vg.hu / | 2022.11.08. 14:00
Jön a büntetőtarifa az egyetemes szolgáltatásban jogosulatlanul vételezőknek
Egy kormányrendelet módosítása sorra veszi, mi jár az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő, de arra nem jogosult felhasználóra.

Ha az egyetemes szolgáltató megállapítja, hogy adott felhasználója nem jogosult egyetemes szolgáltatásra, akkor a felhasználónak a szoláltatóval való jogviszony fennállása alatt jogosulatlanul vételezett áramot az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci áron, a földgázt pedig az adott hónapra vonatkozó átlagos CEEGEX másnapi súlyozott átlagáron számolja el a vonatkozó kormányrendelet módosítása szerint.

Villanyóra
Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország

 

A felhasználó és az egyetemes szolgáltató közötti szerződés – a felek elszámolási kötelezettségének fennmaradásával – a jogosultság hiánya miatt azon a napon szűnik meg, amikor a jogosultság hiányát az egyetemes szolgáltató megállapítja. Az egyetemes szolgáltató a felhasználót a szerződés megszűnésének tényéről a megszűnés utáni 15 napon belül tájékoztatja.

Nyilatkozni kell

Az egyetemes szolgáltató azonban az említett jogosultság hiányának megállapítása előtt legalább 8 nyolc nappal felszólítja a felhasználót, hogy nyilatkozzon a jogosultságáról, a szolgáltató egyébként ilyen nyilatkozatot, 15 napos határidővel bármikor kérhet. Ha a felhasználó nem nyilatkozik határidőre, akkor az egyetemes szolgáltatásra való jogosultsága 2022. augusztus 1. napjával, az egyetemes szolgáltatóval lévő szerződése pedig – elszámolási kötelezettségük fennmaradásával – a fenti határidő lejárta utáni napon szűnik meg, az említett jogkövetkezménnyel.

 

Ha az egyetemes szolgáltató a benyújtott igazolás (elektronikus irat) irat alapján azt állapítja meg, hogy a nyilatkozatban foglaltaktól eltérően a felhasználó nem jogosult egyetemes szolgáltatásra, akkor nem a már említett módon számolja el vele az áramot, illetve a gázt, hanem az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci ár, illetve az adott hónapra vonatkozó átlagos CEEGEX másnapi súlyozott átlagár 120 százalékán.

 

Ugyanezen a módon kell elszámolni a felhasználó által vételezett áramot, illetve gázt, ha a felhasználó nem teszi meg határidőre a kért nyilatkozatot. Ekkor az egyetemes szolgáltatásra való jogosultsága 2022. augusztus 1. napjával, az, egyetemes szolgáltatóval lévő szerződése pedig – elszámolási kötelezettségük megmaradásával – a határidő lejárta utáni napon meg is szűnik. Ám, ha a nyilatkozata 15 napnál rövidebb időn késve érkezik meg a szolgáltatóhoz, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha azt a felhasználó határidőben rendelkezésre bocsátotta volna.

Az MNB árfolyam a mérvadó az átszámoláskor

A HUPX, illetve CEEGEX áron (illetve annak 120 százalékán) fizetendő, euróban megadott árak forintra történő átszámításakor az MNB által megállapított, tárgyhónap utolsó munkanapján érvényes deviza középárfolyamot kell alkalmazni.

A jogosultságra vonatkozó nyilatkozattételit az egyetemes szolgáltató először a módosított rendelet hatálybalépését követő 5. napig, 2022. november 15-ei határidővel kéri. A nyilatkozat az e rendelet hatálybalépését követő 5. munkanaptól tehető meg. Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználó 2022. november 30-ig az egyetemes szolgáltató által e célra biztosított elektronikus felületen, e-mail-címének megjelölésével tájékoztatja egyetemes szolgáltatóját arról, ha 2022. december 31. után az ellátását más áram, illetve gázkereskedővel kívánja biztosítani, ettől eltérő esetben a nyilatkozat érvénytelen. A tájékoztatásra nyitva álló határidő jogvesztő.

Marad a végső menedékes

Az a felhasználó, amelyet a szolgáltató 2022. november 30-ig egyetemes szolgáltatásra nem jogosultként azonosít be, az áramot a 2022. október 1. napján alkalmazott versenypiaci árral, a gázt a 120 százalékos versenypiaci árral fizeti meg a HUPX, illetve a CEEGEX említett adatai alapján.

Ugyanakkor e felhasználót az egyetemes szolgáltató 2022. december 31-ig jogosultság hiányában is ellátja.

 

A kért tájékoztatás hiányában azonban a felhasználó ellátását 2023. január 1-től már az az áramkereskedő, vagy gázkereskedő látja el, amely arra végső menedékesként köteles. A jogszabálymódosítás kitér a kereskedőváltás módjára is.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva