likeBalaton.hu | 2022.09.18. 00:00
Két hajó is elsüllyedt a Félszigetkerülő vitorlás túraversenyen
Két hajó is elsüllyedt, és kormánytörés is történt a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny BDO Nagydíjon szeptember 17-én.

A Magyar Vitorlás Szövetség szervezésében Balatonfüreden zajlott le a Balaton egyik legszebb, egyben utolsó vitorlás túraversenye, ahol két hajó is elsüllyedt. A hagyománynak megfelelően idén is szinte minden hajó indulhatott, kivételt képeztek ez alól a többtestű hajók, a katamaránok – tájékoztattak a szervezők.

248 egység nevezett a versenyre, és közel 1000 vitorlázó mérte össze tudását.

248 egység állta rajthoz a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny BDO Nagydíjon
Fotó: Szántó Áron/MVSZ – hivatalos

 

A verseny központja az idén nyáron átadott Kékszalag Port kikötő volt, ami nem meglepő, annak tudatában, hogy az új kikötő száznegyven férőhelyes és gyakorlatilag bármilyen szintű vitorlásversenyhez képes biztosítani az előírt feltételeket.

(Ettél már fogast vitorlás módra? Itt megtalálod a receptet.)

Két hajó is elsüllyedt

Az ilyenkor jellemző kellemes őszi idő helyett a hajók borús, szemerkélő, esős időben Balatonfüredről rajtoltak el, majd a vitorlázóknak a Tihanyi-szoros–Sajkodi Öböl–Tihanyi-szoros–Hajógyári öböl útvonal után ismét Balatonfüredre kellett beérniük. A túraútvonalat hat óra alatt kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Alig több mint két óra alatt teljesítette a távot az élmezőny, és 14 órára mindenki befutott. Azonban három havária is történt.

Két hajó elsüllyedt, a harmadik vitorlásnak a kormányszerkezete tört el. Szerencsére személyi sérülés nem történt

– írták a szervezők.

A verseny abszolút győztese, Lacsny Gergely által kormányzott Quantum Sails Trentasette egység elnyerte a Balatonfüredi Széchenyi István Társaság által 2001-ben alapított Széchenyi István Vándordíjat, valamint a Széchenyi család színeit képviselő kék-piros szalagot.

Az abszolút verseny második helyén, Majthényi Szabolcs kormányzásával a Fantomasso hajó érkezett a célba, míg a legendás Lillafüred (kormányos: Dr. Gál András Levente) lett a harmadik.

Nyitókép: Szántó Áron/MVSZ – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva