Mihály Szilvia | 2019.03.11. 08:00
Így készül egy tál dödölle
Sztana Ferenc főzőiskolájában megtanultuk, hogyan készül a gyerekdalból ismert dödölle. A Balaton környéki éttermekben kínált egytálételt ön is könnyen elkészítheti otthonában.

A dödölléről a vasi és zalai lakosok is meggyőzően állítják, hogy ők találták ki, az biztos, hogy több Balaton környéki étteremben kóstolhatjuk ezt az egyszerű, de nagyon finom ételt. A dödölle évszázadokon keresztül volt a dunántúli paraszti konyha egytálétele, ma már modern bisztrókonyhákban önálló fogásként, vagy vad és marhaételek köreteként is kínálják.

– Mi a jó dödölle titka?

– Minden étel esetében az alapanyagok minősége határozza meg a tányérra kerülő fogás minőségét is.

Mivel a dödölle hozzávalói közt burgonya, liszt, vöröshagyma, sertészsír és só szerepel csak, nem kell különleges alapanyagokkal bíbelődni, de az fontos, hogy ezek az alap, minden háztartásban megtalálható alapanyagok jó minőségűek legyenek.

Dödölle recept ahány ház, annyi létezik, a hozzávalók aránya és a szakácsnő vagy séf szíve-lelke mellett a felhasznált burgonya minősége a legmeghatározóbb az ételben.

A zalacsányi séf, Sztana Ferenc már kitapasztalta, hogy a legjobb, ha Balatoni rózsa fajtájú burgonyát veszünk a dödölléhez. Ez a keszthelyi burgonyafajta sem nyersen, sem főtt állapotában nem szürkül el, könnyű vele dolgozni.

Fotó: Mihály Szilvia

Ha nagyon extra fogást szeretnénk készíteni, akkor lila burgonyát is használhatunk. A lila burgonyának nem csak a héja, hanem a belseje is lila, színét elkészítés során is megőrzi.

A dödölléhez a krumplit hámozás után kockára daraboljuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, de egy kevés vizet hagyunk rajta, majd kevergetve összetörjük.

Ehhez a masszához adagoljuk a lisztet, nem is gondolnánk, milyen sokat felvesz a burgonya.

Ahogy a melegítés közben egyre több nedvesség távozik a burgonyából, és nő a belekevert liszt mennyisége, úgy lesz egyre nehezebb dolgozni vele. Az öregek azt mondják, akkor jó a dödölle, ha legurul a csempéről, amikor hozzávágjuk. Egy másik mondás szerint akkor jó a masszánk, ha csöpög a padlás, vagyis izzad a homlokunk keverés közben.

Ha elkészült a masszánk, egy kanál segítségével kiszaggatjuk a dödöllét, nem baj, ha nem lesznek egyformák.

A kiszaggatott dödöllét meg kell pirítani, óvatosan, hogy ne égjen meg, de kapjon egy kis ropogós, aranysárga felületet, miközben a belseje puha marad.

Tálaláskor pirított hagymával és tejföllel kínáljuk.

Fotó: Mihály Szilvia

A dödölle mellett készült még a zalacsányi főzőesten sütőtökös rizottó tigrisrákkal és rántott Korosajt is lila burgonyával. Ehhez a fogáshoz a közeli Nemesbükről hoztuk a sajtot, itt olvashatja a boldog tehenek és gazdájuk, Korosa András bemutatását.

Fotó: Mihály Szilvia

A séf úr elárulja, mitől lesz ropogós az ő rántott sajtja:

Főzőiskolába akkor is érdemes elmennünk, ha még soha nem fogtunk fakanalt, de akkor is, ha már profin mozgunk a konyhában. Egy-két apró fogást, trükköt biztosan tanulhatunk a séftől, és a hangulat is kitűnő egy ilyen összejövetelen.

A közös főzés és a társaságban elfogyasztott vacsora után jó néhány hasonló érdeklődésű új ismerőssel is gazdagodhatunk, nem utolsósorban a következő családi vagy baráti összejövetelen megmutathatjuk, mit tanultunk, és lenyűgözhetjük vendégeinket.

Nézze meg képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva