2020.03.03. 14:00
Ezeket már most ültetheted a nyaralód kertjébe
A változékony, néhol hideg, néhol meleg március igen trükkös lehet a kerti teendők szempontjából, de megfelelő odafigyeléssel ilyenkor is ültethetünk.

Színek a kertben: mire figyeljünk virágültetéskor?

A fagyérzékeny virágokat és növényeket nem érdemes már márciusban elültetnünk, hiszen mindig jöhetnek nem várt hidegek a jó idő ellenére is. Azonban vannak biztosabb megoldások, ugyanis ha hidegtűrő virágokat ültetünk, kertünk hamarosan színesen fog pompázni. Ilyen a sáfrány, a liliomfélék, az ibolya, a tulipánok, a nárcisz, a búzavirág, illetve a rózsa. Ültetés előtt ne felejtsük el megfelelően előkészíteni a talajt. – írja a lakaskultura.hu.

Így lesz szép a gyep, érdemes megfogadni a tanácsokat. A fűnyírót is készítsd fel a szezonra!

Fotó: Pixabay

Meleg, zárt helyen palántákat is elkezdhetünk nevelni már márciusban. Például elvethetjük az őszirózsa magjait, a dáliát, a lobéliát, a muskátlit, a nebáncsvirágot, a zsályát, a violát. Ha ezeket már kora tavasszal még beltéren vagy melegházban elkezdjük nevelni, akkor nyáron csodálatos virágköltemények fogják díszíteni a kertünket.

Valóban veszedelmes állatok a méhek és a darazsak?

A tavaszi virágok nyílásával egy időben megjelentek a méhecskék és a darazsak is a kertekben, Balaton-parton. A sárga csíkos kis rovarok egy része megcsíphet bennünket, de mutatjuk, hogy kerülhetjük el a szúrós találkozást velük!

Palántákból veteményeskert

Bizonyos zöldségeket érdemes minél hamarabb elvetni, ha azt szeretnénk, hogy nagy termésük legyen, ezért érdemes már a tavasz első heteiben hozzálátni, amikor megfelelőek az időjárási körülmények. Néhány zöldséget érdemes palántázni, mielőtt kiültetjük őket a kertbe, és szép lassan szoktatni a palántákat a kinti hőmérséklethez. Már februárban elkezdhetjük nevelni a palántákat: paradicsomot, paprikát, káposztát, karfiolt, brokkolit.

Fotó: Shutterstock

Amikor a talaj átlaghőmérséklete 12 °C fölé emelkedik, akkor kiültethetjük palántáinkat és egyéb veteményes zöldségeinket, gyümölcseinket a kertbe. Előtte mindenképpen nézzünk az időjárás-előrejelzést, a biztonság kedvéért, nehogy kései fagyok jöjjenek, és tönkremenjen a munkánk!

A hétvégi ház kertje csak akkor felel meg rendeltetésének, ha az ott töltött idő nem fűnyírással vagy gyomlálással telik. Gondoljuk át jól a kialakítását!

Néhány zöldséget és gyümölcsöt rögtön a kertbe is elvethetünk. Figyeljünk arra, hogy a nagyobb szemű magvak mélyebbre kerüljenek, míg a kisebbek maradhatnak fentebb. A talajhőmérséklet elérése után a következők kerülhetnek már márciusban a kertünkbe: epertövek, rebarbara, cékla, karalábé, cikória, póréhagyma, fokhagyma, újhagyma, spenót, fehérrépa, vízitorma.

Élvezzük a napsütést, irány a kert!

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva