ripost.hu | 2021.03.02. 17:00
Kezdd el a kertészkedés a nyaralóban is - ezt ültesd!
Megérkezett a tavasz, és ezzel a kerti munkák is megkezdődhetnek. A nyaralódnak is lehet saját konyhakertje, ahová egy kertiparti alkalmával csak le kell hajolnod egy friss zöldségért. Mutatjuk, mi mindent lehet március elején vetni!

A napokban igencsak bepörgött a tavasz, mindenki a kertbe vágyik, és bújja az internetet, mi mindent lehet februárban vetni. Bármilyen erős késztetést is érzel, érdemes jól megválogatni, mi kerüljön ki ilyen korán a konyhakertbe; ugyanis még lehetnek kemény fagyok. Az ország kertésze,Bálint gazda minden évben elárulta, mik a februári teendők a kertben; és sok kertbarát csak most döbbent rá, hogy ez az első tavasz, amikor a tanácsai nélkül maradunk. A korábbi években ő is azt javasolta, hogy fagytűrő zöldségeket vessünk februárban; de azok minél előbb kerüljenek ki a kertbe. Lássuk, melyek ezek.

Tudtad, hogy az egykori szépségirálynő, ma műsorvezető Horváth Éva és kisfia is imádja a kertészkedést?

Alaposan készítsd elő a talajt

Valójában nem is a hónap, hanem a föld állapota a lényeges: ha már nem fagyott, és nem túl sáros a talaj, akkor kezdheted is a magvetést. Előtte azonban alaposan készítsd elő az ágyásokat: a tavaly felásott földet gereblyézd át; ha ősszel nem ástál, akkor itt az ideje. Ha a trágyázás elmaradt ősszel, érett trágyával még pótolhatod; fontos, hogy ne frisset használj, mert az kiégetheti a növényeket. Ha az előkészületekkel megvagy, jöhetnek a zöldségek, amiket lehet már februárban vetni.

Tudtad, hogy a dísznövényeknek is van divatja? Mutatjuk, hogy melyek ezek!

Fotó: Freepik

Elő a hagymákkal!

A vöröshagyma, lilahagyma, sőt még a fokhagyma is mehet a földbe, ha utóbbit nem ültetted el ősszel. A hagymaféléket magról is szaporíthatod, de ha idén vetsz, akkor abból jövőre lesz hagyma, ezt érdemes belekalkulálnod a tervezésbe. Ha dughagymát veszel, öt centis távolságokra duggasd el őket úgy, hogy a tetejüket épphogy ellepje a föld. Arra figyelj, hogy ahol tavaly is hagymát termesztettél, oda semmiképpen ne kerüljön, hiszen nagyobb eséllyel támadják meg a kórokozók, például a hagymalégy. Utóbbiak ellen növénytársítással is védekezhetsz: a hagymasorok közé vess répát, ezek kölcsönösen elriasszák egymás kórokozóit.

Ezeket is ültetheted a nyaralód kertjébe!

Fotó: Freepik

A répát is lehet februárban vetni

A korai zöldborsót máris elvetheted, hogy tavasszal friss, zsenge zöldborsóból készíthess levest; de mehet a kertbe a lóbab is. Most van itt az ideje a fejessaláta és a spenót magjait is elvetni. Ha kész vagy, a barázdákat minél gyorsabban zárd be földdel, nehogy kiszáradjanak; és gereblyével kissé lapogasd meg a sorokat. Ha pedig minden kikerült a konyhakertbe, amit akartál, hamarosan kezdődhet a palántanevelés is.

Forrás: ripost.hu

 

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva