Keszey Ágnes | 2021.11.08. 08:00
Koncert a buszváróban - ilyen is van a Balatonnál
Élő zongorajátékot hallgatni, kényelmes fotelben könyvet olvasni, vagy sok kötet közül válogatni a nekünk tetszőt. Kellemes időtöltés, ugye? De ha azt ajánljuk, tedd mindezeket egy buszváróban? Meglepő, de valóságos lehetőség.

 

Ezt a buszvárót is bemutatjuk, de előtte még néhány, hasonlóan különleges helyet is ajánlunk.

Veszprém, ahol 230 millió évvel ezelőtti ősállatok úszkálnak körülötted

A Balaton környékén a legújabb egyedi köntösbe bújt buszmegállók Veszprémben, a Dózsa György és a Harmat utca kereszteződésénél találhatók.
Nemrégiben írtunk arról, hogy Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Veszprém szívében megújult egy valaha fontos, de évtizedeken át katonai okokból lezárt útvonal és alagút, amely a Sintér domb alatt kötötte össze a város két legnépesebb negyedét, a Jeruzsálemhegyet és a Dózsavárost. Ennek egy részén, a Viadukt kis hídja alatti alagútban az egykori Őstenger frissen felfestett élővilága elevenedik meg, Zsoldos Márton paleo-art művész munkája révén.

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület jóvoltából született újjá ez a hely, csakúgy, mint a Tűzoltóság előtti buszmegállók. A két várakozóhelyen egykori Tethys tenger élőlényei és a veszprémi kőbánya mélységében dolgozó kőfejtők tárulnak az ottlévők szeme elé.

Veszprém, Dózsa György utcai buszmegállók
Fotó: Bontó László Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

A kettő szorosan kapcsolódik egymáshoz, hiszen több mint száz éve a jeruzsálemhegyi kőfejtőben találta meg Laczkó Dezső geológus a város egyik világhírű nevezetességét, a felső triász korabeli kavicsfogú álteknős maradványait.

Veszprém, Dózsa György utcai buszmegállók
Fotó: Bontó László Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

A jövőben egyébként még több érdekes ilyen hely lesz Veszprémben, hiszen az egyesület terve, hogy a város több pontján is bemutassa az ide érkezőknek az adott buszmegálló környékének értékeit, látnivalóit és érdekességeit.

Balatonszepezd – fejed felett egy hal

Az őstenger után evezzünk más vizekre – pontosabban a Magyar Tengerhez közelebbre, Balatonszepezdre.
A 71-es főútvonal mentén áll az a stílszerűen balatoni buszmegálló, melyet egy hal díszít. Egyébként a falu címerében is szerepel egy uszonyos. A címer ezüst színű hala utal a község hajdani pecsétnyomójának motívumára, egyben a halászat szimbóluma is.

A buszváró tetején lévő hal is emlékeztethet minket a balatoni halakra és a hajdani halászatra
Fotó: Keszey Ágnes

Balatonrendes – a szőlős nő a társad várakozás közben

Egy igazán érdekes falfestmény fogad minket Balatonrendesen, ugyancsak a 71-es főút mellett. Egy ifjú hölgy rendesen megágyazott magának a padon, szőlővel takarosan elfedve magát. E kép is utal a falu címerére, hiszen abban hangsúlyosan jelenik meg e bogyós gyümölcs, utalva a szőlő- és borkultúra jelentőségére.

Egy ifjú hölgy heveredett el Balatonrendesen
Fotó: Keszey Ágnes

Pula – könyvesház a kereszteződésben

A falu központjában, a könyvtár és a faluház épülete mellett áll egy kis épület, mely hótól, esőtől, széltől és napsütéstől is védelmet nyújt.

Fotó: Keszey Ágnes

Padra ülve, kényelmesen várhatják a buszt az arra utazók, s a várakozás percei közben olvasnivalót is válogathatnak maguknak, amit magukkal is vihetnek az útra.

Kapolcs – galéria, könyvtár és színpad vár rád

Kapolcs nem csak nyáron, a Művészetek Völgye idején a kultúra fellegvára, hanem az év minden részében is. Még a buszmegálló művészeti ágak színes tárháza.
Itt is van egy könyvgyűjtemény: a köteteket akár helyben is olvashatja bárki, de magával is viheti mindenki.

Fotó: Keszey Ágnes

A kis épületben időszaki kiállításokban is gyönyörködhetünk. A mini galéria egyébként jövő év elején megújul, s újfajta kulturális élményt nyújt majd mindazoknak, akik buszra várnak, vagy éppen direkt a látnivalók, a kulturális töltekezés miatt térnek be.

Fotó: Keszey Ágnes

S ez még mindig nem minden! A londoni Hyde Park mintájára ez a buszváró is egy Speakers’ Corner, azaz egy olyan pont, ahol bárki kiállhat és bármit elmondhat, bemutathat.

Fotó: Keszey Ágnes

Szentbékálla – ahol örök a tavasz és nyár

Néhány napja kivirágzott és örök napsütés töltötte be a szentbékállai buszvárót. A Kőtengerről is ismert település közösségi oldaláról kiderül, hogy lelkes helyi lakosok keze nyomát dicsérik a falfestmények, s a képek elkészülte mellett a padokat is újjávarázsolták.

Fotó: Keszey Ágnes

Köveskál – ahol nem meglepő a zongoraszó a buszváróban

Köveskálon is könyvtár hívogatja a buszra várókat. Az épület felújítása a Káli Art ötlete alapján valósult meg, majd tartalommal a Hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet! jelmondat jegyében telt meg.

Fotó: Keszey Ágnes

Egészen érdekesek könyvekre is leltünk: például egy több mint száz éves nyelvkönyvre, de több más sok-sok évtizeddel ezelőtti kiadványra is.

Fotó: Keszey Ágnes

S amivel kezdtük cikkünket, azt is itt találjuk: egy zongora áll a buszváróban. A hangszert egy köveskáli nyaralótulajdonos ajándékozta a közösségnek. A helyi postás már meg is tanult rajta játszani, s a szomszéd településről is gyakran átjár ide egy hölgy zenélni – aki ma már nyugdíjas, de korábban tornászok zongorakísérője volt.

A buszváróban zenés délutánokat, minikoncerteket is szoktak rendezni. De a faluba betérő, átutazó zongorázni tudók is szívesen játszanak egy-egy darabot.

 

Még több érdekes képeket mutatunk:

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva