Krausz Andrea | 2021.03.22. 14:00
Meglepő adat! Többen kompoztak eddig a Balatonnál, mint tavaly ilyenkor
Úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány ellenére is növekszik a balatoni kompok forgalma. 2021 januárjában és februárjában többen keltek át Szántód és Tihany között, mint 2020-ban. A statisztika is mutatja, hogy a Balaton évről évre egyre népszerűbb.

A március 15-i hosszúhétvégére is sokan érkeztek a térségbe. A 40 percenként indított kompok menetrendjét sokszor sűrítette a hajózási cég annak érdekében, hogy folyamatos és biztonságos legyen az átkelés a déli és az északi part között.

Vágynak az emberek a Balatonra

– Látjuk, hogy sokan vannak a Balatonnál, amit az is bizonyít, hogy a kompon szállított utasok száma magasabb volt az év eddigi részében, mint tavaly – mondta a likeBalaton.hu-nak Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

– Januárban közel 30 százalékkal, februárban pedig 12 százalékkal volt magasabb ez az érték.

Úgy tűnik, hogy az emberek a szabadba, friss levegőre vágynak, ki akarnak szabadulni a bezártságból, és a Balatonra jönnek kirándulni, ahol biztonságban, kellő távolságtartás mellett feltöltődhetnek a családok – emelte ki a vezérigazgató.

Vágynak az emberek a Balatonra. A kompozás is program lett
Fotó: Krausz Andrea

 

Bár a kompok egész évben működnek, a balatoni személyhajózás tavasszal indul, és ősszel, októberben zárul. A téli hónapokban pedig a hajók karbantartása, felújítása zajlik.

Ilyen lesz a Szent Miklós hajó
Fotó: BAHART hivatalos

 

A társaság az idei felkészülés során több mint 200 millió forintot fordított a hajók korszerűsítésére.

  • A BAHART zászlóshajójának számító Szent Miklós hajóba új, korszerű motorok kerültek, teljesen megújul a belső utastér, a bútorzat, a büfé és a nyitott, felső fedélzet tetőfedése.
  • A 130 éves Helka és a Kelén hajók is tovább szépültek. A Helka belső bútorzata új kárpitot kapott, a Kelén felső fedélzetének borítása felfrissült, és megtörtént a mellékhelyiségek felújítása is.
  • A legtöbb utast szállító Badacsony és Füred katamaránok büféi és belső terei is megújulnak. Szinte valamennyi hajó ablakára hőálló fólia került, ami energiatakarékosabb üzemelést tesz lehetővé.
  • Mindezek mellett a települések közötti hajójáratokon gyereksarok várja a családosokat.

Nem emelkednek a személyhajózás árai

Az idei hajózási főidényre megújul a társaság honlapja, amely mobileszközökön is könnyen kezelhető lesz, így gyors és széles körű tájékoztatást biztosít a hajók indulási időpontjairól, szolgáltatásairól az utazóknak.

A 130 éves Kelén is megújult
Fotó: Krausz Andrea

 

– Jó hír, hogy 2021-ben nem drágul a hajózás, változatlan marad a személyhajó-díjszabás, és a jegypénztárakban továbbra is megvásárolható lesz a BAHART kártya több típusa, melyek jelentős kedvezményt biztosítanak a jegyek árából. Célunk, hogy a BAHART egy korszerű, a huszonegyedik század követelményeinek megfelelő professzionális, utasbarát szervezet legyen.

Mindezek eléréséhez stratégiai fontosságú a balatoni hajóflotta megújítása és európai színvonalú szolgáltatások kialakítása – emelte ki Veigl Gábor.

– A régi hajók rekonstrukciója mellett érkeznek az újak is, miután a Balatoni Hajózási Zrt. 2020 novemberében indított nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárása eredményesen zárult. 2021-ben megkezdődhetett 2 db 45 méteres komp és 2 db 35 méteres katamarán gyártása. A fejlesztés történelmi léptékű a balatoni hajózás életében, a kormány támogatásának köszönhetően új korszak kezdődik a balatoni hajózásban – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Programsorozatot terveznek a balatoni hajózás 175. évfordulójára
Fotó: Krausz Andrea

 

Az ünneplésre még várni kell

Idén a balatoni hajózás 175. évfordulóját ünnepeljük. A társaság a tradíciót és a modernizációt egyszerre szeretné zászlóra tűzni, és egy programsorozat keretében méltó módon megemlékezni az elmúlt 175 évről. De jubileumi eseménysorozat és a szezonindulás a kormányzati intézkedésekhez igazodnak majd, ennek függvényében a részletekről később tájékoztatnak majd.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva