Krausz Andrea | 2021.05.28. 08:00
Köszöni, jól van! Újra felbukkant az óriásponty, amit egyszer elraboltak a Balatonból
Hihetetlen története van annak a balatoni pontynak, amelyet újra sikerült horogra akasztani május 25-én. Szántódnál dobós módszerrel fogták ki a tövest. Ez a legendás hal már bejárta az egész Balatont. Kifogták mindhárom medencében, sőt 2020-ban el is lopták: egy Tolna megyei magán horgásztóból hozták haza a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. Óriáspontyunk jól van, jelenleg 30,2 kg-ot nyom.

Mint arról a likeBalaton.hu is beszámolt, az elmúlt években Balatonfenyvesen, Balatonberényben, Alsóörsön, Balatonakarattyának, Balatongyörökön, és Balatonföldváron is horogra akadt a szóban forgó ponty. Mindannyiszor lefotózták, így a jellegzetes ismertetőjegyei alapján be is azonosították a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. El is nevezték a jó öreg ismerőst „Szesz töves”- nek.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt (2020. május 25-én) Balatonföldváron fogták meg
Fotó: Takács Edvard / balatonihal.hu hivatalos

Végre felbukkant az ikonikus hal!

– Május 25-én a Szántód-révnél egy baráti társaság horgászott éjszaka, fogható pontyok reményében – foglalta össze a legutóbbi fogás történetét a balatonihal.hu.
– Aznap este nem gondolták, hogy milyen példánnyal fogja összehozni őket sors.

Rácz György dobós módszert alkalmazott, a kukoricával csalizott végszerelékét az éjszaka közepén húzta el a már jól ismert pikkelyes

– szól a beszámoló.

2021. május 25. Így néz ki most az ikonikus öreg töves
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

Amikor a helyszínre érkeztek a halőrök, akiket a boldog és meglepett horgászok hívtak a helyszínre, lefotózták és lemérték a gyönyörű halat. Majd alapos elemzés után kiderült: ez bizony a Szesz töves!

Ezt a pontyot lopták el tavaly

Az óriásponty mostani felbukkanása azért is fontos mérföldkő, mert a hal tavaly nyár óta nem hallatott magáról, és most boldogan konstatálták a horgászok és a halgazdaság szakértői is, hogy él és virul.

Tavaly ezt az ikonikus halat lopták ki a Balatonból és vitték el egy magántóba. A csodálatos ponty sok horgásznak szerzett boldog pillanatokat a Balaton partján, de 2020. június 17-én a közösségi médiában arra lettek figyelmesek a halgazdálkodók, hogy a Tolna megyében található egyik horgásztavon tórekord fogás történt.
Feltűnt, hogy a tóban közel sem élt ekkora ponty, és horgászfogásban sem volt erre példa. Az említett tavon készült fotók alapján beazonosítható volt, hogy a Balaton öreg vándoráról van szó: egyszerűen ellopták.

A halgazdálkodási társaság akkor a feljelentést megtette a Nébih felé, és azonnal intézkedtek: a tógazda nem ellenkezett és vállalta, hogy amint újra kifogják a halat értesíti a Nébih-Állami Halőri Szolgálat munkatársait, hogy a pontyot visszaszállíthassák a Balatonba. Így is történt. Június 26-án 27,2 kilósan visszaszállították a Balatonba. A visszaengedésre a siófoki Cinege-patak torkolatnál került sor.

A parti dobós horgászok is szerezzenek be pontymatracot!

A szántódi pecások nem számítva ekkora fogásra, matrac nélkül horgásztak és sajnos a halőröknél sem volt ilyen eszköz – számoltak be a balatonihal.hu oldalon. – Korábban éppen Fonyódon teljesítettek szolgálatot, ahol szintén dobós módszerrel pecázó horgászok egymás után, ütemesen fogták a 8-15 kg közötti pontyokat. Ők sem voltak felkészülve arra, hogy ilyen méretű pontyokat fognak partra terelni, ezért kollégáink kölcsön adták a horgászatuk végéig a merev oldalfallal rendelkező pontymatracukat. Az említett halvédelmi eszközzel minden halőr munkatársunk rendelkezik, nem csak az ilyen esetek miatt. Halőreink matrac hiányában is törekedtek a körülményekhez képest legkíméletesebb bánásmódra:

csak a gyors fotózás idejére engedték a parton tartani a halat, majd a mérlegelés után mellescsizmát húzva kíméletesen visszaengedték a 30,20 kg-os „Szesz töves”-t, amely sérülés nélkül ép állapotban úszott el

– írják a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei.

Felhívják a figyelmet, hogy napjainkban már az igen fejlett horgászeszközöknek, fogós csaliknak és kifinomult technikáknak köszönhetően könnyebb becsapni a kapitális példányokat. Évről-évre egyre gyakoribb eset, hogy partról dobva, akár egészen rövid távolságokból fognak a balatoni horgászok 10-20 kg közötti pontyokat, de idén is akadt már horogvégre parti dobós módszerrel 20, 25 és már 30 kg feletti példány is. Ezért kérnek minden horgászt, hogy a lehetőségeikhez mérten használják a halvédelmi eszközöket, pontymatracot, bölcsőt.

Érdekel a legfrisebb, madnem 30 kg-os pontyf megfogás története? Itt elolvashatod!

Nyitókép: balatonihal.hu – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva