Krausz Andrea | 2019.01.30. 14:50
Vándorló jégtáblák sem akadályozzák a téli vitorlástúrát
Fejtörést okoz a szervezőknek, hogy megtartsák-e a február 2-8. közöttre meghirdetett téli balatoni tókerülő vitorlástúrát. A hétvégére melegebb légtömegek érkeznek, ezért közleményükben most arról adnak hírt az esemény főszervezői, hogy a túrát megtartják.

„Azt tudjuk, hogy a téli hajózás elsősorban halmazállapotfüggő. Döntést kell hoznunk, hogy a korcsolyákat élesítsük, vagy egy túlméretes hajóscipőt béleljünk meleg zoknirétegekkel” – írják.

Szerdán reggel hosszan konzultáltak a siófoki meteorológusokkal, hogy milyen idő várható. Mint megtudták, a jelenlegi partmenti összefüggő, nem túl vastag jégréteg a hét végéig melegedő időben, és a jövő heti szelek hatására megmozdul, összetöredezik és megindul.

A vándorló jégtáblák nem zavarják a hajózást, amennyiben nem a célkikötő bejáratánál torlódnak. Annak esélye, hogy a jövő héten olyan erős szélmentes fagyhatás érje a tavat, hogy a flotta útközben valamelyik kikötőben befagyna, csekély.

Így néz ki a Fenyves Yacht Club kikötője (MTI/Varga György)

Egy harcedzett és elszánt csapat bizonyította be tavaly, hogy télen is körbe lehet vitorlázni a tavat, igaz, akkor nem volt ilyen vékony jég sem. 5 kikötőt és 10, télen is nyitva tartó vendéglátó helyet látogattak meg a résztvevők. A túra olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy nem volt kérdés a folytatás.

Nem versenyről, hanem inkább kellemes időtöltésről van szó. Napközben rövid, de annál élvezetesebb hajózás, este balatoni borászatról, gasztronómiáról szóló tematikus programok és játékok várják a résztvevőket. Eddig 8 hajó jelezte indulási szándékát, de lehet, hogy ez a szám változni fog, mert a szerevezők azt kérik, hogy csak a legelszántabbak vágjanak bele a vállalkozásba.

A téli vitorlás hétnek két balatonlellei rendezvény adja a keretét. Február 2-án szombaton rendezik a II. Balatonlellei GasztroFarsang elnevezésű gasztrorendezvényt a Mólós sétányon lévő Rendezvényparkban, ahol 7 étterem, 3 cukrászda és 8 borászat kínálatát lehet megkóstolni.

A másnap reggel induló vitorlás túra két körben érinti a Balaton teljes egészét. A nyugati körön Balatonfenyves, Badacsony, Balatonlelle lesznek a főbb állomások, a keleti körön meglátogatják Balatonkenesét, Balatonfüredet, majd Balatonlellére érkeznek vissza a hajósok, ahol február 9-én szombaton megrendezésre kerülő Farsangi Regattával ér véget az I. Balatoni Téli Vitorláshét.

A szervezők az írják, hogy az előre megadott menetrendtől a szél és jégviszonyok ismeretében eltérhetnek, de erről a vasárnap reggeli eligazításon mindenkit időben tájékoztatnak.

Véleményük szerint, ha valaki álmodozott már arról, milyen lehet áthajózni a hírhedt Északnyugati átjárón, az most megtapasztalhatja. Nyilván jéghegyekkel nem fognak találkozni, de ez nem csökkentheti a kaland értékét.

A Hidegenlégió nevet viselő túra egyensapkája (Fotó: facebook/BL YachtClub & Apartments)

A túráról részletesebb leírás itt található.

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva