likeBalaton.hu | 2022.06.03. 10:00
Ma van a kerékpározás világnapja – a Balatonnál a legjobb tekerni
Az egyik legnépszerűbb bringás útvonalon, a Balaton körül is szuper lehetőségeink vannak.

Ma már jól kerékpározható utakon tekerhetünk szerte az országban és az egyik legnépszerűbb bringás útvonalon, a Balaton körül, ahol például a Magyar Kerékpáros Szövetség által kitáblázott 800 kilométernyi út várja a kerekezőket és ehhez társulnak a weben ajánlott vagy tervezhető útvonalak, vagy a zsebünkben hordott BB365 applikáció.

Mi segítette több mint száz éve a kerékpárosokat?

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

Az első komoly magyar bringásteljesítmény 1889-ben volt

A hazai kerékpározás egyik jeles teljesítménye volt, amikor egy magyar-latin szakon végzett tordai tanárember, aki az atlétika és kerékpározás sportokban volt kiemelkedően aktív Borbély György 1889-ben 4271 kilométert tekert egészen Párizsig, az akkori világkiállításra. Teljesítményével szerte Európában egycsapásra ismert lett, és rajta keresztül a kerékpáros sport presztízse is nőtt. Pár évvel később Londonba is elindult, majd Konstantinápolyba kerekezett. Persze akkor még nem voltak aszfaltozott kerékpárutak, Borbély is sokat esett menet közben, még a fényképezőgépe is eltört. Mivel kerékpárutaknak még hírük sem volt, így nyilván kerékpáros térkép sem jöhetett szóba, nincs is utalás arra vonatkozóan, hogy Borbély mivel tájékozódott. Az pedig csak szomorú érdekesség, hogy a tordai tanár kerékpáros karrierje 1919-ben azzal ért véget, hogy a vörösök elvitték a biciklijét.

 

A kilométertérképtől a BB365 bringás applikációig

Ha a kerékpáros térkép történetét szeretnénk visszafejteni, eljutunk az 1800-as évek utolsó pillanataiba, ahonnan fennmaradt egy vázlatszerű térkép, nevezetesen a Kilométertérkép kerékpárosok számára, amelynek kiadása 1899-ben jelent meg, és négy várost összekötő, nagyjából 400 kilométeres átmérőjű négyszöget fogott közre, Arad központtal.

Az első országos utikalauz 1989-ben jelent meg

1989-ben járunk, ekkor jelent meg az első teljes országra kiterjedő, kerékpáros tematikát tartalmazó kiadvány, amit Kerékpáros útikalauz címmel az Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat kiadásában,

fekete-fehér ábrákkal, térképekkel illusztrálva 86 oldalas részletes kerékpár-útvonalakat tartalmazó térképpel.

Benne található már minden, ami egy bringásnak kellhet, a kerékpározás közben kevésbé hasznos bringatörténettől, a kerékpárvásárlás rejtelmeit taglaló részen át a valóban útközben is nélkülözhetetlen látnivaló-jegyzékig.

Tudj meg mindent a balatoni bringázásról itt.

Napjainkban a bringás appok már a telefonunkon is elférnek

Napjainkban már csupán a mobiltelefonunkat zsebre vágva kerekezhetünk kedvenc bringás útvonalunkon a Balaton körül. A nagy Balatoni Bringakörúton túllépve lekanyarodhatunk kisebb, de jól bringázható körökre és a telefonunkra letöltött BB365 app segítségével hasznos és érdekes információkhoz juthatunk a látnivalókra, szervízekre és éttermekre vagy pihenőhelyekre vonatkozóan is.

Indul az első BalatonBike365 Fest, izgalmas bringás programokkal

 

Közel 300 kilométeres kerékpárút-hálózattal várják a túrázókat a Nyugat-Balaton térségébe

 

Mesebeli Balaton: bringatúra a sárkányhoz, a szűzhöz és a sellőhöz

 

Nyitókép: BalatonBike365 hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva