2020.02.13. 10:00
Szökőnapi Gasztropiknik Balatonfüreden
16 híres étterem költözik Füredre egy napra, hogy az északi part lakosai is megkóstolhassák a déli part gasztronómiai büszkeségeit.

Idén 16 híres balatoni étterem séfje süt-főz azoknak a családoknak, akik ellátogatnak a balatonfüredi GasztroPiknikre, és 13 pincészet is jelen lesz.

— Lesz ingyenes borkóstoló a régió új közösségi borából. A gyerekek pedig sárkányeledelt is készíthetnek — közölte a szervezők képviseletében Varga László, a Balatoni Kör tagja. Az akcióval arra szeretnének rámutatni, hogy a téli időszakban is van miért a Balatonra utazni.

Február utolsó napján a balatonfüredi Kisfaludy strand mellett, a parkolóban állítják fel azt a hatalmas sátrat, amelyben a balatoni éttermek séfjei szorgoskodnak majd.
Az északi part rendezvényén ott lesz több déli parti étterem is. Az akció célja, hogy egyetlen helyen mutassák be a téli Balaton kulináris kínálatát. Az esemény egyik eredménye az lehet, hogy az északi part lakosai is gyakrabban indulnak el majd gasztronómiai kirándulásokra a déli part irányába.

Az ételek mellett ismert borászatok nedűit is megkóstolhatják az érdeklődők. Ingyenes borkóstolót is tartanak a régiós összefogással született Balaton borból, és „kerítés szaggató“ balatoni pálinkát is lehet majd tesztelni. A hangulatról kitűnő zenészek gondoskodnak, mások mellett a Mini Dixiland Band, Heincz Gábor Biga, Bluesberry Band és Dj Rob Lucas. A szervezők külön gondoltak a legkisebbekre, akik a Fanyűvő családi játékparkban szórakozhatnak. Mindemellett a tavalyi nagy sikerre való tekintettel sárkányeledel készítés is lesz, amelynek receptjét Füred Kapitány, a balatoni mesehős hozza el a gyerekeknek.

Füred Kapitánya (Fotó: Balatoni Kör/Nádudvari Photo)

Itt elolvashatod, milyen volt az idei GasztroPiknik Zamárdiban.

Tudtad? A főzés segíti a tanulást!

Varga László úgy fogalmazott, hogy a február 29-én tartandó gyerekprogrammal azokra a kutatásokra is fel akarják hívni a szülők figyelmét, amelyek szerint a főzés segít a gyermekek tanulási képességeinek fejlesztésében, a mozgáskoordinációban, matematikai és szövegértelmezési ismeretekben is előnyükre válik.

— A receptek értelmezése, olvasása, a kilók és a dekagrammok számolása pedig iskolai feladat is lehetne, és mindezt otthon is megtaníthatjuk a gyerekeknek. A gasztronómiának ugyanis meghatározó szerepe van egész életünkben, nem is szólva az idegenforgalomról — tette hozzá Éskovács Péter, az akció ötletgazdája.

Balról jobbra: Bujdosó Ferenc borász, Kardos Gábor a Balatoni Kör egyik alapítója, és Varga László a GasztroPiknik főszervezője (Fotó forrása: Balatoni Kör/Nádudvari Photo)

Mit kell tudni a balatoni sárkányokról?

A balatoni sárkányeledel készítésének valós alapja is van, amelyet a gyerekek megismerhetnek. Egy balatoni legenda szerint a Bakony erdejében élt egy 24 fejű sárkány, aki naponta 24 lányt falt fel, ha pedig nem kapta meg őket, hatalmas pusztítást végzett. Amikor a helyi hősnek, Balatonnak kedvese került sorra, a fiú úgy döntött, hogy nem engedi a sárkányhoz a lányt. A szörny erre irdatlan haragra gerjedt: hatalmas krátert vájt karmaival, amit egy forrás megtöltött vízzel – így keletkezett a monda szerint a tó. Balaton később megküzdött a sárkánnyal, 23 fejét levágta, de az utolsó fejjel együtt ő maga is a tóba esett, ott lelte halálát. Amikor a szerelme ezt megtudta, ő maga is a vízbe vetett.

Sárkányeledel készítés (Fotó: Balatoni Kör)

Mi az a GasztroPiknik sorozat?

A Balatoni Kör 6 évvel ezelőtt, 2014 márciusában alakult. A szervezet a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért leginkább elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre. Tagjaik között – akik mind az egész éves Balatonért dolgoznak – van helyi étterem, cukrászda, pálinka főző, borbár, és több borászat is.
— Az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban, közös gondolkodásban rejlik, így jó szívvel ajánljuk egymást. A közös rendezvényeken megpróbáljuk bemutatni azt a minőségi gasztronómiát, amellyel egész évben várják a turistákat a helyi vendéglátósok — mondta Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke, és az esemény egyik ötletgazdája.

A füredi rendezvénynek még egy érdekessége lesz — árulta el Éskovács Péter. — Rajzpályázatot hirdetünk a gyermekeknek, mégpedig a János Vitéz 175. évfordulója alkalmából. A pályázat ezért a „Képzeld el János Vitézt a Balatonon” címet kapta. Amelyik gyerkőc elhozza a rajzát a Gasztro Piknikre, kaphat érte egy bizonyos sütit, a Fizess a rajzoddal! kampány keretén belül.

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva