Krausz Andrea | 2019.11.27. 07:00
Műjégpályával és lézershow-val ünnepli Siófok a Városnapot
Egész napos programsorozattal emlékeznek meg a várossá válás 51. évfordulójáról Siófokon. November 29-én, pénteken tartják a hagyományos Városnapot jótékonysági vásárral, díjkiosztókkal, mézeskalácsváros építéssel és a különleges hangulatú Jégkikötő megnyitójával.

Hagyományosan november végén rendezik meg minden évben Siófok napját, vagyis a Városnapot, amely egyben a karácsonyi készülődés kezdete is. Délelőtt a Jó tanuló, jó sportoló ünnepségen díjazzák a kiváló teljesítményt nyújtó diákokat a Kálmán Imre Kulturális Központ színháztermében, majd elindul a jótékonysági vásár a Víztorony tövében. Helyi egyesületek, civil szervezetek települnek ki a Fő térre, ahol kézzel készített karácsonyi ajándékokat kínálnak a vásárlóknak, a befolyt összeg fele a résztvevő szervezeteket illeti, a másik felét pedig egy kiemelt egyesület kapja, amely idén a Pöttyös óvoda.

A Víztorony környékén zajlik a jótékonysági vásár (Fotó: Krausz Andrea)

Délelőtt nyílik meg a siófoki kikötőben felállított korcsolyapálya, vagyis a Jégkikötő, amely egészen 2020. február 2-ig várja a téli sport szerelmeseit. A különleges, fák között kanyargó jégfolyosóból ezúttal kettő is körülöleli majd a korcsolyapályát, így egy igazán kalandos, és több mint 600 négyzetméteres pályán élvezhetjük a jeget. A létesítmény mellett korcsolyabérlésre és élezésre is lehetőség nyílik, és természetesen egy jó teát, forralt bort, vagy forró csokit bármikor elfogyaszthatunk a pálya melletti büféknél.

Idén nagyobb lesz a jégpálya a siófoki kikötőben (Fotó: Krausz Andrea)

A Jégkikötő tavaly, a várossá válás 50. évfordulóján nyitott meg először, de akkora volt a siker, hogy a település vezetői idén is a működtetés mellett döntöttek.
– Nagyon pozitív volt a visszajelzés, sokan örültek ennek a kezdeményezésnek, a képviselő-testület pedig úgy döntött, hogy idén még nagyobb lesz a jégfelület. A 14 x 26 méteres alappálya mellett egy 2,5 x 40-es és egy 3 x 50-es jégfolyosó is várja majd a vendégeket – mondta Pintér Tamás, a Balaton-parti Kft. ügyvezető igazgatója.

– A siófoki iskolák, óvodák ingyen vehetik igénybe a létesítményt tanórák keretében, tavaly például 50 osztály élt ezzel a lehetőséggel, összesen 1470 diák korcsolyázhatott, volt olyan pedagógus, aki szinte minden héten elhozta csoportját a pályára. Az ünnepek alatt is végig üzemelni fog a Jégkikötő, lesz egészségügyi szolgálat és a siófoki állandó lakosok lakcímkártya felmutatásával 50 % kedvezményt is kapnak – emelte ki Pintér Tamás.

2019-ben már negyedik alkalommal építik fel mézeskalácsból Siófokot (Fotó: Sonline.hu)

A Városnapon karácsonyra készülve nyílik meg a Kálmán Imre Kulturális Központban a hagyományos Mézeskalácsváros kiállítás, ahol a mézeskalácsokból megformázott Siófokot lehet megcsodálni. Ugyancsak a kulturális központban tartják meg este 18 órától a városnapi ünnepséget, ahol átadják a díszpolgári okleveleket, a Siófokért érmeket és a polgármesteri elismerő okleveleket. Újdonság, hogy a ceremóniát a könyvtár mellett felállított LED-falon kivetítve is láthatják a Fő téren sétálgatók.

19 órától ingyenes szabadtéri programokkal várják az érdeklődőket: lézer show és a Blokk együttes műsora zárja a napot.

A Városnap részletes programjáról itt lehet olvasni!

Az első adventi hétvégén, november 30-án, szombaton kezdődik a siófoki Aranycsengő Adventi Vásár a Fő téren. A város jelképének számító Víztorony körül kézművesek faházai és különleges programok keltik életre az ünnepi hangulatot.

Az Aranycsengő Adventi Vásár programjának részleteit ide kattintva olvashatod!

Krausz Andrea

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva