2018.11.20. 07:00
Így vásároljunk használt bringát
Megkímélt állapotú és szemtelenül olcsó. Habár a két szempont együtt ritkán teljesül, jó vásárt csinálni egyáltalán nem lehetetlen, ha használt kerékpárokról van szó. Tippek kezdő vásárlóknak.

Használt kerékpárt vásárolni lutri. Kellő tapasztalat híján könnyen pórul járhatunk, megfelelő szakértelemmel és egy kis szerencsével azonban remek üzletet üthetünk nyélbe. A folyamatot nagyban egyszerűsíti, ha tudjuk, milyen típust keresünk, és előre tisztázzuk magunkban, milyen felszereltségre mennyi pénzt vagyunk hajlandóak áldozni.

Ismerősök előnyben. Mielőtt szörföznénk az interneten, és elkezdenénk átnézni a szakmai fórumokat, hirdetési oldalakat, érdemes baráti, ismeretségi körben érdeklődni. Szinte mindenhol akad egy-egy bringafanatikus, aki az első fékpofa cseréjétől a váltórendszer aktuális állapotáig teljes körű leírást ad eladósorba került kerékpárjáról, és még az árat illetően is kompromisszumra kész. Az ilyen lehetőséget becsüljük meg, jobban nehezen járhatnánk.

Ha a billentyűzet előtt kötünk ki, első utunk a fórumokra vezessen. Szinte minden kerékpártípusnak megvan a maga bázisa, amelynek tagjai rengeteget tudnak a megfelelő felszereltségről, beállításokról és a gyakorlati használatról. Az ilyen közösséget az információszerzés mellett arra is használhatjuk, hogy leírjuk igényünket, és kapcsolatba lépjünk egy környékünkön lakó eladóval.

Mivel a jó hírnevét senki sem szeretné veszélyezteti, viszonylag kis kockázattal vásárolhatunk minőségi kerékpárokat.

Természetesen használt bringák értékesítésével foglalkozó kereskedőket is megkereshetünk. Egy magára valamit adó üzletben biztosak lehetünk, hogy az árult kerékpárok műszakilag rendben vannak, és kisebb finomhangolás után azonnal használhatóak. Ugyan lemaradunk a „vadászat öröméről”, és alkudni sem igazán tudunk, de összességében rengeteg időt spórolhatunk meg.

A kulcs: felkészültség. Használt kerékpárt vásárolni olyan, mintha használt autót vennénk. Megfelelő rutin híján érdemes szakértő segítségét kérni. Ezáltal nekünk elég a kényelmi szempontokra figyelni, a kritikus hibák kiszúrását és a „megéri-e az árát?” kérdést illetően ott a segítségünk. Ha mégis különösebb tapasztalat nélkül, egyedül vágunk bele a vásárlásba, legyünk tisztában az alapokkal.

Tudnunk kell, milyen váz- és kerékméret illik hozzánk. Amint ezt tisztáztuk, és találtunk néhány szimpatikus hirdetést, informálódjunk telefonon. Elképzelhető, hogy a kérdésekre kapott válaszok már eltántorítanak a vásárlástól, és megspóroltunk magunknak egy felesleges utat. Talán mondani sem kell, ne vásároljunk előre utalással vagy utánvéttel, ehelyett beszéljünk meg személyes találkozót az eladóval, és olyan időpontot válasszunk, amikor kényelmesen ráérünk.

Ne várjunk tökéletes állapotú bringát! A vázon levő karcok, a kisebb lepattogzások teljesen természetesek, a horpadás és a rozsda azonban gyanús.

Keressük nagyobb esések nyomait. A váltók, a fékek eldeformálódását sem nehéz kiszúrni. Ellenőrizzük, mennyire kopott a gumikülső, és nincs-e a kerékben nyolcas. Ehhez pörgessük meg a kereket, és ha a felni és a fékpofa között folyamatosan egyenlő marad a távolság, nincsen probléma.

A kormánycsapágyat az első fék behúzásával és a kerékpár hintáztatásával tesztelhetjük. Ha furcsának érezzük, akkor laza, vagy tönkrement. Mozgassuk oldalra a kerékpár első és hátsó kerekét, illetve emeljük meg őket egyenként, és forgassuk meg a kereket. Gyanús hangok esetén a kerékagy is javításra szorul.

Kötelező próbakör. Miután álló helyzetben szemügyre vettük leendő kerékpárunkat, kérjük el próbakörre. Ha az eladó erre nem hajlandó, bármilyen okot is hoz fel, forduljunk sarkon. A tesztelés különösen fontos, már csak azért is, mert tekerés közben tisztázhatjuk az érzéseinket.

Kerékpáron haladva ne fogjuk vissza magunkat, menjünk úgy, mintha a sajátunkat hajtanánk. Próbáljunk ki mindent, és közben figyeljük a reakciókat. Hajtsuk meg teljes erőből a pedált. Kattogó hang esetén a középcsapágy rendetlenkedhet. Húzzuk be a féket, nézzük meg, milyen erősen működik. Ha a fékpofán nincsen elég anyag, karcolja a felnit. Rugóztassuk a teleszkópot. A váltóval menjünk végig az összes fokozaton, mindegyiket tekerjük meg jól. A váltás akkor jó, ha finoman, kattogás nélkül történik.

A kialkudott végösszegre – az első szervizre gondolva – fejben tegyünk rá néhány ezer forintot, és ha úgy is pozitív irányba billen a mérleg nyelve, vásároljuk meg a kerékpárt.

Érdemes egy gyorsszerviz. Akármilyen jó benyomásokat szereztünk előzetesen, vásárlás után mindenképp vigyük szervizbe újdonsült bringánkat. A kopó alkatrészeket cseréltessük, és végeztessük el a beállításokat. Figyeljünk oda, hogy a szervizből kigurulva kerékpárunk mindenben megfeleljen a KRESZ előírásainak, ha nem járt hozzá lámpa vagy villogó, azokat is szerezzük be. Ugyanígy érdemes elgondolkodni a pumpa, lakat és bukósisak vásárlásán. Mindegyik része az alapfelszereltségnek, és meghálálja a befektetett pénzt.

Amit használtan érdemes: gyermekbicikli

Amíg a felnőttkerékpárokat általában hosszú távra vásárolják, a gyermekbiciklik néhány év után mennek a garázsba vagy a pincébe. Ennek oka nem feltétlenül az elhasználódás, egyszerűen kinövik a kicsik. Mivel minden évben elég sok bringa kerül emiatt meghirdetésre jóval a bolti ár alatt, érdemes körbenézni a környéken. A vásárláshoz nyugodtan vigyük magunkkal gyermekünket, állítsuk rá a méretet, és hagyjuk, hogy kipróbálja. Ha fülig érő vigyorral száll le, és mi sem találtunk műszakilag kivetnivalót, csapjunk az eladó tenyerébe.

Forrás: Nagy Zsolt/Bringázás magazin

Tovább olvasnál a témában?

A hosszú életű bringa titka
E-bike – bringa motorral, nem csak lustáknak
Tókerülő bringatúra a Balatonon

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva