likeBalaton.hu | 2022.08.23. 07:00
Itt a hűvös időben is strandolhatsz a Balatonnál
Nem kell aggódnod, ha a hőmérő nem mutat 30 fokot, akkor is tudsz meleg vízben fürdeni a Balaton környékén. Mutatjuk a strandokat, ahol egész évben csobbanhatsz!

Kincset érő gyógyvíz – Igal

Az igali fürdő Szántódról és Balatonlelléről is 40 kilométerre található, egy bő fél órás autózást megér az a különleges hangulat és gyógyvíz, amit itt találsz.
Igal festői dombok között fekszik, termálkincse pedig országosan is kiemelkedő.
A 651 méter mélységből feltörő 81 °C-os gyógyvíz magas hőmérséklete és ásványi anyag tartalma miatt a reumások, az izületesek és a gerincbetegek számára bír gyógyhatással, lelkesednek érte a krónikus nőgyógyászati problémával küzdők. A szakértők a hajdúszoboszlói gyógyvízhez hasonlítják, hiszen mindkettőnek egyformán magas a jód- és brómtartalma.
Már a vízkincs megtalálása is kisebbfajta csoda volt. A múlt század 40-es éveinek elején egy amerikai cég kőolajat keresett az igali vásártér területén, ám a fúrószerkezet 81 Celsius-fokos vizet fakasztott.

Fotó: Igali Gyógyfürdő FB oldal

Ma a családias léptékű Igali Gyógyfürdő területén külső és belső termálmedencék, élményelemekkel felszerelt gyermekmedence, szaunavilág és számos szolgáltatás is megtalálható. Egész évben színes programokkal várják a vendégeket.

A romantikus Csisztapuszta

A Csisztai fürdő igazi romantikus élmény. Balatonfenyvestől 12 kilométerre található a Buzsákhoz tartozó Csisztapuszta, ott pedig a Csiszta-Fürdő.
Az 1950-es években olaj után kutattak errefelé, de termálvízre bukkantak. Először ezt csak a falusiak használták, aztán a gyógyhatása szájról-szájra terjedt. Gyakori látvány volt, hogy a helyiek által épített kis faházak mellett a legmodernebb lakóautók sorakoztak, bent pedig az igencsak falusias medencékben egymás mellett ültek a fejkendős nénikék és a dizájnos napszemüveges német nyugdíjasok.
A ma már felújított fürdő egész évben nyitva van gyógymedencék, szauna, külső medencék és egy gyermekmedence is várja a látogatókat.
Vize főként reumatikus és mozgásszervi betegségekre jó, de a nőgyógyászati panaszok, bél- és gyomorpanaszok és néhány bőrbetegség is kezelhető, illetve enyhíthető vele. Ha nemcsak fürdésre, de kirándulásélményre is vágysz, mehetsz kisvasúttal is, ami Balatonfenyvesről indul.

Fotó: Csisztapuszta Fürdő FB

Családi élményfürdő Zalakaroson

Kihagyhatatlan a Balaton közeli zalakarosi családi élményfürdő, ahol a beltéri csúszdapark, a gyógyvizes medence mellett még fűtött tengervízben is lubickolhatsz. A különleges víz több ezer méter mélyről tör fel, telis-tele van ásványi anyagokkal és életerővel, ami feltölt, pihentet és egyben elvarázsol. A zalakarosi gyógyvíz összetétele az ásványi anyagok, nyomelemek sokfélesége és mennyisége alapján Európában egyedülálló, sok szerves anyagot és oldott sót tartalmazó gyógyvíz alkálikloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos és kénhidrogénes, melynek fluorid, bórsav és metakovasav tartalma is jelentős.

Jó hatással van, ha mozgásszervi panaszok, nőgyógyászati és urológiai panaszok, bőrbetegségek, idegrendszeri problémák kezelésére választják,

Úszkálj, próbáld ki az élménymedencéket, a vízipiszolyokat és a szaunákat is. Tudtad, hogy gyermekek részére is kialakítottak egy szaunaoázist és sószobát? A Dunántúl legnagyobb csúszdaparkja, vízi attrakciók sokasága, sodrófolyosó, víz alatti masszázs, nyakzuhanyok, pezsgőfürdők, vadvízi sodrás, hullámmedence, sportmedence is található a közel 6 ezer négyzetméternyi vízfelületen.

A beltéri medencékben egész évben strandidő van
Fotó: Zalakaros, hivatalos sajtófotó

Tavirózsák között úszkálhatsz Hévízen

A Hévízi-tó egész évben várja pihenni, gyógyulni vágyókat, igazán különleges élmény lubickolni a tavirózsák között. Ha azt gondolnád, hogy ez a víz csak a nyugdíjasoknak vagy a mozgásszervi panaszokkal küzdőknek való, meg fogsz döbbenni.
Az ülőmunka és a városi életmód miatt már harmincévesen is lehet derékfájásod, amit a 27 fokos gyógyvíz rendbe tud tenni. Megelőzésre is érdemes igénybe venni a hévízi gyógykúra elemeit.
A hévízi kúra a tóban fürdésre épül, de gyógytorna, gyógymasszázs, súlyfürdő, iszappakolás és különböző fizikoterápiás kezelések egészítik ki az igénybe vehető szolgáltatásokat, ezek együtt biztosítják az akár hónapokig tartó tünetmentességet.
A ködpárába bújt tó olyan, mint egy mesevilág, akár romantikus programnak is ideális helyszín, egész évben úszkálhatsz a tavirózsák között. A tó nem egy átlagos strand, elsősorban a pihenni, gyógyulni vágyóknak ajánljuk, 14 éven aluliak számára nem javasolt a fürdőzés.

Romantikus fürdőzés a tavirózsák ölelésében
Fotó: heviz.hu / hivatalos sajtófotó

Óriáscsúszda és csendszoba Kehidakustányban

A Balaton közelében található Kehidakustányban az egész család jól érezheti magát, nem kell túl sokat autóznotok, a fürdő Keszthelytől negyed órányira fekszik. Az itteni gyógyvíz kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos, kénes, forráshőmérséklete 49 fok, ami a medencékben már kellemes 34-36 fokra hűl.
A termálvíz idegrendszeri, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és mozgásszervi problémák megelőzésére és gyógyítására alkalmas.
Azoknak is jótékony a meleg víz, akik egészségesek és kikapcsolódásra, felfrissülésre vágynak. A medencében ülve gondolataink megnyugszanak, kitisztulnak. Csendszobában lehet tökéletesen ellazulni, az itt lévő ivókút vize gyomorbántalmakra ajánlott.
A csöppségeket pancsoló, a nagyobbakat több csúszda várja, van köztük egy a hang és fényeffektekkel ellátott közel száz méteres óriáscsúszda is, ezt a felnőttek is szívesen kipróbálják. A sodrómedence, a fejesugró, a jacuzzi, s a buzgárok is kedveltek.

Fotó: Kehida Termál Gyógy-és Élményfürdő

Nyitókép: shutterstock

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva