Krausz Andrea | 2023.03.14. 08:00
Itt vannak a gyönyörű virágzó mandulafák a Balatonnál
A gyümölcsfák közül a legkorábban a mandula virágzik. A magával ragadó látványért érdemes egy kirándulást tenni a Balaton-felvidékre. Mutatjuk a helyszíneket.

A mandulafák ott élnek legszívesebben, ahol a jó szőlők is megteremnek. Vagyis a napos, meleg, mediterrán jellegű éghajlaton.

A Balaton északi partján több helyen is megcsodálhatjuk a virágzó madulafákat.

Szigliget

Szigliget önmagában is megér egy túrát. Hát még így, kora tavaszi hangulatban! A vár a hét minden napján várja a látogatókat, márciusban 9 és 17 óra között lehet belépő váltani a történelmi falak közé.

Balatongyörök

Balatongyörökön is szívderítő látványt nyújt a rózsaszín virágözön. Ezen a hosszú expozíciós idővel készült felvételen virágzó mandulafák láthatók Balatongyörök közelében, a 71-es út mellett.

Gyönyörű látványt nyújtanak Balatongyöröknél a virágzó mandulafák
Fotó: MTI/Varga György

 

Becehegy a balatongyöröki Szépkilátó közelében található, érdemes a parkolóból gyalog felsétálnunk a domboldalra. A modernebb nyaralók és lakóházak mellett több XIX. századi műemlék présház és pince található itt.

Mandulavirágzás Balatongyörökön
Fotó: Mészáros Annarózsa

Balatonakali

Balatonakali település határában, a Fenye-hegyen és Les-hegyen XVIII. – XIX. században épült borospincéket találunk, amelyek szép látványt nyújtanak a festői domboldalakon. Az itt fellelhető öreg mandulafák a helyi mandulatermesztés száz éves hagyományairól tanúskodnak. A présházak körüli gyümölcsösökben, vagy a szőlősorok között, az ún. többszintes művelés hírnökeként nagyon sok ilyen, akár száz évnél is idősebb, gyakran különös, csavart törzsű, máig termő mandulafával találkozhatunk. Március 31-én és április 1-jén tartják a „XI. Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor” elnevezésű eseményt, melyen kulturális programokkal és a borosgazdák saját termelésű boraikkal várják az érdeklődőket.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva