Krausz Andrea | 2022.09.20. 08:00
Virágzik az őszi kikerics, vagyis a kutyadöglesztőfű
Az őszi kikerics lilás-rózsaszínes színű virágait a Balaton-felvidéken és a Bakony tájain is felfedezhetjük az őszi kirándulások idején. A növény amilyen szép, olyan mérgező.

Az őszi kikerics augusztus és október között virágzik, de ilyenkor teljesen levéltelen. Csak a szép kis virágokra bukkanunk rá egy-egy őszi kirándulás alkalmával. Ősszel azért nem látni egyebet a virágból, mert a magház még a földben rejtőzik. A levelei és a toktermése tavasszal jelennek meg.

A nedves rétektől az erdei tisztásokon keresztül a legelőkig, sokfelé megtalálhatjuk.

A Balaton-felvidéken és a Bakony tájain is előfordul.

Őszi kikerics a Bakonyban
Fotó: Krausz Andrea

Nagyon mérgező

Nem véletlen, hogy népi nevei között a közismert őszike mellett a kutyadöglesztőfű is szerepel. Az egyik legmérgezőbb hazai vadontermő növényünk. A hagymája és a levele, sőt még a virága is méreganyagot tartalmaz.

Zöld leveleit a legelő állatok elkerülik, a szénába keveredő száraz levelek azonban mérgezést okoznak, az állatok 2-3 napon belül elpusztulnak.

Őszi kikerics, másnéven kutyadöglesztőfű

Egy csomó népies neve van: ebvirág, kutyadöglesztőfű, fejes vagy törpe zászpa, zászpa kikerics, gólyavirág, guzsaly, guzsalyvirág, guzsalyülő virág, kék kökörcsin, kék kükörics, kükörtyin, kivirics, kükére, őszike, kikirics, kükörics, kükirc, kükerc, vetővirág, zörgő-gaz, pücsökkoma, csicsikoma, csicsiskoma.

A levelei tavasszal jelennek meg, ősszel pedig virágzik az őszi kikerics
Fotó: Krausz Andrea

 

A mondák szerint a nevét egy ókori városról, Colchis-ról kapta, ami a Fekete-tenger közelében feküdt, és egykor az ott élő méregkeverőkről volt híres.

A király lánya, Médea, a híres boszorkány kikericset használt a bájitalok, mérgek elkészítéséhez.

A növény egy földre hullott varázsitalcsepp nyomán sarjadt

A növény főként a vizesebb, meszes talajon, leginkább napos vagy félárnyékos helyeken él. Egész Közép- és Dél-Európában sűrűn előfordul, de Észak-Afrika nedves talajú térségeiben is lehet vele találkozni. Könnyű összekeverni a krókusszal. A különbség, hogy utóbbinak csak három porzószála van, a kikericsnek viszont hat.

Fotó: pixabay

A kertedben is lehet

Díszfüvek és cserjék tövébe, sziklakertbe, gyepbe, valamint cserépbe is ültethető. Öntözést nem igényel, de hálás a jó vízgazdálkodású talajért. Hagymája a nyár végén kerüljön kb. 15 cm mély gödörbe.

Nyitókép: Krausz Andrea



 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva