viharjelzés: Siófoknál 0
11°
17°
ÉK
1 km/h
2018.10.20. 12:00 Horgászjegyek, halak, horgászhelyek
Megosztom
Balatoni Horgászkonferencián számoltak be a halgazdálkodási tevékenységről és mutatták be, hogyan lesz újra balatoni hal az éttermekben. Nem tervezik a balatoni horgászjegyek emelését, mert így is folyamatosan nő az ebből származó bevétel.

Mint tudjuk nagyon kevés halat fogyasztunk mi, magyarok. Bitay Márton, földügyekért felelős államtitkár szerint bőven le vagyunk maradva ezen a téren, az uniós halfogyasztási átlag töredékét sem érjük el. – Ezen még nagyon sokat kell dolgozni – hangsúlyozta az államtitkár Siófokon, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNPZRT) által szervezett V. Balatoni Horgászkonferencián.

De mi van, ha az ember szeretne enni, de nem is tud balatoni halhoz jutni?

A kormány 2013 decemberében betiltotta a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizeken, a halászat megszűnése óta magából a Balatonból nem juthatnak halhoz a parti éttermek, vendéglátóhelyek, ami miatt több szakember és szervezet is felemelte már a szavát.
Nem feltétlenül jelenti a balatoni hal csak azt a halat, amit a balatoni mederből fognak ki. Megvannak azok a halgazdálkodási módszerek, amelyekkel kiváló minőségű balatoni halat lehet előállítani és ezekkel ki tudják majd szolgálni az igényeket – mondta a konferencián Bitay Márton, célozva arra, hogy miután megkapta a „balatoni hal” oltalom alatt álló földrajzi jelzést a Balatonban élő, illetve a Balaton vízgyűjtő területén szaporított és nevelt fogassüllő és ponty, a tó vízgyűjtő területén a halastavakban megtermelt hal is balatoni halnak nyilvánítható.
Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy egy másik állami cég, a tógazdaságokat tulajdonló Balatoni Halászati Zrt. megszüntetésével, vagy beolvasztásával a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-be olyan állami haltermelési eszközökhöz jut az utóbbi cég, mellyel egy kereskedelmi, értékesítési láncolatot lehet majd kialakítani, így megfelelő minőségben tudjuk majd ellátni az értermeket is. – Házon belül meg kell oldani, hogyan lesz a két állami cégből egy, és akár következő negyedévben pontot tehetünk a dolog végére – mondta a LikeBalatonnak az államtitkár.

Haltelepítés

Hogy miért is fontos mindez?

Mert újabb tógazdaságokkal bővülhet a BHNPRT, ahol olyan ökohalat tud majd a cég előállítani, amely alacsony népesítéssel, a kiváló vízminőség folyamatos fenntartásával extenzív módon termelődik meg. Ezek a halak legfeljebb a Balatonból származó vándorkagylót fogyaszthatnák, vagyis azt a takarmányt, amit Balatonban élő társaik, ezzel is hozzájárulva a kiváló húsminőség kialakulásához. 2009-ben még csak 40 hektáros saját tulajdonú tógazdasággal rendelkezett a BHNPZRT, a bővítés segítéségével azonban 2021 januárjára 800 hektárra növekedhet ez a terület, például a fonyódi és a mórichelyi tógazdaság megszerzésével.

Mi várható a horgászturizmus területén?

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a LikeBalatonnak elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosan növekedett a horgászjegyár-bevétel annak ellenére, hogy nem is emeltek árat. Idén várhatóan 800 millió forint folyik be ebből a kasszába. Közel 80 ezer horgász jelenik meg a vízparton, idén 10 százalékkal emelkedett a számuk, jegyáremelés nem várható.
A vezérigazgató szerint “egyre jobban szűkül a parthoz való hozzáférés, vagyis több partszakasznak kellene a horgászok rendelkezésére állni.” Több horgászkikötőre és sólyatérre lenne szükség, hogy be tudjanak jutni a nyílt vízre a pecások.

Horgászcsónakok Siófokon, az Aranyparton (fotó: Krausz Andrea)

Egy igazi horgászturisztikai attrakciót is átadnak jövő márciusban, mégpedig a keszthelyi Horgászturisztikai Centrumot, ahol 16 apartman áll majd a vendégek rendelkezésére és igény szerint akár vezetett horgászatokra is lehetőség lesz.

Krausz Andrea

Horgászboltok, horgásztavak a Balaton körül

Mindent a pecázásról

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva