Krausz Andrea | 2023.03.19. 08:00
Mandalákban pompázik több tízezer tulipán a Balaton melletti Kincsek Völgyében
Nem mindennapi látvány fogad bennünket áprilisban a Balaton déli partjához közeli Bálványoson. A Kincsek Völgyében mandala formában pompáznak a tulipánok, amelyek arra várnak, hogy leszedjük őket.

Az április 8-i, húsvéti hétvégén kezdődik meg a hagyományos tulipánszüret a bálványosi Kincsek Völgyében. Onnantól fogva minden egyes áprilisi csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap felkerekedhetünk, hogy élvezzük a Somogyi dombvidék és a színpompás virágok varázslatos hangulatát.

A hely egyik érdekessége, hogy a tulipánok szabályos körök, ívek, és mértani alakzatok mentén virágoznak az ágyásokban.

A különböző színű és fajtájú tulipánok a levegőből tekintve szakrális geometriai formákat alkotnak. Ezek a mandalák, melyek között sétálva szedhetjük le a színpompás növényeket.

Felülről így bontakoznak ki a mandalaágyások
Fotó: Facebook/Kincsek Völgye

Kézzel ültették a rengeteg tulipánt

– Az évek során négy mandalát alakítottunk ki. Középen helyezkedik el az „élet magját” ábrázoló forma, amit négy külső mandala vesz körbe. Ezek közül három tele van tulipánnal. A negyedik pedig egy kisebb növénylabirintus. Idén magyarázó táblákat is kihelyezünk a mandalák jelentéséről – mesélte a likeBalaton.hu-nak Timár Zsuzsanna, a Kincsek Völgye megálmodója, és háziasszonya. – A több tízezer darab tulipánhagymát kézzel ültettük el, mivel az ágyások formája miatt nem lehet gépesíteni az ültetést.

A virágok kora áprilistól május közepéig nyílnak.

Háromévente vesszük ki a hagymákat, kicseréljük őket – mondta Timár Zsuzsanna.

Színek szerint csoportosulnak a kézzel ültetett tulipánok Bálványoson
Fotó: Krausz Andrea

Különleges közösségi teret hoznak létre

Tulipánszüret idején érdemes kiülni a padokra és körbenézni. Élvezni a természet szépségét, a tündéri völgyet. 2015-ben egy félkész épület állt a területen, amit eredetileg vadászháznak szántak. A tulajdonosok most azon dolgoznak, hogy az építményben egy kényelmes, tágas belső teret alakítsanak ki.

– Csak természetes anyagokkal dolgozunk, például vályogvakoltot kap az épület – magyarázta a Kincsek Völgye háziasszonya. – A padló deszkái és a bútorok lábon száradt fából készültek , ugyanis

nem akartunk élő fákat kivágni csak azért, hogy az általunk elképzelt tárgyak megszülethessenek.

Polc, ami a szomszéd bácsi kiszáradt körtefájából készült, csillár, ami a bálványosi gémeskút kidőlt ágasából készült – múlt, jelen, jövő. A multifunkciós térben kandalló és növényszárító is helyet kap, és jógaórákat is lehet majd itt tartani. A teázóban pedig a hozzánk érkezők ihatnak egy remek szálas vagy gyógynövényteát, és ehetnek hozzá saját készítésű süteményt. Mindenki maga dönti el, hogy a fogyasztás után miként támogatja az alapítványunkat. Idén a tulipánszüret során belépő gyanánt ugyancsak támogatójegyet szedünk – fogalmazott Timár Zsuzsanna.

A látvány és a hangulat is felemelő a hintán üldögélve
Fotó: Kincsek Völgye/Szita Photography

Mit kell tudni a tulipánok gondozásáról?

Mint megtudtuk, a tulipánhagymák ültetésének legjobb időszaka szeptember végétől október elejéig tart. A lényeg, hogy 5 fok alá ne menjen a hőmérséklet. Virágzáskor csak akkor locsolják meg az ültetvényt, ha nagyon nagy a szárazság. Mint Zsuzsanna elmondta, a virágot célszerű leszedni (metszőollót vigyünk!), és nem fent hagyni. A Kincsek Völgye látogatói közül sokan mondják, hogy sajnálják levágni a tulipánt. – De ha nem vágjuk le, akkor csak elszárad.

Júniusban amúgy is vissza kell vágni őket, mert ha nem, az a következő évben a virágzás rovására megy.

Fontos, hogy a hagyma visszakapjon minden tápanyagot és energiát, és ne magokat teremjen. Ha levágjuk a szárát, akkor az erő a hagymába húzódik vissza – tanácsolta Zsuzsanna.

Így maradnak sokáig szépek

A tulipánok gyönyörű vágott virágok, de sajnos nem tartanak sokáig. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy minél tovább élvezhesse a tulipánok szépségét:

  • Vágás: A tulipánokat mindig érdemes frissen vágni, mielőtt vízbe állítjuk őket. Használj éles ollót, és vágd őket 45 fokos szögben.
  • Víz: A tulipánokat tiszta, friss vízbe kell állítani, amelyet minden nap cserélni kell. A víz hőmérséklete legyen langyos, de ne legyen forró vagy hideg.
  • Váza: A tulipánokat magas és szűk vázában érdemes elhelyezni, amelyek megtámasztják a szárát, míg a szűk vázák megakadályozzák, hogy a tulipánok lekonyuljanak.
  • Napfény: A tulipánokat nem szabad közvetlen napfénynek kitenni, mivel a napfény gyorsan kiszárítja a virágokat. Árnyékos helyen vagy világos helyen, de közvetlen napfénytől védve helyezzük el a vázát.
  • Hűtés: A tulipánokat éjszakára hűvös helyen érdemes tárolni, hogy lassabban nyíljanak ki és tovább tartson a viráguk.

Követve ezeket a tippeket, a tulipánok vágott virágként akár egy hétig vagy még tovább is eltarthatnak.

Nyitókép: Krausz Andrea

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva