Krausz Andrea | 2021.10.25. 07:00
Itt a titok, hogy lehet óriáspontyot fogni a Balatonban
Tamás Dániel egy héten keresztül bojlizott barátaival. Összesen 11 halat fogott, melyek közül a legnagyobb közel 22 kg-ot nyomott. Nem is gondolnánk, hogy mi a sikeres fogás titka.

Tamás Dániel imád fotózni. Gyakran fényképezi barátait, ha hatalmas pontyokat akasztanak horogra. Most viszont elérkezett az idő, amikor Dánielt kellett lefotózniuk a többieknek, egy gyönyörű 21,56 kg-os tőponttyal a kezében.

Vasárnap érkeztek Fonyódra, a Strand utcába, és hétfőn hajnali 6 órakor már egy kapás riasztotta a Tolna megyei horgászt, aki azzal a határozott szándékkal érkezett a Balatonra, hogy megfogja élete halát. – Nem számítottam rá, hogy első nap reggel mindjárt egy nagy ponttyal indulok. Amikor megszákoltam, azt hittem, hogy meg is van a 20 kg fölötti. De a mérleg 18,20 kg-ot mutatott – mesélte Tamás Dániel.

– Másnap ugyanúgy 6 órakor jött a kapás. Az elsőfokú viharjelzésben nagyok voltak a hullámok. Amikor a hal fölé értem,

úgy éreztem, mintha egy tuskóba akadtam volna. Nem tudtam felemelni. Akkor már remegtem, és tudtam, hogy igen, ez lesz, amiért jöttem.

Csak el ne menjen! Fél órán át küzdöttem a hullámokkal. Ahányszor csak aláhelyeztem a merítőt, mindig ellöktek a hullámok. Többször is próbáltam megszákolni, aztán negyedszerre végre sikerült. Pontybölcsőbe került, kivittem a partra és kiderült, hogy 21,56 kg. Egy gyors fotó után vissza is engedtem a Balatonba – idézte fel a nem mindennapi emléket a pecás.

Meg kellett küzdeni érte a nagy hullámokban
Fotó: Tamás Dániel – családi

Jó időben, jó helyen

Kiderült, hogy Dániel fogott már ennél nagyobb halat, mégpedig Gyékényesen, egy 24 kilós pontyot. De a Balaton más. Mint mondja, „itt már egy 15 kg-osnak is örülni kell”. De nem is gondolnánk, hogy mi volt a sikeres fogás titka.

– Nekünk már nem kellett etetni. Ugyanis egy nappal az érkezésünk előtt ért véget a Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny, és a versenyzők előetetése nagyban hozzásegített a sikerhez.

Most horgásztam Fonyód-Bélatelepen harmadszor, de korábban csak 12 kg-os pontyot fogtam. Most végre sikerült egy hatalmas példány. Szerdán jött még egy 14,70-es és egy 14 kilós, aztán egyre kisebbek érkeztek. Összesen 11 halat fogtam, amelyeket azonnal vissza is engedtem a vízbe. Most jött el a pillanat, hogy megpróbálnám egyszer az északi partot is, de egyelőre Fonyód a favorit hely. A Balaton halban gazdag, aki ügyes, az tud halat fogni – meséli a 27 éves horgász, majd hozzáteszi, hogy mindent szeret egyedül csinálni. „Hogy az ember érezze, hogy a siker csakis a saját érdeme.”

Itt a 4 éves utánpótlás

Dániel évente négy bojlis horgásztúrát iktat be az életébe, hétvégenkét pedig gyakran látogat el a Tolna megyei Szálkára, ahol négyéves kisfiának tanítja a horgászmesterség alapjait.

– A feleségem is mondja, hogy jól megbolondítottam. Zalán még a vacsoránál is horgászműsorokat néz

– meséli nevetve Dániel, aki 15 éve, szinte gyerekkora óta hódol a bojlizásnak.

Szálkai élmények a négy éves Zalánnal
Fotó: Tamás Dániel – családi

A horgász célja pedig, hogy legközelebb megdöntse mostani rekordját is. Erre nagy az esélye, hiszen napról napra egyre több horgász büszkélkedhet hatalmas pontyfogásokkal.

További horgásztörténeteket itt lehet olvasni!

Nyitókép: Tamás Dániel – családi

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva