Szaniszló Hajnalka | 2019.10.05. 08:00
Nagy hétvégi balatoni programajánló
Azt, hogy az ősz eseménytelen lenne a Balatonon, semmiképpen sem mondhatjuk. A tó környéke számtalan lehetőséget kínál a mozgásra, a kikapcsolódásra a nyár elmúltával is.

Ne feledd, hogy ha az alábbi listában nem találod meg a számodra megfelelő kikapcsolódási formát, tovább böngészhetsz a likeBalaton.hu oldalán.

Ide kattintva a teljes balatoni programkínálatot megtalálod.

SZOMBAT:

Mindenkit várnak az ingyenes madármegfigyelős programra Siófok-Törekibben, a Cinege pihenőben, ahol megismerkedhetnek az érdeklődők az őszi madárvonulással és a csodálatos madarakkal. A madarak őszi vonulását figyelhetik meg és rögzíthetik idén ősszel is az érdeklődők az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) keretében október 5-6-án. Az eseményt Magyarországon Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálja.

Kihagyhatatlan esemény, hiszen minden bizonnyal az ország legkülönlegesebb OktóberFest-jét rendezik meg Igalban, a gyógyfürdőben.
Miért különleges? Azért mert a fürdőben a programokat mindenki a kényeztetően meleg gyógyvízből nézheti és élvezheti, így a többi OktóberFest-el ellentétben: itt mindenki fürdőruhában van, a vízben is lehet táncolni, hideg idő esetén sem fog senki fázni, a test hidratálása nem csak belülről történik, a zenészek néha a “vízen” járnak és itt valóban sok a német vendég, akik megadják a fesztivál jó alaphangulatát. Egész nap sörkülönlegességekkel, sörakciókkal és bajor ételekkel várják a vendégeket helyi büfékben. A délután folyamán zenés műsorral, színes népviseletbe öltözött fellépőkkel és hagyományos sramli zenével kedveskednek a szervezők.

Kicsi Gesztenye Klub – A kaland folytatódik Veszprémben! A Kicsi Gesztenye Klub a már 9 európai országban s hazánkban is hatalmas sikerrel futó ismeretterjesztő zenés mesejáték egy felvonásos színpadi showja. Varázslatos hangulattal, karokat és lábakat rögvest megmozgató dalokkal vár mindenkit, ahol a nevetés garantált! Lehetsz kicsi vagy nagy, fiú vagy lány, szülő vagy nagyszülő… a jókedv nem marad el! S az is biztos, hogy együtt énekeltek majd! Ismerd meg a szereplőket, Napsugarat, Olly-t, Lufipofit és Gesztenyét, akik a 4 őselemet szimbolizálva (víz, tűz, levegő, föld) a bájos Lizával kalauzolják el a gyerekeket szellemes párbeszédekkel és csodás dalokkal, hogy átadják nekik a mindennapi élethez kapcsolódó ismereteket, értékeket. A főszereplők segítenek levonni az adott történet tanulságát, mindezt Dobrády Ákos fülbemászó dalaival megkoronázva.

A Pogány Madonna c. film tihanyi apátsági helyszíneinek bejárása Bujtor Balázs hegedűművész és Barkó Ágoston atya vezetésével. Bejárhatjuk a Tihanyi Apátságot: a barokk templomban Bujtor Balázs Édesapjáról és a Pogány Madonna c. film keletkezésének történetéről mesél, majd az egyes terek (szerzetesi kápolna, könyvtár, folyosók, a plébános szobája) filmbéli és jelenkori “kulisszatitkait”, használatát ismerteti Ágoston atyával közösen. A vezetés végén az apátsági múzeumban megtekintjük az eredeti Pogány Madonna-szobrot és a film nyomán készült látványos maketteket, majd az alkalomhoz illő falatozással és koccintással fejeződik be az este.

Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész ingyenes hangversenyére várják a komolyzene kedvelőit!

Madármegfigyelés és túra az Irmapusztai-halastavaknál! Mindenkit várnak az ingyenes programra Balatonlellén, az Irmapusztai-halastavaknál, ahol megismerkedhetnek az érdeklődők az őszi madárvonulással és a csodálatos madarakkal.

I. Bereki Terepfutó Fesztivál szombaton! Aki szeret futni és szereti a csodálatos tájakat, a természetet, az ne hagyja ki ezt a rendezvényt! A Balaton Nagyberek csodálatos, egyedülállóan szép környezetében futni egy igazi élmény! A rajt és a cél is Balatonfenyvesen lesz. A hosszabb táv (16 km) érinti a szigorúan védett Fehérvízi-láp területét, majd Imremajor mellett haladva kanyarodik vissza a településre. A rövidebb táv hossza 6 km. A célban zenével és egy tál étellel várják a résztvevőket. Tervezett rajt 11 órakor. Amennyiben érdekel rendezvényünk, már most vésd be naptáradba! A nevezéssel és a futással kapcsolatos információkat, a Fenyves Sportegyesület közösségi oldalán találsz!

Fotó: Pixabay

A Légy Példakép – Kerékpáros találkozó és teljesítménytúrán életet is mentesz, hiszen véradással segítheted embertársaidat!

Októberben minden szombaton Rémtettek Panoptikuma Keszthelyen! A pokolbéli konyhán a gonosz boszorka jósdájában kotyvaszt. Rémséges dolgok fognak történni: a pokolbéli gonosz boszorka könyvéből csodalapot választhatsz. Jót? rosszat?

Érdi Tamás, Prima Primissima és Liszt Ferenc- díjas zongoraművész ad koncertet a keszthelyi kastély Tükörtermében. Érdi Tamás orosz zeneszerzők művein keresztül mutatja meg közönségének azt a kiemelkedő érzelmi mélységet és lenyűgöző kifejezőerőt, amelyet a kritika is rendszeresen dicsér.
Műsoron: Muszorgszkij: Egy kiállítás képei, Prokofjev: Rómeó és Júlia, op.75 ( részlet), Csajkovszkij: Dumka, op.59. Érdi Tamás a hazai és a nemzetközi komolyzenei élet rendkívüli zenei adott- ságokkal megáldott előadóművésze. Látását egy hibás inkubátorkezelés miatt vesztette el. Öt éves volt, amikor zongorázni kezdett, és csakhamar felfigyeltek rá a szakmai körökben. Pályája során a világ 23 országában adott mindezidáig koncertet, számos CD, szóló lemez készült a részvételével. Magyarországon gyakorlatilag minden szimfonikus zenekarral fellépett. A szakma legjelentősebb díjait tudhatja magáénak.

 

EGÉSZ HÉTVÉGÉN VÁR:

Siófok egyik legnépszerűbb gasztronómiai fesztiválja, a Halfesztivál 2019. október 4-6. között kerül megrendezésre a Fő téren.

Vadlán Ultra Terep 2019-ben is! 108 km-es futóversenyre várják a terepfutókat a Keszthelyi-hegységbe október 5-én. A helyi futók, ultrafutók szeretnék megmutatni a csodálatos színekben pompázó Keszthelyi-hegységet, az új kilátókat, mind a 7-et, a Rezi és Tátika várakat, a szerzetesek által működtetett Sztúpát és még számos Zala megyei csodát! Az útvonal mentén található a 4 magyarországi Vadlán-lik.

Állatok világnapja a Csillagvár Múzeumnál! Lovak, szamarak, kecskék. A nap folyamán többször is lesz állatudvari séta szakvezetéssel, állatetetéssel, amiben a látogatók is részt vehetnek. Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

Még több állatos téma a Balaton körül ide kattintva.

Molnár Ferenc világhírű regénye alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség, az árulás, az esendőség és a hazaszeretet fogalmáról, a pál utcai fiúk történetén keresztül. A klasszikus alapmű ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg. A drámai helyzetek így még keményebbek, melyeket tovább fokoznak a mai hangzású zenék és dalszövegek. Az előadásban döntő szerepet játszik a tárgyi világ akusztikus megszólaltatása, a színészek zenei-ritmikai kreativitása, a fiatalság ereje, humora, az eredeti mű katartikus üzenete.

Gesztenye Fesztivál Keszthelyen! Sok- sok gesztenyés finomsággal, kézműves vásárral készülnek a Tavirózsa Kalandparkban október elején. Idén is lesz gesztenyés receptverseny kicsiknek és felnőtteknek, a gyerekek részére rajzversenyt is hirdetnek, természetesen gesztenyékkel a főszerepben.

Fantáziadús töklámpások népesítik be a fesztivál idején Balatonboglár-Szőlőskislakot. Megrendezik a Tökéletes tökételek sütő-főző versenyét és további színes programokkal várják az érdeklődőket a Szőlőskislaki Művelődési Házba.

Bortriatlon 2019 – Rizling Vakáció! A rendezvény alkalmával a borospincék mélyén, hamisíthatatlan környezetben, a boros gazdák rejtett kincsei mellett megismerhetitek az igazi badacsonyi Olaszrizlinget. A pincékben egész hétvégén borkóstolókkal és színes programokkal várják a látogatókat.
A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nytókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva