből készített zsíros kenyeret tépett malachússal, melyre spray-jel ráporlasztjuk a pálinkát.

Fenegyerek Irsai-68 tépett húsos pirítós (Fotó: Krausz Andrea)

Amint a szájához emeli az ember a falatot rögtön az orrában érzi az Irsaiból készített, 68 alkoholfokos pálinka illatát, amelyben megmaradtak a szőlő illóanyagai, az elsődleges balatoni, erős, sós aromák, amelyeket nagyon szeretek. Ha valaki megkívánja utána a pálinkát, akkor megkínáljuk vele – magyarázta mosolyogva a neves séf.

Folyamatosan dolgoztak a szakemberek, a pultok mögött nem volt megállás, sok helyen sorban kellett állni a finomságokért, de megérte. Az egész évben nyitva tartó balatoni szolgáltatók ezúttal is bebizonyították, hogy a Balaton télen, nyáron menő.

Jahni László, a Kistücsök konyhafőnöke az Irsai pálinkás spray-el (Fotó: Krausz Andrea)

A profik mellett a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai is bemutatkozhattak a GasztroPikniken.

– Első alkalommal veszünk részt ezen az eseményen, néhány éve kerültünk be a Balatoni Körbe a Siófoki Szakképzési Centrumon keresztül. Ez egy kiváló alkalom a diákok számára, hogy az elismert vendéglátókkal, borászokkal találkozhassanak – mondta Tóth Krisztina, a siófoki Krúdy iskola igazgatója, aki hozzátette, hogy elsősorban édességeket hoztak a piknikre és próbálták egyszerre bemutatni a hagyományost és a nemzetközit, valamint a helyi alapanyagokat.

– A nyitás óta meg sem tudtunk állni, olyan sokan vannak – tette hozzá Leányvári Krisztina, az iskola szakoktatója, aki ebben a videóban elmondja, mennyi mindennel érkeztek a diákok: volt habcsók, linzer, fahéjas csiga, amerikai palacsinta, kölesropogós és nagyon népszerűnek bizonyult a churros.

Nézzétek meg a videót!

A borászok egybehangzóan állítják, hogy a 2019-es évjárat kiemelkedőnek bizonyul a Balaton környékén. Pócz József, balatonlellei termelő szerint az 2019-es évjárat minden szőlész és borász álma.

– Nem mindig van ilyen szerencsénk, nagyon jó minőségűek voltak a gyümölcsök, nagyon szép borokat lehet készíteni – mesélte Pócz József. – A muskotályból, a sauvignon-ból, a chardonnay-ból készült borok az utóbbi évek legjobb minőségeit fogják majd hozni. A vörösek tekintetében pedig igazi prémium borok várhatóak. Teljesen új barrique hordókat vásároltam, ezekben érlelem a vörös fajtákat 20-25 hónapon át, és utána – úgy érzem – robbanni fognak! Az utóbbi évtized egyik legjobb vörös bora lesz a pincészetünknél a 2019-es cabernet franc, amely itt, a Dél-Balatonnál nagyon jól érzi magát – fogalmazott Pócz József.

Pócz József, balatonlellei borász szerint kivételes a 2019-es évjárat (Fotó: Krausz Andrea)

A GasztroPikniken az érdeklődők sokféle érdekességet megtudhattak a termelőktől vagy a séfektől, akik szívesen meséltek a balatoni ételekről, nedűkről, párlatokról, valamint arról az összefogásról, amely az egész éven át nyitva tartó Balatoni Kör tagjait egyre ismertebbé teszi.

– Meg vagyok lepődve, hogy ilyen sokan vagyunk az első zamárdi GasztroPikniken. Bebizonyosodott, hogy közösen meg tudjuk szólítani az embereket – mondta Pach Gábor, zamárdi pálinkafőző, tanácsadó, szakoktató és bíráló, a Fenegyerek pálinka tulajdonosa, a zamárdi GasztroPiknik főszervezője.

– Beszélgettem olyan vendégekkel, akik kifejezetten ezért utaztak a Balatonra Budapestről, de érkeztek egy csomóan az északi partról és a környékről is. A gyerekeket is szerettem volna bevonni a programba, ezért egy külön fedett sátorban játszóteret állítottunk fel. Az újabb tagfelvétel óta háromszor annyian vagyunk a Balatoni Körben, mint az öt évvel ezelőtti induláskor, úgy tűnik, hogy egyre többen kíváncsiak a hangunkra. Nagyon szeretem a kollégáimat, akik számára mindig is fontos volt a lélekkel előállított minőségi szolgáltatás, termék. Remélem, hogy ez a fajta szellemiség tovább tud működni a jövőben is – összegzett Pach Gábor.

Szilágyi Ági a májusban a Völgyhíd alatt újra nyitó Villa Gréta cukrászda cukrásza (Fotó: Krausz Andrea)

A téli gasztronómiai rendezvények sorában Balatonlelle következik, ahol február 1-jén, szombaton tartják a III. Lellei GasztroFarsangot. Lellei és boglári éttermesek, borászok és cukrászdák mutatkoznak be, valamint megrendezik a hagyományos jelmezversenyt is.

A Balatoni Kör GasztroPiknik-sorozat további helyszínei:

február 29. Balatonfüred

március 21. Köveskál

május GasztroPiknik a kompon

További fotók a rendezvényről:

 

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva