likebalaton.hu | 2020.04.11. 14:00
Most bezárkózik, de készül a járvány utáni szezonra a Balaton
Különleges helyzetben vannak a Balaton környékén élők, hiszen míg máskor kifejezetten örülnek az ide érkező nyaralóknak, most azt kérik, ne jöjjön a tóhoz senki. Egyszerre kell küzdeniük a Balatont kedvelők távolmaradáséért, és a járvány utáni szezonra érkezőkért.

Balaton sok településén a lakosság többszörösét teszi ki a nyaralótulajdonosok száma, és természetes, hogy aki csak teheti, az a járvány miatt kialakult helyzetben – főleg húsvétkor – kimenekül a városokból, például a balatoni ingatlanába a családjával együtt. Emiatt viszont nagyobb veszélynek vannak kitéve az állandó lakosok, akiknek az életkora bőven átlag feletti, ezért a térség több járását is a legveszélyeztetettebbek között tartják számon. Fontos és jó emiatt, hogy a kiemelt üdülőövezetben, főleg a partmenti településeken a polgármesterek az elsők között hozták meg rendkívüli döntéseiket, számos szigorú korlátozást vezetve be a csoportosulások, találkozások elkerüléséért – fejtette ki Lombár Gábor a Balatoni Szövetség elnöke, aki Balatonfenyves polgármestere is.

Az üdülőrégióban ugyan már sok helyen lezártak partszakaszokat, turisztikailag frekventált részeket, strandokat, parkolókat, Lombár Gábor arra kéri a térség településeit, főként a nagyobb tömegeket befogadó vízpartiakat, hogy minél többen éljenek a lezárások lehetőségével.

Balatonfenyvesen péntektől tilos horgászni és sétálni a parton, polgármesteri rendelettel lezáratta a kikötő közterületnek számító mólószárnyát, a strandokat, és megtiltotta a parti játszóterek, sporteszközök használatát is hétfő éjfélig – sorolta az intézkedéseket. Ezzel párhuzamban kérelemmel fordult a rendőrséghez is, hogy segítsen betartatni a szabályokat. Elmondta: péntek reggel a parton több horgászni, illetve szörfözni, kite-ozni vágyóval is találkozott; tudomásul vették az új tilalmakat, de nem mondtak le terveikről, csak elindultak más helyet keresni.

Nézd meg összeállításunkat is, ahol megtalálod, melyik település milyen szigorításokat hozott húsvét idejére.

Lombár Gábor beszámolt arról is, hogy a térségben különösen sokan váltak és válnak munkanélkülivé a járvány miatt kialakult helyzetben, ezért azt tervezték, hogy az idegenforgalmi adó (ifa) megmaradó hányadából szolidaritási alapot hoznak létre számukra. Azzal számoltak, hogy a veszélyhelyzet miatt elvonják költségvetésükből az ifa egy részét, de arra nem, hogy az egészet. Ez mindenkit nagyon érzékenyen érint, hiszen az üdülőrégióban tilos sokféle vállalkozás, ipar telepítése, azaz zömmel a turizmusból élnek az emberek, és az önkormányzatok bevételeinek jelentős hányadát az ifa adja.

Olvasói fotó: Szamosvári Flóra

A Balaton fejlődése azonban nem áll le teljesen. Révész Máriusz, az önkéntességet és adományozást koordináló kormányzati akciócsoport vezetője arról beszélt az M1 Aktuális című műsorában, hogy a járvány a kerékpárutak építését nem befolyásolja, így elkezdődött a Budapest-Balaton kerékpárút építése is.

Új látogatóközpont is épül a balatonfüredi Lóczy-barlangnál, bővül a Hegyestű geológiai bemutatóhely és a Salföldi-major fogadóépülete, a mintegy 400 millió forintos uniós fejlesztés várhatóan jövő év februárjára készül el, erről itt olvashatsz.

Keleti-strand Balatonföldvár, lido és csúszda Fotó: Krausz Andrea

 

Nem függesztették fel, így a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a kormány által támogatott strand- és csúszdafejlesztések a járványügyi körülményekhez igazodva, meghatározott ütemterv szerint haladnak.

Az MTÜ tájékoztatása szerint a támogatásban részesült projektek esetében a támogatói okiratok megkötése megtörtént, a beruházások előkészítése megkezdődött. A balatoni vízicsúszdák fejlesztésére meghirdetett támogatói felhívás lezárult, a beérkezett támogatási igények feldolgozása folyamatban van, a pályázói kör kiértesítése megkezdődött. Ez azt jelenti, hogy összesen 86, a Balatonon pedig 64 strand újulhat meg a közel 3 milliárd forintos forrásból. S, ahogy Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke néhány napja elmondta, van, ahol már megkezdődtek a tervezett, többnyire alapinfrastruktúra-fejlesztést tartalmazó, elsősorban a régi vizesblokkok megújításáról szóló beruházások, melyeknek év végig kell elkészülniük.

Nyári szezon biztosan lesz előbb-utóbb, a Balaton már a vészhelyzet utáni időkre készül, amikor belföldi turisták dömpingjére lehet számítani – fogalmazott. – A csúszdafejlesztések jó része várhatóan már csak jövőre tud megvalósulni, hiszen ezek esetében még hátravan a támogatási szerződések megkötése és a közbeszerzések lebonyolítása.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva