2019.01.31. 09:00
Jön a meleg, óvatosan a jégen!
A nyílt vízen kialakult jégtakaró kifejezetten rossz állagú, töredezett, repedezett, nem bírja el az embert. Ráadásul enyhül az idő.

Összefüggő, 3-4 centiméter vastag jégtakaró alakult ki a szerdára a Balaton nagyobb részén, de általában töredezett, a parton helyenként jégtorlaszok is kialakultak – közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.

A Balaton déli partján alakultak ki turzások a törmelékes, összesodródott jégből. A vékony jégtakaró kifejezetten rossz állagú, töredezett, repedezett, Siófok környékén egészen biztosan alkalmatlan a sportolásra. A nyílt vízen kialakult jégtakaró nem bírja el az embert.

A szakember arról is beszámolt, hogy csütörtök hajnalra tovább hízik a jég, azonban péntektől délies, melegebb levegő érkezik a térségbe. Ez várhatóan még nem töri fel a tó jegét, azonban a szombaton érkező, csapadékot hozó erősebb szél már megteheti.

Az előrejelzések szerint a Balaton térségében vasárnaptól hétfőre virradóan hidegfrontra lehet számítani, amelynek a szele – ha a tó jégtakarója feltörik – a déli parton torlaszokat alakíthat ki a jégtáblákból.

Siófok (Fotók: Krausz Andrea)

Kapcsolódó cikkeink:

Vékony a jég, de Siófoknál korcsolyáztak már

Vándorló jégtáblák sem akadályozzák a téli vitorlástúrát

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva