Krausz Andrea | 2020.10.01. 08:00
Hatalmas tempóban zajlik a balatoni pontytelepítés
Szeptember 28. óta naponta több tízezer kilónyi pontyot csúszdáztatnak a vízbe a Balaton több pontján is. Szerdán Balatonlellén és Alsóőrsön jártak a pikkelyeseket szállító kamionok, ahol a szakemberek 22 ezer kg háromnyaras pontyot engedtek a tóba. Lassan elérik a 300 ezer kg-os éves telepítési kötelezettség felét.

Szerdán két helyszínen összesen 21 497 kg háromnyaras, átlagosan egy-másfél kilós, fogható méretű pontyot telepített a magyar tengerbe a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Ezzel együtt idén már 129 335 kg-ot teljesítettek a 300 ezer kg-os éves pontytelepítési kötelezettségükből.

Gyönyörű, fogható méretű példányokat halásztak le a tógazdaságból
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

Balatonlellén négy fuvarral a kikötőmólón 11 394 kg, Alsóőrsön, a Veszprémvidéki Horgász Egyesület kikötőjében pedig egy pótkocsis kamionnal 10 103 kg került a tóba.
A tógazdasági lehalászatot, a mérlegelést és a balatoni telepítéseket a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének vezetősége a helyszínen követte figyelemmel – tudósított közösségi oldalán a nonprofit cég.

A horgászszervezetek képviselői rendszerint ellenőrzik a telepítést
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

Az őszi lehalászás az Irmapusztai tógazdaságban kezdődött, onnan érkeztek a gyönyörű pontyok. Hétfőn és kedden Balatonlellén, Balatonfűzfőn, Badacsonyban valamint Siófokon, a Cinege-patak torkolatánál zajlott a telepítés, hétfőn közel 14 ezer, kedden 15 ezer kg pikkelyes csúszdázott a vízbe.

Az elkövetkező napokban is folyamatos lesz a munka, a tervek szerint újra Balatonlellén, valamint Balatonfüreden és Tihanyban is várható pontytelepítés. A vízbe engedések nyilvánosak, az időpontot és helyszínt minden esetben a BHP Zrt. honlapján előre jelzik.

Nyitókép: balatonihal.hu – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva