Krausz Andrea, Mihály Szilvia | 2022.04.30. 10:00
Megszomjaztál? Csapvíz akár ingyen, speciális szűrt víz vagy ásványvíz pénzért
Nekünk, fogyasztóknak kell eldöntenünk, hogy milyen vizet szeretnénk inni egy kávézóban, cukrászdában, büfében vagy étteremben. Van, ahol ingyen kínálják. A legtöbb helyen azonban fizetni kell érte. Jobb, ha előre tájékozódunk!

Folyadékbevitel. Tudatos vízfogyasztás. Olyan kifejezések, amelyeket manapság egyre többen használnak. Sokan számolják az elfogyasztott napi víz mennyiségét, mások szem előtt tartják a szűrt- vagy ásványvizek minőségét is. A vendéglátóhelyeken gyakran választunk palackozott ásványvizet, és megszoktuk, hogy azért is annyit fizetünk, mint az üdítőért. De mi a helyzet a csapvízzel, szűrtvízzel vagy a szódával?

Népszerű a helyben előállított víz

– Az utóbbi időben elindult egy környezetvédelmi kezdeményezés, melynek köszönhetően

a kiemelt besorolású vendéglátóhelyek speciális eljárással helyben állítanak elő jó minőségű ivóvizet.

Ez szerepel az itallapon. Fel van tüntetve az ára, tehát a vendégek számára előre jelzik. Azonban ezek a helyek csak kis létszámban találhatóak meg a Balaton környékén. Beszámolók alapján népszerű a vendéglátók által előállított víz. Egyre inkább ezt választják az emberek, mert nem befolyásolja az ételek ízhatását – mondta Vágó Péter, a Kereskedők és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) veszprémi elnöke. – Az egy másik helyzet, amikor pl. egy középárfekvésű vendéglátóhelyen nem kérek mást csak csapvizet, és nincs jelezve, hogy ez egy speciális ivóvíz.

Például minden asztalhoz kihoznak egy kancsó vizet, és annyit fogyaszthat belőle a vendég, amennyit akar. Ebben az esetben a víznek nincs ára.

Jobb helyeken a kenyeret is így adják, tehát nem számolnak fel érte külön díjat, hanem bekalkulálják az étel árába. Összegezve: az a legjobb, ha a vendéglátó, vagy a pincér előre felhívja a figyelmet a helyben előállított speciális vízre, amiért fizetni kell – emelte ki Vágó Péter.

Néhány helyen szűrt vizet kínálnak a Balatonnál is
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Prémium-, vagy gleccservíz

– Vannak vendéglátóhelyek, ahol ásványvíz minőségű szűrt vizet kínálnak. A költsége szinte megegyezik a palackos víz árával, mert ozmózisos szűrőt és ásványi anyagokat tartalmazó patronokat is használnak a minél jobb minőségű víz előállításához. De ha már költségekről van szó, azt is meg kell fizeni, hogy kiviszi a pincér, elmossák a poharat, hogy rezsije van, és hogy foglalja a helyet az üzletben – mondta Szilágyi Lajos, az egész éven át nyitva tartó balatoni vendéglátóhelyeket és borászatokat tömörítő Balatoni Kör elnöke.

– Kérjük, hogy tájékozódjanak a vendégek, hiszen minden vendéglátóhelyen ki vannak helyezve az étel- és itallapok. Ezeken márkamegnevezéssel feltüntetik a szűrt víz árát is, amely éppen olyan italnak számít, mint más innivalók

– hívta fel a figyelmet az elnök, aki hozzátette, hogy

a vendéglátós etikett szerint a kávézókban és a cukrászdákban a kávé mellé legalább fél deciliter vizet illik adni,

ugyanis a kávézás rituáléjához hozzátartozik, hogy előtte kiöblítsük a szánkat. Így tisztább ízeket érezhetünk. Léteznek olyan kávézók, ahol egy külön asztalon kihelyeznek egy kancsó vizet, és mindenki szabadon fogyaszthat belőle.

Mi a helyzet, ha rosszul vagyunk, vagy le kell mosni a kisbaba cumiját?

– Örülök, hogy ez a kérdés felmerült, mert én még nem találkoztam a Balaton körül olyan vendéglátóhellyel, ahol rosszullét, betegség esetén bárki pénzt kért volna egy pohár vízért. A Balatoni Kör tagjai nevében mondhatom, hogy nálunk ilyen még nem fordult elő. A segítségnyújtás a legtermészetesebb dolog minden kollégám számára. Plusz szolgáltatásként pedig a legtöbb helyen a vendégek komfortérzetét növelő pelenkázó helyiségek működnek, ahol a kisgyerekeket el lehet látni.

A vendéglátósok tehát csapvizet ingyen szolgáltatásként, vagy segítségnyújtásként adnak

– összegzett Szilágyi Lajos.

Vizet kapnak a kutyusok és a bicajosok

Hévíz egyik ismert és forgalmas vendéglátóhelyén többfajta árkategóriában kínálnak szénsavas és szénsavmentes olasz és magyar ásványvizeket, és kedvező áron szódát is lehet kérni az itallapról. De csapvizet is szívesen adnak.

A csapvíz nem jár, de a Macchiatoban szívesen adnak
Fotó: Mihály Szilvia

 

– A hozzánk beülő vendégek a kávé mellé automatikusan kapnak fél deciliter csapvizet, vagy szódát. Ha valaki csak süteményt fogyaszt, és nem kér mellé üdítőt, ásványvizet, bort, akkor automatikusan felszolgálunk neki 2 dl csapvizet, amit természetesen nem kell kifizetni – tudtuk meg a hévízi Macchiato Cafféban Karádi Szabolcs tulajdonostól. – Bár az elmúlt 18 évben nem fordult elő, hogy valaki csak egy pohár csapvízért ült volna be hozzánk, természetesen ingyen megkapná azt.

Ha egy vendég kutyával érkezik, akkor a négylábú kedvencnek itatótálban térítésmentesen csapvizet hozunk.

A kerékpáros vendégeink és a túrázók részére is biztosítjuk a kulacsok vízzel való feltöltését, ha kérik.

 

Nyitókép: Illusztráció/Shutterstock

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva