likeBalaton.hu | 2020.11.21. 07:00
Lehet, hogy megint érinti a Balatont a Tour de Hongrie kerékpáros mezőnye?
Már javában formálódik a 2021-es Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny útvonala és mezőnye, Word Teamek és Pro Teamek is vannak a várólistán. 2020-ban jórészt Kelet-Magyarországon zajlott a verseny, jövőre azonban újra visszatérhet a Balaton környékére.

A nagy múltú, profi kerékpáros körverseny minden alkalommal Magyarország legszebb tájain és városain halad keresztül. Siófokon gyakran megfordult a Tour de Hongrie mezőnye, először 1962-ben volt rajthelyszín a Magyar Körversenyen, majd 1964-ben, 1993-ban, 1997-ben, 1998-ban, 2003-ban, 2016-ban, 2017-ben, 2018-ban és 2019-en is Tour-állomás volt a Balaton-parti város. Voltak olyan évek, amikor Keszthelyt és Balatonalmádit is érintette a mezőny.

Az UCI versenynaptárába jövőre május 12. és 16. közötti időponttal került be a viadal. A verseny honlapján Eisenkrammer Károly főszervező kiemelte: – Ez az időpont a Giro d’Italia második hetére esik, ami azért kiváló dátum számunkra, mert azon a héten általában kevés World Tour-verseny van a naptárban. A célunk az, hogy átvegyük a kaliforniai körverseny helyét a csapatok naptárában. Az Egyesült Államok legnagyobb, csaknem tizenöt éve zajló versenyének szervezői tavaly novemberben, vagyis még a vírus előtt jelentették be, hogy a következő években pénzügyi problémák miatt nem tudják megszervezni a viadalt.

Hozzátette ugyanakkor, nagyjából öt hónapos csúszásban vannak a szervezésben, ám reményei szerint decemberben be tudják jelenteni az útvonalat vagy legalább a versenyt fogadó városokat.

– Abban nincs kérdés, hogy jövőre is szép helyekre jut el a verseny, és lesz néhány meglepetésünk a szurkolók számára – szögezte le. – Ebben az évben főleg Magyarország északi és keleti vidékein jártunk. Jövőre szeretnénk ismét bevonni a magyar tengert, és talán ismét lesz budapesti szakaszunk is.

2019-ben Siófokon rendezték az egyéni időfutam-versenyeket
Fotó: Krausz Andrea

 

A lehetséges magyar indulókat illetően elmondta, számukra jelenleg a címvédő, idén Giro d’Italia-induló Valter Attila szereplése a legnagyobb kérdés.
– Saját, optimista verzióm alapján Attilát 2021-ben a Tour de France-on indítja új csapata, a Groupama-FDJ. És ha ez így lesz, akkor bizonyára nem indul a Girón, és már csak azt kell elérnünk, hogy a Groupama-FDJ rajthoz álljon a magyar körversenyen – fogalmazott Eisenkrammer Károly.

Valter Attiláról itt lehet olvasni.

Nyitókép: TdH – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva