2019.09.16. 19:00
Ne építs kőszobrot a Balatonnál!
Felhívást tett közzé az őszi kirándulószezon kezdetén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága.

A Balaton partján és a Balaton-felvidéken is egyre nagyobb divat kavicsokból, kövekből tornyokat, szobrokat építeni. Olyannyira, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága az őszi kirándulószezon kezdetén közleménybe kéri a túrázókat, hogy hagyjanak fel a káros szokással.

„Felhívjuk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóinak figyelmét, hogy a kövek összegyűjtésével seregnyi apró élőlény élőhelyét teszik tönkre – írják honlapjukon. A kisebb-nagyobb tornyokba rakás idegen a tájtól és balesetveszélyes is. Kérjük, ne építsen kőtornyokat, hagyja, hogy ez a táj úgy maradjon szép és mindenki számára élhető, ahogyan a természet megalkotta!”

Kirándulás előtt nem árt tájékozódni, minél jobban felkészülsz, annál kisebb az esélye, hogy veszélybe kerülsz. Tudod például, hogy tudod eldönteni, hogy egy erdei forrásból szabad-e innod? Megírtuk, itt megnézheted.


„Amikor az ösvényről letérsz, akaratlanul is letapossa mindazt, ami ott él: apró növényeket és állatokat egyaránt. Kérjük ezért, hogy kizárólag a jelzett turistautakon haladjon” – írja felhívásában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága.

Ha elindulnátok egy jó kis őszi túrára, ebben a cikkünkben összeszedtük, hogyan lehettek biztonságban. Itt pedig egy másik hasznos cikk az őszi kirándulásokhoz.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva