Szaniszló Hajnalka | 2019.10.20. 14:00
Kálmán Imre élete is megelevenedik a siófoki Emléknapokon
Idén már a XII. Kálmán Imre Emléknapokat rendezik meg Siófokon, Kálmán Imre szülőhelyén. A programsorozat hagyományosan a legendás zeneszerző születésnapján, a Magyar Operett Napján kezdődik.

A siófoki vasútállomás közelében, a róla elnevezett sétányon áll Kálmán Imre szülőháza. Az emlékházban fiatal tárlatvezetők fogadják egész évben a betérőket, és mesélnek a világ egyik leghíresebb operettszerzőjének regényes fordulatokkal teli életéről, 30 évvel fiatalabb feleségéről.

Régen is voltak sztárok, Kálmán Imre például az volt, bár nem Magyarországon vívta ki a legnagyobb elismerést. Leghíresebb szerzeményét, a Csárdáskirálynőt 1915-ben mutatták be Bécsben, és olyan siker volt, hogy rövid időn belül színpadra került Budapesten, Berlinben, Hamburgban, Wroclawban, Kölnben, Magdeburgban, Münchenben, Lipcsében, Stuttgartban, Darmstadtban, Farnkfurban, Linzben, Koppnehágában, de még a a Monarchiával hadban álló országokban is, így például Moszkvában és Péterváron valamint New Yorkban is.

A Csárdáskirálynő minden idők legsikeresebb operettje, előadásainak számát ma már megbecsülni sem lehet, annyiszor vitték színpadra az elmúlt 104 év során. Kálmán Imre pedig Puskás Öcsi után az egyik legismertebb magyar híresség, aki bárhol is élt a világban mindig hirdette magyarságát.

A rendezvény minden napjára jutnak izgalmas operett előadások, emellett kiállítások is szerepelnek az emléknapok programjában október 24-29. között.

Olvasd el itt, hogy milyen gyökerek kapcsolják Kálmán Imrét Siófokhoz.

Latabár Kálmán színművész feleségével, Walter Katalinnal és kislányával, valamint Halmay Imre színművész, parodistával Siófokon.

Kálmán Imre, Siófok neves szülötte, az operett fejedelme karosszékben fogadja látogatóit a város Millennium parkjában emelt zenepavilonban. Az operettjeivel fiatalon nagy hírnévre szert tett Kálmán Imre sikereinek tetőpontján működése helyszínéül előbb Bécset, majd a világot jelentő Párizst és New Yorkot, és a fasizmus pusztulása után haláláig ismét Párizst választotta. Az idős művész immár végleg hazatérve szülővárosába, hanyag eleganciával üldögél a hatalmas és látványos, krómacél székben. A szoborkompozíciót 1997. május 17-én avatták fel.

– Minden évben törekszünk arra, hogy valamilyen apró különlegességgel kedveskedjünk az operett rajongóinak. Ebben a sorozatban kettő ilyen eseményre is sor kerül, az egyik egy szabadtéri kiállítás Kálmán Imre fotóiból, melyet a kulturális központ előtti téren mutatunk be, a másik pedig magának a zeneszerzőnek az életéről szóló nagyoperett lesz. A híres operett dalok, melyeket maga a mester hívott életre, összefonódnak a komponista életútjával. A címe is impozáns az előadásnak, Operettkirály – fogalmazott Gyulainé Isó Edina, a Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatója. Az Operettkirály az Orfeum Vándorszínpad előadásában október 26-án, szombaton látható a kulturális központ színháztermében.

Ezeket a látnivalókat semmiképp ne hagyd ki Siófokon!

Egy másik érdekes kiállítás is nyílik Siófokon a Kálmán Imre Emléknapokhoz kapcsolódóan, amely az operettcsillagok életét és az előadásaik sikeres pillanatait mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház jóvoltából. A plakátok és fotók mellett a legendás művészek fellépőruhái is láthatóak lesznek a tárlaton, amely november 12-ig várja a látogatókat.

November elején rendezik meg Siófokon a már nevében is mókás Tökös Futást, itt találod a részleteket.

Az emléknapoknak évek óta a gyermekeknek szóló operettelőadás is fontos része. – Célunk ezzel az, hogy egy operettvárosban minden gyermek ismerjen legalább egy híres dalt Kálmán Imrétől és legyenek nagyon büszkék arra, hogy ők is, úgy mint a zeneszerző, siófoki születésűek – magyarázza Gyulainé Isó Edina. Az idei Operettina – Egy csont és más semmi című október 27-i matiné-előadást Rossini Hamupipőke és Mozart Varázsfuvola című operája ihlette.

Emlékszel még arra, amikor Beatles koncert volt a Kálmán Imre Kulturális Központ tetején?

Nem hiányozhat a programból a legnagyobb operettslágereket felvonultató gálakoncert sem. A Hungarikum a javából című esten Oszvald Marika, Sáfár Mónika, Teremi Trixi, Vadász Zsolt és Kiss Zoltán is közreműködik október 27-én.

A rendezvényt október 29-én Sáfár Mónika kulturális talkshow-ja, a Tehetséggel Sáfárkodók zárja, ahol a művész kollégájával, Oszvald Marikával beszélget majd, és természetesen a zene sem hiányozhat.

Nyitókép: Balogh Ákos / Veszprém Megyei Napló

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva