Krausz Andrea | 2019.05.11. 08:00
Kompon tálaltak a Balatoni Kör vendéglátói
A Balatoni Kör tagjai eddig is kitettek magukért az ősszel, télen és tavasszal rendezett GasztroPiknik elnevezésű sorozatukkal, de az utolsó állomás igazi meglepetés volt: a kompon kínálták legjobb ételeiket, desszertjeiket, boraikat, pálinkáikat.

A Szántód és Tihany között közlekedő komp a Balaton szerves része. Sokan ismerik az átkelés kellemes élményét, a szállítóhajó szinte mindig az utasok rendelkezésére áll. Jó az autóból, vagy a fedélzetről kémlelni a Balaton vizét, a közeli partokat, a nádast, vagy Tihanyt fürkészni az év bármely időszakában. De úgy sétahajózni a komppal, hogy a járművek nélküli fedélzeten sétálgatunk és válogatunk a legjobb éttermek, borászatok kínálata között, na ilyent még nem láttunk!

A kompon terített asztalok várták a vendégeket (Fotó: Krausz Andrea)

Bárki jegyet vehetett a piknikre, hogy megkóstolja a Balatoni Kör gasztronómiai sorozatának aktuális remekeit. Sokan cuppogtatták a badacsonytomaji FrissTerasz Másnap a Tavon fantázianevű burgerét, amely a charolais marhahús mellett jégsalátát, lilahagymát, csemegeuborkát, bacont, tükörtojást (!) és jalapenot is tartalmazott, és különleges volt a zánkai Neked Főztem étele is, amely hátszínt, kecskesajtot, focacciát és kápia salsát vonultatott fel a tányéron. Isteni volt a balatonfüredi Aura Hotel harcsa halászléje halhúsos derelyével, és ledöbbentünk, hogy milyen finom a badacsonytomaji Hotel Bonvino orgonakrémlevese habcsókkal.

Orgonakrémleves habcsókkal és ehető virággal (Fotó: Krausz Andrea)

8 étterem, 11 borászat, két cukrászda és egy pálinkafőzde sorakozott fel egymás mellett a kompon, hogy megmutassa: a Balaton minden évszakban menő, a Balatoni Kör vendéglátói egész évben várják a régióba érkezőket. Csattogtak a fényképezőgépek, készültek a szelfik, forgott a videó, az ember azt se tudta, hogy a bárnyáfelhős, kék eget, a zöld Balatont, a Tihanyi-félszigetet, vagy a színes gasztrokínálatot fotózza. Vagy éppen azt a záport, amikor megpróbált mindenki bemenekülni a komp egyetlen kis fedett helyére. Persze sokan kiszorultak, Pach Gábor, a zamárdi Fenegyerek pálinkafőzde tulajdonosa is köztük volt, de töretlen jókedvvel kínálta körbe a bőrig ázott társaságot egy kis szívmelengetővel. Na ezt hívják igazi vendéglátásnak!

A zápor sem zavarta meg Pach Gábor pálinkafőző mestert a kínálásban (Fotó: Krausz Andrea)

Az öt éve működő Balatoni Kör szeptemberben Sümegen kezdte hatrészes GasztroPiknik sorozatát, majd a tagok télen és tavasszal is más-más helyszíneken mutatkoztak be körben a tavon. Karácsony előtt például Balatonlellén, melyről a likeBalaton is beszámolt.

A kompon tartott sajtótájékoztatón a Kör tagjai bemutatták Kóstold körbe című legújabb kiadványukat, amely 50 ikonikus, egész évben nyitva tartó gasztro- és szálláshellyel, borászattal ismerteti meg az olvasót.

Itt látható egy videón a bemutató, ahol Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke egy új hajójáratra is felhívja a figyelmet:

A BL YachtClub Luszi nevű új hajója egész évben szállítja majd az utasokat, és összeköti az északi és a déli part rendezvényeit.

Luszi hajó (Fotó: facebook/Tóth Balázs)

A GasztroPiknik sorozat minden várakozásunkat felülmúlta, bebizonyosodott, hogy a gasztronómia egy nagyon jó hívószó a szezonon kívüli Balatonra, és akárhol volt rendezvényünk, nagy örömmel jöttek a vendégek – mondta Tóth Balázs, a szervezet alelnöke. – Azt gondolom, hogy azokkal a támogatókkal, akik időközben mellénk álltak, még nagyobb lendületet tudunk venni, és egy további helyszínnel bővítjük a 2019-2020-as szezont. Megpróbálunk együttműködni az összes többi szereplővel a tó körül, akik hasonló eseményeket szerveznek, és a Balatoni Kör nagy örömmel látja, hogy például egész télre egy komplett rendezvénynaptár alakult ki a régióban – emelte ki Tóth Balázs, aki a sorozat ötletadója és menedzsere is volt egy személyben.

Istvándy Gergely mesélt is a borokról (Fotó: Krausz Andrea)

– Egy-egy ilyen rendezvényen fontos hogy az idelátogató vendégek jól érezzék magukat és minőségi borokkal, gasztronómiával találkozzanak. De ugyanilyen fontos, hogy a Balatonról szóló hírek ne apadjanak el augusztus végére, hanem egész évben legyen miről beszélni – emelte ki Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke. Célunk, hogy a Balatont egy egész éves desztinációvá tegyük, megpróbáljuk térben és időben jobban elosztani a hozzánk ellátogató vendégeket, és nem arra koncentrálni, hogy az augusztusi időszakban még néhány százalékkal több ember jöjjön. A csúcsidőszakban túlterhelt a tó, és inkább arra kell törekednünk, hogy kiegyenlített kereslet-kínálat alakuljon ki a Balatonnál – hangsúlyozta Laposa Bence.

Ősszel tehát indul a következő GasztroPiknik sorozat, az előzetes tervek szerint Sümegen, Badacsonyban, Balatonlellén, Zamárdiban, Balatonfüreden és Köveskálon lesz egy-egy állomás, ahol könnyűzenei programokkal is színesítik majd a kínálatot.

További fotók a GasztroPiknikről:

 

Fotó, szöveg, videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva