Szaniszló Hajnalka | 2020.02.26. 10:00
Lenny Kravitz és Dido is balatoni bort iszik idén nyáron?
Az amerikai rock sztár képviselői mellett, világhírű magyar akrobaták, harcművészek és balett – táncosok is licitálhatnak majd azokra a dedikált borokra, amelyeket Balatonfüreden árvereznek el a GasztroPikniken. Talán még Dido is beszáll a buliba!

Az érdeklődés nem véletlenül ilyen nagy, hiszen olyan borokra lehet licitálni, amelyeket maguk a borászok dedikáltak, és azt saját maguk is a legjobb italuknak tartanak. Az árverésen olyan tételek is megjelennek, amelyek nem egy pincészethez, hanem a régió közösségi borához, a Balatoni Bor-családhoz tartoznak. Mint ismert, ezt a márkát közösen hozták létre a borászok, ez az első termelői összefogásra épülő bormárka.

 

 

Minden részlet a Szökőnapi Gasztropiknikről ide kattintva!

A meghirdetett árverésre már több licitáló is jelentkezett, akik külföldön szeretnék népszerűsíteni a Balaton közösségi borát. Ilyen például ifj. Richter József világhírű, Arany Bohóc Díjas akrobata, a Magyar Nemzeti Cirkusz Igazgatója, aki a júliusban tartandó Cirkuszok Éjszakája olasz és német díszvendégeivel közösen szeretné elfogyasztani a Balaton Borát. A Balaton mellett gyakran vendégeskedő cirkuszigazgató mellett, a földvári Fekete Farkas Mór, többszörös magyar karate bajnok, Európa egyik legjobb harcművésze is szeretné elvinni a 2020-as kontinensviadalra a Balaton Borát! Itt a dobogós helyezetteknek szeretné megmutatni, hogy a magyaroknak milyen nyerő boraik is vannak.

A napokban készült ez ifj Richter Józseffel készített interjúnk, olvasd el itt.

Cirkuszfesztivál 2020

– Ezzel koccintanak majd a vilniusi operaházban fellépő francia, orosz, holland balett-táncosok is, akiket magyar kollégájuk, Kovács Zsolt Vencel azzal szeretne meglepni, hogy a márciusi premierjük után, a közösségi borral koccintanak. – mondta Tóth Balázs, az árverés vezetője, a Balatoni Kör alelnöke.

Tudtad, hogy János Vitéz idén 175 éves? Erről megemlékezve a GasztroPiknik szervezői egy ehhez kapcsolódó rajzpályázattal kedveskednek a gyerekeknek.

Idén rajzokkal is fizethetsz majd a rendezvényen?

Szeretnék, ha a balatoni borok népszerűsítésébe beszállna, a VeszprémFest főszervezője is. Mészáros Zoltánt arra kértek, hogy majd az Dido, a híres angol énekesnő asztalára is tegyenek egy üveg balatoni bort. Hasonló okokból kérték fel a licitre, a Volt fesztivál szervezőit is. Akiket arra szeretnének megkérni, hogy az általuk megvásárolt bort, ne szervezők igyák meg, hanem juttassák majd el Lenny Karvitznak, aki a Volt fesztiválon is fellép. Hogy a hírességek asztalára kerül e balatoni bor, az attól is függ, hogy mások nem kínálnak e többet azokért a borokért, amelyekre a művészek és rendezvényszervezők is licitálnak. – tette hozzá Varga László, a Balatoni Kör tagja, a GasztroPiknik szervezője.

 

 

Éskovács Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kommunikációs munkatársa mindezekhez hozzátette:

– Az árverés bevételéből a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályát támogatják. Mint ismert, a gyermekosztály vezetői még decemberben adtak át egy listát a finn Mikulásnak,amelyen olyan mesés dolgokat soroltak fel, amelyekre szükségük volna a gyerekeknek, de nem tartozik az alapellátás körébe. A Mikulás ezt a listát a Balatonon hagyta a helyi mesehősnél, Füred Kapitánynál. Ő és segédei egész évben azon dolgoznak majd, hogy ezeket az álmokat valóra váltsák. Most a Balatoni Kör segítségével vásárolnak a kórháznak hipoallergén ágyneműket, amelyek segíthetik például a légzőszervi betegségben szenvedő gyerekek alvását.

Mi az a Balatoni Bor?
A Balaton bor kifejezetten a Balatoni borrégió területéről szüretelt Olaszrizlingből készülő könnyed, jó ivású reduktív bor. Az előírt feltételeknek megfelelő Olaszrizlingjét bármely borász benevezheti, a bíráló bizottság döntése értelmében csak a minőségi, hibátlan borok kerülhetnek lepalackozásra. A bíráló bizottságot maguk a borászok alkotják, a kóstolás vakon történik. A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen. A jóváhagyott borok egységes címkével és csavarzárral kerülnek lepalackozásra.

 

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva