Szücs Ildikó | 2021.02.09. 09:00
Mivel töltötték idejüket az Aranycsapat tagjai a Balatonnál?
Legendás focistáink, az egykori Aranycsapat tagjai is a Balatonra jártak lazulni. Horgásztak, jókat ettek, és persze fociztak is. Puskás Öcsi Balatonfüredhez kötődött, Kocsis Sándor pedig Balatonlellére ugrott le gyakran. Egy kis balatoni nosztalgia a legnagyobbakról.

Arról nem szól a fáma, hogy az egész csapat közösen nyaralt volna a magyar tenger partján, de néhány tagja kötődött a Balatonhoz. Kis kutakodás után rábukkantunk feljegyzésekre, fotókra és újságcikkekre, amelyek tanúsítják néhány aranylábú futballistánk balatoni kiruccanását.

Az Aranycsapat. Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkúti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II László, guggol: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula
Fotó: Fortepan/Erky Nagy Tibor

Egy rejtélyes fotó eredetét találgatta a Somogyi Hírlap 2012-ben megjelent cikke – a fotón Budai II László focizik gyerekekkel és egy kutyával is Balatonlellén a mólónál:

Fotó forrása: Hungaricana.hu/Somogyi Hírlap

 

„Budai a lellei mólónál a helyi fotós kutyájával labdázik, aztán gyerekekkel kergeti a bőrt a „Púpos”, amúgy zakóban, öltönynadrágban.
– Úgy gondoltam, emléket kellene állítani egy kötet formájában a leilei sportéletnek, ezért kezdtem gyűjtőmunkába és így kerültek hozzám ezek, az Aranycsapat tagjait ábrázoló képek is Szűcs Istvántól és Pusztai Lászlótól – kezd a történetbe Basics József, aki ereklyeként őrzi Puskás Öcsi aláírását lakása falán, bekeretezve.”
(Forrás: Hungaricana.hu/Somogyi Hírlap)

 

Posted by Aranycsapat Öröksége Alapítvány on Sunday, May 10, 2015

 

Budai egy Csepel motoron a sarki Népbolt előtt, egy másik fotón az 1954-es Vb után jutalomból kapott, korabeli csúcstechnikának számító Ifa márkájú személygépkocsi mellett Kocsis és helyi vendéglátói, a hajdani céllövölde előterében.

 

Budai a lellei Mozi előtt

Posted by Aranycsapat Öröksége Alapítvány on Sunday, July 19, 2015

 

– Somogyi Józseffel és feleségével – akit a lelleiek csak Dunci néniként ismertek – ápolt jó kapcsolatot Kocsis; ha erre a képre azt mondjuk, hogy 1955-ben készült, nem tévedünk nagyot, hiszen egy évvel korábban kapták az autót, 1956-ban meg ugye elhagyták az országot – tippeli az újabb Somogyi-fotó dátumát Basics József.

Posted by Aranycsapat Öröksége Alapítvány on Sunday, May 10, 2015

 

Posted by Aranycsapat Öröksége Alapítvány on Sunday, May 10, 2015


Ez idő tájt voltak visszatérő vendégek, nem egy alkalommal környékbeli csapatokba beállva játszottak hírverő meccseket. Ezeken persze tömegek állták körül az öreg lellei, boglári, lengyeltóti futballpályát. De Kaposváron a Rákóczit is legyőzte egy ilyen aranycsapatos vegyes tizenegy. (
Forrás: Hungaricana.hu/Somogyi Hírlap)

Posted by Aranycsapat Öröksége Alapítvány on Sunday, May 10, 2015

 

1954-ben, a futball VB elvesztett döntője után, Kocsis Sándor és Budai László Lellére jöttek, hogy csalódásukat kiheverjék. Természetesen ezt is csak focival tudták elképzelni, ezért (sajnos csak három mérkőzésre) Siófok, Boglár és Lengyeltóti ellen a lellei csapat tagjai lettek. 1956-ig jártak rendszeresen Lellére, és a futballista barátokat mindig felkeresték. Ilyenkor Somogyi Jóskáék parti szállásán laktak. Somogyi József és felesége, Dunci néni a lelleiek körében népszerű házaspár volt. Parti halsütőjüket közkedvelt étkező- és szórakozóhelyként tartották számon.

Ebben a nádból készült helyiségben sokszor vendégül látták szüleim Kocsis Sándort, aki általában Budai Lászlóval jött le hozzánk. Nagyon szerettek horgászni – kedves emberek voltak, szívesen fociztak a csapatban, sok nézőt bevonzottak a meccsekre

– írta egy visszaemlékező cikkben a Lellei Hírek 2012-ben.

 

Kocsis Sándor (balról a harmadik csapattag) és Budai László (balról az ötödik) a lellei focicsapatban
Fotó forrása: Lellei Hírek

Az egyik ilyen nagy kérdés: több kép is készült egy mulatságon, amit a hajdani Vörös Csillag étteremben tarthattak, ezen Kocsis Sándor ül az asztalnál a helyen egy csinos hölggyel együtt, ott vannak a szülei is. Nagyon fel van díszítve az étterem, az asztalok, akad, aki szerint az eljegyzését tartotta itt az Aranycsapat legendás fejelőkirálya. (Forrás: Hungaricana.hu/Somogyi Hírlap)

 

Posted by Aranycsapat Öröksége Alapítvány on Sunday, May 10, 2015

 

Itt pedig talán épp egy focimeccs van Balatonlellén, s a nézők között bizony ott ül Kocsis és Budai, akik úgy tűnik tényleg kellemesen tölthették idejüket a déli parti településen:

 

Posted by Aranycsapat Öröksége Alapítvány on Sunday, May 10, 2015

 

A legendás csapatkapitány, Puskás Ferenc, akit mindenki Öcsinek hívott, Balatonfüredhez kötődött. Többek között erről is olvashatunk Burka Tibor Balatonfüred sporttörténete című könyvében. Az író így mesélt erről:

– Érdekesség, hogy Puskásék már az 1940-es évek második felében jártak le Balatonfüredre. Nyitott teherautón utaztak Budapestről meccset játszani, de nem is a futball volt a lényeg: míg vidéken jókat lehetett enni és inni, ekkoriban, a háború után a főváros szinte éhezett. (Forrás: Veol, 2016.)

Posted by Aranycsapat Öröksége Alapítvány on Sunday, May 10, 2015

 

A focilegenda kültéri bronzszobrot kapott 2007-ben a Kis-Balaton nyugati partján fekvő Zalaszabar főterén, a nyolcvanas években pedig még fociklubot is elneveztek róla Balatonfüreden, amelynek tiszteletbeli elnökévé is választották. A klub megalakulása egyébként névrokona, Puskás László nevéhez fűződik, aki nagy rajongó és maga is füredi focista volt.

A Puskás FC 1985-ben alakult a városban mint kis-pályás csapat. A balatonfüredi Puskás László alapította, és kitalálta, hogy kér egy névhasználati beleegyező nyilatkozatot Puskás Ferenctől. Ezt levélben kellett benyújtani, meg is jött a válasz, Öcsi természetesen engedélyt adott.
(Forrás: Horváth Gábor/Veol.hu, 2016.)

Forrás: Arcanum.hu

 

Még a legendát is meghatotta az, hogy valahol a hazájában egy balatoni település labdarúgó egyesülete viseli a nevét.

— Milyen érzés, hogy egy vidéki város sportszerető közössége Puskás PC néven működik?
— Igazán csodálatos, hogy Magyarországon vannak még olyan emberek, akik nem felejtettek el, és emlékeznek rám. Bár háromezer kilométerre lakom Balatonfüredtől, mégis ígérem, amit csak lehet, megteszek az egyesületért. Sajnálom, hogy mindezt a megalakulás után több mint két évvel mondhattam el.
(Forrás: Arcanum.hu/Veszprémi Napló, 1988.)

Posted by Aranycsapat Öröksége Alapítvány on Sunday, May 10, 2015

 

Az aranycsapat kapusa is szeretett a Balatonhoz járni, neki még nyaralója is volt a parton. 1961-ben például a Siófokon számos nyaraló épült, köztük Grosics Gyula „különleges típusú” víkendháza is, erről írt annak idején a Somogyi Hírlap.

 

Forrás: Hungaricana.hu/Somogyi Hírlap, 1961.

A legendás kapusról később is lehetett olvasni, hogy szívesen járt a Balatonra:

Grosics Gyula évtizedek óta a Balaton környékén piheni ki fáradalmait. Először Balatonszéplak-felsőn vett kendházat 1962-ben, de ahogy kezdett kiépülni az Ezüstpart, és nőtt meg a forgalom, úgy ment el a kedve ettől a helytől, és Balatonakarattyára költözött. Itt egy másfél szobás kis háza van, ahol elsősorban kertészkedik, pihen.
–Imádom a csöndet és az egyedüllétet, itt feltöltődöm – nyilatkozta az Aranycsapat hálóőre. – Általában már csütörtök délután kijövök, és csak hétfőn megyek vissza a fővárosba. A feleségem csak ritkán jön ki velem. Sokat olvasok és beszélgetek a szomszédokkal, de különösen régebben labdarúgótársaim is meglátogattak itt. Sajnos már egyre kevesebben vagyunk.
(Forrás: Hungaricana.hu/Somogyi Hírlap)

Forrás: Hungaricana.hu/Somogyi Hírlap, 2012.

A legendás focistáinkról készült képek igazi kincsek, amiket egyéb ereklyékkel együtt az Aranycsapat Öröksége Alapítvány nagy becsben őriz, közösségi oldalukon még több érdekes fotó felett nosztalgiázhatunk. A Balaton partján sétálgatva pedig mindig érdekes elmélázni azon, hogy kiknek a lábnyomát érintjük, kik ültek előttünk a padon, amelyen megpihenünk, milyen hírességek élvezték ugyanúgy a magyar tenger szépségeit, ahogyan mi.

Nyitókép forrása: Hungaricana.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva