Szaniszló Hajnalka | 2020.07.27. 08:00
Leégett a bőröd? Ezt tedd, ha megtörtént a baj és így előzheted meg
Mit kezdjünk a napégéssel, ha már megtörtént? A Balatonnál, vízparton fokozottabban kell védekezni? A víz mellett veszélyesebb a napsugárzás? Bőrgyógyász segítségével keressük a válaszokat.

Ez történik a bőrünkkel, amikor leég

– Ha leégett a bőrünk már megtörtént a baj. Az egyetlen, amit valóban tehetünk, hogy legközelebb jobban vigyázunk, és elkerüljük a napégést. Leégéskor nemcsak a vörös, kellemetlenül húzódó, égő bőr jelent problémát, hanem a túlzott UV sugárzás hatására a bőr sejtjei károsodnak, ami a későbbiekben rosszindulatú bőrdaganatok kiindulópontja lehet. További nemkívánatos hatása a leégésnek a bőr idő előtti öregedése, ráncosodása, pigmentfoltok kialakulása – kezdte dr. Tóth Veronika egyetemi adjunktus.

Tévhitek a napozásról itt!

A Balatonnál, vízparton fokozottabban kell védekezni? A víz mellett veszélyesebb a napsugárzás?

– A víztükör visszaveri az UV sugarakat, így azok megsokszorozva érik a bőrfelszínt. Emiatt vízparton, fürdőzés, úszás közben a vízfelszín feletti bőrterületek leégésének a kockázata fokozott – folytatta a szakember.

Fotó: Shutterstock

Fürdőzés és napozás már leégett bőrrel

Leégés után kerülni kell a napot, a forró vizes fürdőt amíg a bőr meg nem nyugszik. Ha nem hólyagos a napégés hideg vízben lehet úszni. A felszakadt hólyagok a bőr felülfertőződésének a veszélyét rejtik magukban, ilyenkor még a hideg vízben való fürdés is kerülendő.

Ha már leégett a bőrünk

A feszülő, vörös, gyulladt bőr okozta kellemetlenség hidratáló krém segítségével enyhíthető. Ha kifejezettek a panaszok, esetleg még hólyagok is keletkeztek a bőrön érdemes orvoshoz fordulni, ilyenkor helyi kortikoszteroid készítményekre, esetleg antibiotikumra is szüksége lehet.

Hallottál már a naptetkónak nevezett őrületről? Brutál, ahogy kinéz!

Megelőzés, megelőzés és sokadszor is megelőzés!

– Fontos tudni, hogy a leégésre használatos kezelések csak a kellemetlen, égő, húzódó bőr akut gyulladását enyhítik, a bőrdaganat kockázat növekedésén és a bőr idő előtti öregedésén már nem tudnak segíteni, ebből a szempontból az egyetlen lehetőség a megelőzés! Szóval az első és legfontosabb a leégés elkerülése árnyék, ruházat, fényvédő krém segítségével – hangsúlyozta dr. Tóth Veronika.

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva