Szücs Ildikó | 2020.03.21. 14:00
Legyen örömteli az otthonlét gyerekkel, lakásban, kert nélkül is
A négy fal közé szorulva sokan a túlélésre hajtanak, a család a fejét töri: hogyan fogja kibírni ezt az időszakot, amikor ennyi a tennivaló és a gyerekeknek otthon kell tanulniuk, a szülőknek pedig dolgozniuk. Fontos lenne úgy tekinteni erre az időszakra, hogy mennyi jó dolgot tudunk kihozni belőle, és az összezártságot örömtelinek megélni.

Ez az időszak a kreativitásról is szól, hiszen olyan helyzetben kell feltalálnunk magunkat, amilyenre még nem volt példa. A többgyermekes családokban eddig is komoly logisztikát jelentett egy-egy nap kivitelezése, ami most az otthon maradással újabb színezetet kapott. Ám sokan vannak olyanok, ahol nincsen testvér, most nincsen nagymama vagy barát, akivel egymást tehermentesíthetjük, és együtt lehetnek a gyerekek, vagyis egyetlen emberre hárul minden feladat napi 24 órában. Hogyan legyenek mégis könnyűek a napok?

Szerencsére ez a váratlan szituáció rengeteg emberből hozta ki a segítő szándékot, és fantasztikus ötleteket lehet találni az online térben, ahol most a kapcsolódások zöme történik. A Facebookon alakult egy Home Mentor csoport, amely gyakorlati tanácsokkal látja el elsősorban azokat, ahol több különböző korú gyerek van a családban, netán még kert, kutya, macska, és most az otthon tanulás is a feladatok közé került. De akárhány fős a család, jó ötletekre mindig szükség van.

A rajznak nem kell tökéletesnek lennie, ahogy nálunk sem az 🙂 (Fotó: Szücs Ildikó)

  • A legfontosabb a nap elején megtervezni a menetrendet. Ez akkor is nagy segítség, ha például öten alkotnak egy családot, és akkor is, ha csak ketten. Mindenki választhat egy jelet, ezeket egymás mellé felrajzoljuk egy lapra, és alá írjuk az aznapi teendőket. Ha könnyebb, akkor el lehet készíteni ezt akár órára lebontva, de azért kellő rugalmasságra szükség van a napirendnél.
    Ha mindenki látja az aznapi feladatát, akkor az elvégzése után ki lehet pipálni, ami sikerélményt is ad.
  • Minden olyan tevékenység, amelybe be lehet vonni a gyermeket, most még hangsúlyosabb, ezért a közös főzés, takarítás és minden házimunka nem csak segítség a szülőnek, de közben együtt vagyunk, együtt tevékenykedünk, és ha eddig nem volt szokás, most kialakíthatjuk. A gyerekek nagyon fogékonyak minden újra, főleg ha játékos formában adjuk át nekik a tudást. Ez az időszak remek lehetőség arra, hogy jó szokásokat alakítsunk ki velük, amik akkor is megmaradnak, amikor véget ér a veszélyhelyzet.
  • A mesélés elengedhetetlen a gyerekeknek, erre most talán több időt kell fordítanunk. Ha nagy mesehallgató a gyermek, akkor hatalmas segítség az otthoni, vagy az online elérhető hangoskönyvek tárháza. Nem mesenézésről beszélünk, hanem mesehallgatásra. Most ugyan nem lehet a nagymamához menni, ahol nálunk például még megvan a régi lemezlejátszó és rengeteg mese bakelit lemezen, de ezt a hiányt tudjuk pótolni. Ha van otthon mese CD, az most nagyon hasznos, de az interneten nagyon sok hangoskönyv található, ráadásul most egyre többen olvasnak mesét online. A mesehallgatás közben a gyerek fantáziája szárnyalhat, nem bámulja a képernyőt, és ha kedve van, mellette rajzolhat, építhet, kézműveskedhet.

A meseolvasás nagyon fontos, és jót tesz a szülőnek is (Kép: Pixabay)

  • A kézműves foglalkozások, jóga vagy gyerekjóga órák is megszaporodtak az interneten, így a virtuális világból most nagyon sok segítséget kapunk ahhoz, hogy tartalommal töltsük meg a napjainkat. Azért ezt is érdemes beosztani, hogy naponta mennyi időt szánunk erre. Attól, hogy elérhető, még nem kell feltétlenül úgy gondolnunk az internetre, mint bébiszitterre, de az otthoni tevékenységekre buzdító ötletek tárháza tényleg kimeríthetetlen az online térben.

Ilyen például a bogárfalu építése, amit akkor is megtehetünk, ha nincsen kertünk, de van erkélyünk, ám ha az sincs, még akkor is megvalósítható a mikrovilág. Ezt az ötletet a Piktorella műhelyben láttam, szintén a közösségi portálon lévő oldalon, és régóta bakancslistán volt nálunk. A galériánkban megmutatom mi hogyan csináltunk az erkélyen kavicsbogaraknak lakóhelyet. Ez olyan játékot ad a gyerekeknek, amivel minden nap – szó szerint – elbogarászhatnak.

  • Akinél nincsen kert, ahová ki lehet engedni a gyermeket, annak még fontosabb minden nap friss levegőre mennie, ezt a hivatalos szervek is javasolják. Értelemszerűen most nem játszótérre kell menni, de egy rövid kirándulás a parkba, vagy a város mellé hatalmas feltöltődést adhat. Ám ha nincs lehetőségünk, csak az utcán korzózni egyet, ott is találhatunk érdekességeket, kincseket, vonuló bodobács családokat, rügyező fákat, amiket megcsodálhatunk.

Veszprém, a Kolostorok és Kertek völgye (Fotó: Szücs Ildikó)

  • Ez az időszak nagyszerű lehetőség arra, hogy többet beszélgessünk a gyerekünkkel, megismerjük mi mindent csinálnak az iskolában, hogyan tanulnak, engedjük, hogy megmutassa a dolgait, megtanítson minket is új tevékenységekre. Igen, valóban embert próbáló dolgozni, tanítani, házimunkát elvégezni, és közben épeszűnek maradni. De most a lelassulásban megtalálhatjuk magunkat, a fontos dolgokat, hogy mire érdemes figyelnünk. A napi menetrend felvázolása sokat segít abban, hogy rendszerezzünk és rangsoroljunk a tevékenységek között. A főnökünk is megérti, hogy most másmilyen rend szerint tudunk dolgozni, a gyerekeink számára most különösen fontos, hogy szülőként és emberként kiegyensúlyozottnak lássanak, mert így azt fogják megtanulni tőlünk, hogyan lehet vidáman és könnyedén helytállni egy rendhagyó helyzetben is.

Nyitókép: Freepik.com

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva