Krausz Andrea | 2019.06.10. 18:59
Húzós volt a hétvége, a hőséget csak a Balatonon élvezed
Erős volt a hosszúhétvége a Balatonnál, a színes programok és a kánikula több ezer embert vonzott a tópartra. Aki csak tehette, a vízben hűsítette magát.

Vízibiciklizők, vízen lebegő matracosok, unkornis-úszógumis apróságok lepték el a Balatont a hétvégén. Nem volt olyan ember, aki ne ment volna be a vízbe, ami hivatalosan 22 C fokos volt Siófokon, de a parthoz közeli, sekély részeken sokkal melegebbnek tűnt. Az Aranyparton rengetegen strandoltak még hétfő délután is. Volt, aki pecsenyére sült a napon, mások gondosan kenegették magukat napolajjal, és inkább az árnyékba húzódtak.

Siófok-Aranypart, szabadstrand, háttérben a vízisípálya (Fotó: Krausz Andrea)

­– Szenzációs volt a hétvége – mondta Bakró-Nagy László, a Siófok-Szabadifürdőn működő vízisípálya, vagyis a Bamboo Sziget vezetője. – Olyan sokan voltak, mint egy főszezoni hétvégén. Szuper volt az idő, a víz gyönyőrű tiszta és nem csak a bérleteseink, törzsvendégeink jöttek el, hanem olyanok is, akik még nem jártak nálunk és először próbálták ki a wakeboardot – összegezte a vállalkozó.

Hocsák Sándor csak egy délutánt töltött el családjával és barátaival Siófokon, de mint mondta érdemes volt lejönni ennyi időre is, ráadásul barátaik születésnapját is itt ünnepelték. 16 éves fiával biciklivel tekertek le Tatabányáról a Balaton-partra, ami kemény feladat volt ebben a melegben.

Sokan hűsöltek Siófokon (Fotó: Krausz Andrea)

– A víz remek, de a füvet lenyírhatnák itt a szabadstrandon, mert kicsit rendetlennek tűnik így a part – mondta Hocsák Sándor, aki hozzátette, hogy általában erre az aranyparti szakaszra szoktak jönni máskor is.

A nyár igazi fokmérője a csemegekukorica árusok megjelenése a szabadstrandokon. Évtizedek óta hozzátartozik jelenlétük a balatoni fílinghez, amikor azt kiabálják, hogy „forró, főtt, csemegekukorica, Mais bitte!” Lendvai Valéria 30 éve kínálja a kukoricát a parton, és mint mondja, ő is egész jó forgalmat bonyolított az elmúlt napokban, de a főszezon még hátravan.

Ha akarod hallani a „Mais bitte-t”, akkor nézd meg ezt a videót:

Sikerrel zajlottak a pünkösdi programok, mint a siófoki Pünkösdi Fesztivál, de berobbant a hétvége a Plázson is. A fizetőstrandon is rengetegen voltak, főként az esti koncerteken és bulikon. Megnyitott a Palace új Arénája, tehát mostantól a víz mellett, a homokos strandon dübörögnek a dj-k és nagy siker volt a Bikini és a Republic koncert is.

Zsúfolásig megtelt a Plázs a Bikini koncerten (Fotó: facebook/Plázs)

A következő napokban azok lesznek a legszerencsésebbek, akik a Balaton mellett tudnak hűsölni. Egyre jobban fokozódik a hőség, a hét második felében helyenként akár 36, 37 fokot is mérhetünk a legmelegebb órákban.

A nagy melegben sok folyadékot veszíthetünk, ami komoly veszélyeket rejt magában, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás. A déli órákban lehetőleg kerülni kellene a tűző napot, ugyanis a 7-es értéket meghaladó, vagyis nagyon erős UV-sugárzás várható! A strandon legalább 30-as faktorszámú fényvédőt használjunk, a napszúrás ellen kalappal védekezzünk, a szemünk épségére pedig napszemüveggel vigyázzunk!

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva