Kovács Emőke | 2018.08.16. 08:25
Ismered a Balaton történelmét?
Biztos, hogy jól ismered a Balatont? Tudtad például, hogy szerelmek, kivégzések, családi belháborúk, ármánykodások kísérték végig a történelmét?

Lacus Pelso – A Balaton története az ókorban

A rómaiak által Lacus Pelsonak nevezett tavunk őskori és ókori múltra tekint vissza, hiszen maga a tó is több mint 15 ezer esztendős. Először Kr. e. 12-ben érkeztek meg a római légiók a mai Dunántúl területére, a tartományt később Pannóniának nevezték el.
(megnézem)

A Balaton története

A Balaton vidékén története rendkívül érdekes és izgalmas is egyben. Már az őskorban lakott volt e vidék, később a rómaiak is felfedezték maguknak, s LacusPelsonak nevezték el a tavat. Villákat építettek a csodás bortermő vidékre.
(megnézem)

 

A balatoni gőzhajózás története

Gróf Festetics György már 1797-ben vízre bocsátotta híres Phoenix nevű gályáját, amely utasokat is szállított, ám a balatoni vízi közlekedést a Kisfaludy Sándor költőről elnevezett gőzös vízre bocsátása oldotta meg.
(megnézem)

 

A balatoni viharjelzés története

A Balatonról szóló leírások már a 19. században tudósítottak a balatoni viharokról, víztölcsérekről, megdöbbentő természeti eseményekről, a szervezett viharjelzés azonban még kezdetleges volt a tónál.
(megnézem)

 

Balatoni bortörténetek

A balatoni borvidékek érdekes és értékes múltra tekintenek vissza. A kezdetek is koraiak: a szőlőművelést a rómaiak honosították meg a Balaton környékén. Erről tanúskodnak a pannóniai szőlőmag-leletek, s a balácai szüretjelentés falfestmény is. Egy római katona sírján található felirat megörökítette azt is, hogy hány szőlőtőkét ültetett balatoni birtokán.
(megnézem)

A pontytöpörtyűtől a halászléig – Balatoni gasztrotörténelem

A balatoni régiónak színes és sokrétű gasztronómiai tradíciója van, mely legfőképpen a halfélékre épül.
(megnézem)

 

A Balaton tündérkertje – Balatonföldvár

Minden balatoni településnek érdekes a története, Balatonföldvár az egyik legjobb példa arra, miképpen is alakult ki a fürdőélet a Balaton déli partján.
(megnézem)

 

19. századi balatoni gyógykúrák

Fürdőházak, gyógykúrák, gyógyforrások, kezelések, fürdőorvosok – gyakori kifejezések ezek a 19. századi balatoni fürdőkultúrában. Ugyanis a balatoni nyaralások, fürdőzések a 19. században némiképp eltértek a ma megszokottaktól.
(megnézem)

 

Ünnepelt színésznők és a Balaton

A Balatont a szépirodalom nagyjai leginkább nőként írják le, bizonyára kellemes hangulata, csábító vidékei és lágy vize miatt. Sok-sok híresség megfordult már a múltban is a tónál, kiváltképp kedvelték az 1800-as évek végének, 1900-as évek elejének ismert és ünnepelt színésznői is.
(megnézem)

Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Kovács Emőke összeállítása

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva