likeBalaton.hu | 2022.06.28. 18:00
Kóstoltad már a vízikutyát, a gofcsit vagy a harcsa és krumplit?
Neked melyik balatoni strandétel a kedvenced? Idén szerinted mi lesz az Év strandétele?

Bisztró, büfé és vegán díj is lesz

A legtöbb Balatonon nyaralónak van strandétel favoritja, ezért is övezi évről évre nagyobb érdeklődés az Év Strandétele versenyt, melyet a Balatoni KÖR idén nyolcadszor hirdet meg.
Ezen a nyáron a fő újdonság az, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.

Nemcsak az íze fenséges, de a tálalás is

 

Szintén újdonságként szeretnének idén vegatáriánus, illetve vegán különdíjat is kiadni, ezért arra biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, mivel ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot.

Mi lehet az Év strandétele?

  • Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
  • egyszerű, de kreatív, nyárias,
  • gyorsan és akár büfékben is elkészíthető, illetve bisztró kategóriában idén már lehet nevezni különlegesebb ételeket is
  • akár elvitelre is alkalmas,
  • szerepel a vendéglátóhely kínálatában.

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy strandbisztróban elő lehet állítani, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát. Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek, mint a sült kolbász, palacsinta sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, esetleg sokkal jobban készítik a megszokottnál.

Az Év Strandétele a Répa Dog
Fotó: Heim Alexandra

 

A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely. A szervezők többtagú zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon. Az elmúlt években olyan ételek nyertek mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Répa-dog vagy egy koviubi leves.

Ez az ételcsoda nyerte a versenyt: íme a hal erőleves Fotó: Nagy Lajos/ veol.hu

A verseny menete

Július 15-ig lehet nevezni a kedvenceket, majd július 25-ig előválogatással a zsűri tagjai kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak. A bírák minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele-címre.

Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, akár te is nevezhetsz a kedvenceddel, de ha más küld be nevezést, minden esetben egyeztetni kell a hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel. A Balatoni KÖR augusztusban 4-én hirdeti ki a győzteseket.

Nyitókép: freepik

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva