Krausz Andrea | 2019.06.21. 11:00
Illat, zene, élmény a Kőröshegyi Levendulásban
A Kőröshegyi Levendulás gyönyörű területen fekszik. A gazdaság lankás dombjaira felsétálva a Tihanyi-félsziget látványa dobogtatja meg az ember szívét, na és a kéklő levendulasorok, amelyek még hetekig folyamatosan virágozva várják a látogatókat.

A dombok között még kánikulában is kellemes a klíma, a vendégek asztaloknál, padokon vagy a fűben üldögélve hűsölhetnek az árnyas fák lomjainál, vagy felfrissítik magukat a párakapu alatt, ha éppen nem a napsütötte illatozó levendulabokrok között hajlonganak.
Az összesen 12 hektáros terület felén termelnek levendulát, jórészt a Tihanyból jól ismert keskenylevelű, vagy orvosi levendulát, (Lavandula angustifolia), de néhány éve megtalálható az angol intermedia is, ami kifejezetten kedveli a helyi meszes, homokos, vízáteresztő talajt. Tavasszal is nagy az élet a gazdaságban, mivel rengetegen érkeznek a tulipán- és nárciszszüret idején is.

Még hetekig tart a levendulagyűjtés Kőröshegyen, ahol különböző méretű aratótáskákba vagy kosárba gyűjthetik a vendégek a virágot.

Különböző méretű aratótáskák a Kőröshegyi levendulásban (Fotó: Krausz Andrea)

A kézműves sátraknál is nagy volt a forgalom a több napos levendulafesztiválon: csokrokat lehetett kötni, a látogatók megismerkedhettek a lepárlás technológiájával és illatos szappant vagy fürdősót is készíthettek a helyszínen a friss virág felhasználásával. A kézműves workshopot Csapó Andrea tartotta, aki Amira elnevezésű manufaktúrájában kézzel, kíméletes eljárással bőrápoló szappanokat állít elő kizárólag természetes növényi alapanyagokból, 100 százalékos tisztaságú illóolajokkal.

Csapó Andrea levendulaszappan és -fürdősó workshopja (Fotó: Krausz Andrea)

– Minden anyagnak megvan a funkciója, a csomagolás esetében is a műanyagmentességre és környezettudatosságra törekszem – mondta a Csapó Andrea. – A Kőröshegyi Levendulással együttműködve állítom elő az itteni levendulás szappanokat és vannak saját kézműves szappanjaim is, a műhelyem egyébként Táborfalván található. A szappankészítés során kíméletes módon, csak 40 fokra melegítjük fel a zsírokat, olajokat, amelyeket elszappanosítunk. Teszünk bele shea vajat, ami nagyon jó a bőrnek, és természetesen köröshegyi levendula-illóolajjal illatosítjuk. A fürdősók estében is természetes sót használunk, bőrápoló olajat teszünk bele, valamint levendulavirágot és illóolajat – emelte ki a szakember, akivel több alkalommal is találkozhatunk Kőröshegyen.

A élő zene jól illett a hangulathoz:

A szedéshez metszőollót is kaptak a látogatók, annak segítségével ugyanis kényelmesebben és kíméletesebben lehet szedni a levendulát.
– Valamivel a fás szár fölött kell elvágni a lágy szárat, majd kisebb csokrokba kötve, fejjel lefelé lógatva kiszárítani, így marad meg a legtovább – mutatja meg a technikát a kőröshegyi Reichert Zsófia, aki idényszerűen, az iskola mellett vállal munkát a gazdaságban, és főként a shopban szokott segíteni.

Reichert Zsófia a dolgozók egyenkötényében szedi a levendulát (Fotó: Krausz Andrea)

Nagy keletje van a különböző levendulás készítményeknek, tárgyaknak, amelyek között a szörptől a hűtőmágnesen és a molyriasztó tasakokon keresztül a similabdáig sokféle dolog megtalálható.

Busszal érkezett egy 16 fős csoport Veszprémből. A hölgykoszorú tagjai elárulták, hogy a Veszprémi Bóbita Körzeti Óvoda Hársfa tagóvodájának dolgozói összefogtak és egy kaposvári kirándulást szerveztek a szombati napra, visszefelé pedig benéztek a számukra még ismeretlen levendula-gazdaságba.
– Érdemes volt eljönni a látványért, élmény volt átautózni a kőröshegyi völgyhídon. Szeretjük a növényt és az abból készült szörpöt is és nagyon tetszik, hogy itt van élőzene is. Gyönyörködünk a színes virág látványában, és megnézzük, hogy milyen ajándékot lehetne hazavinni – mondta a pedagóguscsapat egyik tagja, Takácsné Szemes Margit.

A levendulás készítmények tárháza a kőröshegyi shopban (Fotó: Krausz Andrea)

A déli parti levendulás azért is kivételes hely, mert itt folyamatosak a programok, a Kultkikötő sorozatának köszönhetően pedig szabadtéri koncerteket is szerveznek az illatozó levendulatövek között.
Június 23-án élőzenés jóga és hangfürdő lesz, június 29-én a Bereczki Zoltán Akusztikot hallhatja a közönség, július 6-án a jazz szerelmeseit várják, július 27-én pedig Náray Erika koncertezik.

További fotók a levendulásról:

A jóga és hangfürdő a levendulásban programjáról itt olvashatsz.

A Bereczki Zoltán Akusztik koncert részleteiről itt olvashatsz.

A Jazz a levendulásban koncertről itt olvashatsz.

Náray Erika koncertjéről itt olvashatsz.

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

(Borítókép: Krausz Andrea)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva