Keszey Ágnes, Krausz Andrea, Mihály Szilvia | 2020.04.06. 06:00
Kiköltözhetünk vészhelyzet idején a nyaralóba? - különböző a polgármesterek álláspontja
Egyre több helyen olvashatunk arról, hogy a balatoni lakosok és a nyaralótulajdonosok azon vitatkoznak, hogy a nem állandó lakhellyel rendelkezőknek a koronavírus járvány idején van-e joguk üdülőingatlanjukban élni. Balatoni polgármestereket kérdeztünk.

Akadozhat a szemétszállítás, a boltok kapacitása is kisebb a nyáron megszokottnál, így előfordulhat áruhiány, és az egészségügyi ellátásban is adódhatnak nehézségek, ha egy háziorvosra dupla annyi beteg jut, mint alapesetben – érvelnek azok, akik ellenzik a nagyvárosiak Balatonra költözését.

A veol.hu-nak Bardóczi Miklós belgyógyász szakorvos nyilatkozott, aki háziorvos Alsóörsön, Felsőörsön és Lovason. Elmondása szerint legkevesebb hatvanan kérnek ellátást naponta, ami hasonlít a nyári forgalomhoz. Legtöbben a szokásos gyógyszereiket kérik, így a vérnyomáscsökkentőket, a szívgyógyszereket, és főleg a gondozott, idősebb emberek keresik. A fiatalabbak főként mozgásszervi-, felső légúti-, és hurutos panaszokkal érkeznek, utóbbinál felmerül a vírusos fertőzöttség. A protokoll szerint a háziorvos ezt jelzi a járási ÁNTSZ-nek, majd a mentőszolgálatnak, akik házhoz mennek elvégezni a tesztet. Többen élnek a térségben önkéntes és hatósági karanténban, de az eddigi tesztek mindegyike negatív volt.

– Az emberek fegyelmezettek, nem járnak a rendelőbe, sétálókat sem látok a településeken – mondta a háziorvos. Kifejtette, az ellátás telefonon történik, így e-receptet írnak fel a betegeknek. Így minimális az orvos-beteg találkozás. Ha ez elkerülhetetlen, időpont egyeztetéssel csak egy ember van a váróban. Rendelés után mindent fertőtlenítenek, maszkban dolgoznak.

Képünk illusztráció Fotó: shutterstock

Korábbi cikkünkben mi is felsoroltuk azokat az érveket és ellenérveket, ami egy nagyvárosból vidéki házba való költözésnél felmerülhet, kattints ide és olvasd el, mit kell mérlegelni egy ilyen esetben.

 

Ez most nem nyaralás, a nyaralótulajdonosoknak is be kell tartani a települések határozatait, hangsúlyozzák a települések vezetői, és bár az itt élők a turizmusból és idegenforgalomból élnek, most egyéb szempontokat is figyelembe kell venni. A kijárási korlátozás miatt még szigorúbb szabályok léptek életbe, a legtöbb balatoni strand és játszótér zárva, üresek a szállodák, éttermek teraszai is. Ezzel az intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb ember tartózkodjon a közösségi tereken, és így még inkább megakadályozzák a vírus terjedését. A likeBalaton megkérdezett három polgármestert, ők hogy oldják meg a helyzetet, és mit tapasztalnak.

Balatongyörökön egyelőre nyitva tart a strand, és továbbra is használható sétányként a megfelelő szabályok betartásával. A településen is nagy számban jelentek meg a nyaralótulajdonosok.

– Két hete – akkor már ki volt hirdetve a veszélyhelyzet – volt egy nagyon nagy hullám, akkor rengetegen jöttek le. Az emberek nagy része a hétvégi házát rendezgette. A múlt hétvégén már jóval kevesebben érkeztek. Az emberek nagy része vissza is ment a városokba, a lakóhelyükre. De van egy jelentős réteg, akik itt maradtak. Ők főként budapesti, idősebb emberek. Ez viszont lehet, hogy nem is annyira különleges időpont, hiszen nagyon sok olyan család van, akik kétlakiak – adott helyzetképet Biró Róbert polgármester. – Amikor márciusban már jó az idő, amúgy is le szoktak költözni, ilyenkor most már kevésbé kell fűteni a nyaralókat. Így nehéz megállapítani, hogy mennyire a vírushelyzet miatt és mennyire az amúgy is szokásos beköltözési hullám miatt jöttek le. Valószínűleg azért valamennyivel többen érkeztek, mint általában szoktak.

Balatongyörökön egyébkét a lakosság megoszlása érdekes: mindössze egynegyedük az állandó helyi lakos, háromnegyedük nyaralótulajdonos. A településen azt tapasztalják, hogy az ideiglenes lakosok is többnyire próbálnak a lakásban és a kertben tartózkodni.
– Néhányan bejelentkeztek az önkormányzathoz, próbálnak segítséget kérni akár bevásárlásban, akár gyógyszerek beszerzésében. Nekik is próbálunk segíteni a kapacitásunk keretein belül. A zártkerti részen lévő nyaralók tulajdonosai közül néhányan kérték, hogy indítsuk el a szemétszállítást korábban. Ez ezeken a területeken április 15-től indulna. Ezt a kérést továbbítottuk a hulladékszállító cég felé, mely azt jelezte, hogy néhány ember miatt már nem tudja átszervezni a szolgáltatást a korlátozott kapacitás miatt.

A zártkerti területre leköltözöttek a hulladékgyűjtő ponton fizetés ellenében le tudják rakni a kommunális hulladékot, két hét múlva pedig indul a szállítás a külterületi részeken is. Balatongyörökön is megjelentek a mobil boltok és több üzlet, vendéglátóhely kiszállítást is vállal a térségben, így is csökkentve a lakosság kimozdulását. A település kedvelt kirándulóhelyein, köztük a Szépkilátónál főleg hétvégente sokan sétáltak, de ez amúgy is megszokott ebben az időben, s a tapasztalatok szerint túlnyomórészt nem a helyiek és a nyaralótulajdonosok.

Balatongyörök

A balatongyöröki Szépkilátó, Fotó: Mihály Szilvia

Szigliget polgármestere, Balassa Balázs különleges helyzetben van, a településen ugyanis több a nyaralóingatlan, mint az állandó lakossal rendelkező ház.

– A nyaralótulajdonosok nagy része itt van, életvitelszerűen költöztek be most Szigligetre, de ez nem okoz problémát a település életében. Szigliget településszerkezete, a kis utcák, a domboldalak lehetővé teszik, hogy az emberek anélkül sétáljanak, hogy tömegekkel kellene találkozniuk. A jó idő ellenére sincs csoportosulás, nem nőtt meg a gépkocsi forgalom sem. Azt tapasztalom, hogy mind az ittlakók, mind a nyaralótulajdonosok célirányosan mozognak, betartják a kijárási korlátozással járó szabályokat.

Szigliget Ófalu, Fotó: Mihály Szilvia

A szabad levegőn való mozgásra mindenkinek szüksége van. Sem a nyaralótulajdonosoknak, sem az ittlakóknak nem kell a saját telkükön belül maradni, az egészségünk megőrzésének egyik alapja lehet a rendszeres séta. Ha 2-3 ember vagy akár egy négy fős család sétál, és nem a szomszédokkal, barátokkal társulva, nagyobb tömegben teszik ezt, nem teremtenek kontaktust másokkal, akkor abban semmi rossz nincs. A másfél, két méteres szabályt tartsuk be, ha szembejövőkkel találkozunk.

A strandot azonban bezártuk, mert ez a településnek az a része, ahol kis területen hirtelen nagy számú ember tudna megjelenni. Mivel csak itt és a kikötőben van közvetlen vízpart, a strand nagyon kedvelt kirándulási és sétahelyszín. Jó időben több százan is lennének itt, és nem garantálható sem az egymástól való távolság, sem a padok, játszóterek folyamatos fertőtlenítése, ezért tilos most a strandot használni.

Nálunk, Szigligeten nem jelent problémát a megnövekedett lakosságlétszám. A nyaralóingatlanoktól a szemétszállítás alapesetben is április elsején indult volna. Az élelmiszerellátás is zavartalan, az orvosi ellátás pedig amennyire lehet, telefonon és online működik. Ha valakinek panasza van, felhívja a háziorvosi rendelőt, és ha indokolt, időpontot adnak a betegnek. Nincs sorbanállás a rendelőnél sem. A 65 évnél idősebbekkel felvettük a kapcsolatot, aki igényli, annak gyógyszert és élelmiszert, ebédet szállítunk ki.

Zamárdi (Fotó: Krausz Andrea)

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere arról számolt be a likeBalatonnak, hogy szemmel láthatóan sok nyaralóvendég jelent meg a déli parti településen is, jó páran le is költöztek.

– Megértem őket, hiszen itt nagyobb a mozgástér, mint a városban, a négy fal között, de aki felelősségteljesen gondolkodik, az mégiscsak otthon marad. Öten vannak Zamárdiban jelenleg önkéntes karanténban a saját nyaralójukban, akik külföldi munkájukat követően költöztek ide. Rajtuk kívül is rengetegen jöttek le, ezzel sajnálatos módom megnövelve a vírus terjedésének lehetőségét. Nem ismerjük, hogy ki jött külföldről, nem tudhatjuk, hogy kivel álltak kapcsolatban, ellenőrizni nem tudjuk az embereket.

Vannak olyan nyaralótulajdonosok, akik szóvá teszik, reklamálják, hogy miért nem viszi el a szolgáltató a szemetet. Hát valószínűleg azért, mert csak a nyári hónapokra fizetnek díjat és nem egész évre. Talán ki kellene fizetni az egész éves díjat, vagy jelölt zsákot venni – fogalmazott a város első embere, aki hozzátette, ebben az időszakban nincs felkészülve a település a tömegre. – Bár nyáron az önkormányzat külön fizeti az ügyeletet végző orvosokat, az egészségügyi alapellátás ezekben a hónapokban nem a vendégseregre van szabva, és a kereskedelem sincs felkészülve ekkora tömegre. Ha felelősségteljesen gondolkodnak, akkor nem költöznek le, ezzel csökkentik a fertőzés terjedését – mondta a zamárdi polgármester.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva