Krausz Andrea | 2021.05.25. 17:34
Szenzációs hal! Majdnem 30 kg-os pontyot fogtak Balatonszemesen
Bodó Sándor egy baráti társasággal kezdte meg a napokon át tartó bojlis horgászatát a Vadvirág kempingnél, ahol május 24-én este egy gyönyörű, 29,7 kg-os töves akadt horogra. Bár hűvösnek bizonyult a pünkösdi hétvége, a frontos időjárás meghozta a szerencsét. Bodó Sándor élete eddigi legnagyobb fogását ünnepelhette.

Nem sok hiányzott, hogy megdőljön a balatoni pontyrekord. Összesen két és fél kilóval nyom kevesebbet ez a hal, mint a tavaly novemberben kifogott rekordponty. Bodó Sándor nagyon szerencsésnek tartja magát, de – mint elárulta – 44 évnyi rutin áll a háta mögött. Még 6 évesen kezdett el pecázni a Tiszán, és azóta sem csökkent az érdeklődése a horgászat iránt.

– Nagyon jó helyre, a Vadvirág kemping végébe tudtunk kiülni a barátaimmal – mesélte a likeBalaton.hu-nak Bodó Sándor. – Szombat óta horgászunk klasszikus bojliszerelékkel, csónakos, behúzós módon. Május 24-én este, 20 óra 15 körül elhúzta a balszélső pecámat a hal, amely 412 méteren, nagyjából 4 méteres vízben akadt horogra. Elhagyta a főszerelékemet, ugyanis én nem ólommal, hanem kaviccsal horgászom. Szépen, kényelmesen jött, természetesen kíméltük, de ügyeltünk is rá, hogy ne veszítsük el.

Volt némi ellenállás, de végül sikerült óvatosan kiemelni. Akkor láttuk, hogy mekkora. Egy igazi vadvízi, balatoni hal

– mesélte a horgász.

A balatonszemesi Vadvirág kempingnél is vannak ilyen nagy pontyok
Fotó: Bodó Sándor engedélyével

 

Természetesen megmérték a gyönyörű tőpontyot, és akkor döbbentek rá, hogy a súlya közel járt a rekordhoz. (A balatoni rekord egyébként 32,22 kg, amit 2020 novemberében Balatonszepezden sikerült kifognia Németh Attilának.) A 20 kg-nál nagyobb pontyokat egyébként a behúzós horgászoknak kötelező bejelenteni, így a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. két halőre a helyszínen hitelesítette a hal súlyát, és lefotózták a gyönyörű állatot.

– Kihúztuk a partra, pontybölcsőbe tettük, majd a mérlegelés után visszaengedtük. Nagyon boldog vagyok! Az eddigi rekordom egy 25,90-es tavi ponty volt, a Balatonból kifogott legnagyobb halam pedig 17,90 kg-ot nyomott. Ezt még Zánkán fogtam – fűzte hozzá Bodó Sándor, akitől azt is megtudtuk, hogy barátaival rendszeres résztvevői a Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyeknek.

A frontos idő kedvezett a horgászoknak pünkösdkor
Fotó: Facebook/Balatoni Hal – hivatalos

 

– Saját készítésű csalit használunk, most például egy kagylós ízesítésűvel sikerült horogra akasztani ezt a nagy pontyot – mondta Bodó Sándor. – Ez egy összetett munka eredménye. Itt vannak a barátaim, jó a csapatmunka, ez is hozzájárult a sikerhez – tette hozzá sportszerűen a profi horgász.

Nyitókép: Facebook/Balatoni Hal – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva