Rimányi Zita/sonline.hu | 2023.01.23. 12:00
Lélekemelő gondolatok a Balaton közelében élő szerzetesektől
Kilenc gondolat Balaton-környéki szerzetesektől – pár perc olvasási idő, csend és megnyugvás.

Bakonybéli és zirci, bencés és ciszterci szerzetesek tavaly többször is nyilatkoztak a sonline.hu-nak. Ezekből a múlt évben megjelent cikkekből gyűjtöttünk össze lélekemelő üzeneteket, amelyek 2023-ban is helytállóak.

– Zircen a nyugodt atmoszféra az, amit először tudunk megosztani az ide érkezőkkel

és segít nekünk is Istenhez közelebb kerülni. Hitünket, békénket a jó Istentől kaptuk, részünkre is ajándék, s a hála és az öröm úgy nő a szívünkben, ha azt megosztjuk másokkal. Azért kaptuk, hogy továbbadjuk, ezáltal növekedjünk.

Ha egy találkozás nem felszínes, hanem a szeretetre és az igazságra épül, akkor mindkét fél gazdagodni fog belőle, ilyen az igazi találkozás.

Találhatunk alkalmas helyet, légkört mély, gazdagító találkozásokra: Istennel, a barátainkkal, és talán önmagunkkal is.”

– vallja Bérczi L. Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság apátja.

Bérczi László Bernát ciszterci szerzetes, zirci apát
Fotó: Napló/Pesthy Márton

 

– A jelen az ajándék, ezért egyszerű annak a megfejtése, mit érdemes leginkább ajándékoznunk,

mi lehet a legbecsesebb meglepetés, hogyan tudunk magunknak és szeretteinknek, egymás lelkében igazán ünnepet teremteni: úgy, hogy teljes lényünkkel jelen vagyunk.

Így válhatnak valóra a legbensőbb óhajok – mondja Marton Bernard atya, ciszterci szerzetes.

Marton Bernard ciszterci szerzetes
Fotó: Napló/Rimányi Zita

 

– Természetes, hogy feszültség van az ideáljaink és aközött, amire képesek, készek vagyunk. Ez a feszültség termékeny is lehet, ha nem engedünk a kiábrándultságnak, a fásultságnak, ha készen állunk naponta újrakezdeni. Minden apró, jelszerű vállalás,

néhány perc csend, befelé figyelés, kevesebb online jelenlét, önként vállalt lemondás egy-egy apró lépés afelé, hogy az ünnepre legyen bennünk hely, kicsivel nagyobb tágasság arra, hogy befogadjuk a szeretetet.

Istenét és a másik emberét – fejtette ki gondolatait Baán Izsák bencés szerzetes, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor perjele.

– A jótékonykodás során minden olyan apró gesztus, amelyben szabadon,

ellenszolgáltatást nem várva tudok mások felé fordulni, adni az időmből, figyelmemből, anyagi javaimból, örök értékkel bír, megnyitja a szíveket, lebontja a falakat, segít abban, hogy kilépjünk lövészárkainkból, bezárt kis világunkból.

Ha ráérzünk az ízére, ha látjuk a jót növekedni, akkor talán máskor is képessé válunk rá – folytatta a bakonybéli monostor perjele.

– A lényeg szerintem az, hogy legyenek kérdéseink, valódi kérdéseink. Ha megtaláljuk magunkban a vágyat, hogy mélyebben nézzünk rá az életünkre, ha készek vagyunk egy kicsit megállni, kitenni magunkat annak, hogy termékeny üresség keletkezzen bennünk, akkor ebben

a csendben a lelkünk maga fogja felszínre hozni életünk igazi kérdéseit.

Akkor már csak ahhoz kell bátorság, hogy ne meneküljünk el előlük – zárta gondolatait Baán Izsák szerzetes.

Baán Izsák bencés perjel
Fotó: sonline.hu

 

– Énekléskor nem elég, hogy én énekeljek, egész személyiségünkkel kell ezt tenni, akkor más lesz hallgatni is: formálja az előadót, megérinti a vele lévőt, emberibbé teszi a kapcsolatokat. A művész általában kapocs a szakralitás és a valóság között, ezért rokon lélek a pappal. Hasonló a küldetésünk, de a keramikusé például még paposabb, mert még emberibben, plasztikusabban fejezi ki, jeleníti meg az Istentől való gazdagságot – elmélkeett Dékány Árpád Sixtus ciszterci atya, olaszfalui plébános.

– A művészi alkotások vonzzák a tekintetet, nemcsak a vizualitás, a látottak révén, hanem főleg lelkiségükkel. Azt az üzenetet közvetítik, hogy hasonlóképp mi is megfogalmazhatjuk érzelmeinket alkotásainkban, a teremtett világban felfedezhetjük alkotottságunkat és rájöhetünk, hogy mindannyian tudunk alkotni. A művészet erre mutat rá – folytatta a ciszterci atya.

 

Dékány Árpád Sixtus ciszterci szerzetes
Fotó: sonline.hu

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Tél Keszthelyen, 2023. jnauár 22-én
Fotó: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva