2019.11.05. 17:00
Négy temetkezési hely, melyeknek különleges története van
Elmeséljük, hogy miért is olyan érdekesek.

Festetics-mauzóleum
A keszthelyi Szent Miklós temetőben álló mauzóleum Festetics (II.) Tasziló herceg megbízására épült, 1925-ben fejezték be. Az építmény egy szabadon álló ravatalozó kriptával, melynek falaiban sírfülkéket hoztak létre, a bejárattal szemben található négyben nyugszanak a családtagok. Elsőként Tasziló herceg feleségét, Mary Victoria Hamiltont temették ide, aki 1922. május 14-én hunyt el, koporsóját 1925. november 2-án szállítottak át a Fő téri plébániatemplomból. A herceget 1933. május 8-án helyezték örök nyugalomra, fiukat, Festetics (III.) György herceget pedig 1941. augusztus 8-án. Felesége, Maria Haugwitz grófnő 1972. szeptember 23-án hunyt el Bécsben, hamvai azonban csak 1990. október 13-án kerülhettek át a kriptába.

Tekintélyt parancsol a Festetics-mauzóleum külleme
Fotó: Mihály Szilvia

 

Szentgyörgyvári kriptakápolna
Ha Zalacsánynál járunk, a 76-os főútról már láthatjuk az alsómándpusztai elágazó közelében található kriptakápolnát. Eredetileg Nemestóthy Szabó Lajos családjának temetkezési helyeként szolgált az 1900-as évek elején, akik megvették a felsőmándpusztai birtokot a Széchenyi családtól. Az épület sokáig lepusztult állapotban tengődött, már-már kísértetiessé vált, a Zala Termál Völgye pályázat keretében azonban felújították, ma ismét látogatható.

A szentgyörgyvári kriptakápolna és környezete most már rendezett Fotó: Mihály Szilvia

 

Katonai kutyatemető
A Keszthelyi-hegységben, a büdöskúti rész és a Szent Miklós-forrás között fekvő, hivatalosan Vállushoz tartozó területen bújik meg a kutyatemető, ahol az egykori katonai bázison szolgáló honvédek hűséges négylábú társait helyezték nyugalomra. Az erdő mélyén sírkertbe rendezett fejfák nem mindennapi látványosságként állítanak emléket nekik, egyben késztetik megállásra az arra járó túrázókat.

A fejfákkal megjelölt kutyasírok régi keletűek, ezek eredetét a vonyarcvashegyi polgárőrök kezdték kutatni. Támpontot jelentett, hogy a feliratokon a kutyanevek mellet rendfokozati megjelölések szerepelnek. Mint kiderült, a közelben katonai objektum működött, az ott idő közben elpusztult állatokat hantolták el ott.

A ritka látványosság a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban van, a büdöskúti erdőrész és a Szent Miklós forrás közötti turistaútvonalon. A felújítás civil kezdeményezését együttesen segítette Vállus, a vele szomszédos Balatongyörök és Vonyarcvashegy önkormányzata. Az avatáson a három település polgármestere: Herczeg Béla,Kiss László Tibor és Seffer József mondott beszédet.

Tóth Sándor, aki hajdan a katonai objektum parancsnoka volt, elsőként temette el ott Vulkán nevű kutyáját. A kutya a gazdájától jelképesen őrnagyi rangot kapott, ahogy az a sírfeliraton ma is olvasható.

A területen 12 fejfa áll, ezeket felújították, alacsony fagerenda kerítés szegélyezi a sírhantokat. A munkálatokat a vonyarcvashegyi polgárőrök a község településüzemeltetési csoportjának közreműködésével végezték el. Közelében turistapihenő helyet is kialakítottak, padokkal.

A temető egy különleges színfolt a természeti környezetben. Látványossága mellett állatbarátok emlékhelyéül is szolgál. E funkcióval összefüggésben már helyszíni találkozók, programok szervezésének ötleteit is felvetették az eseményen résztvevők.

A kutyatemető elhelyezkedése
Fotó: Google Maps

 

Szent Mihály kápolna
A vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna okkal közkedvelt kirándulóhely, hiszen páratlan kilátás nyílik a dombról, melyre épült. Fűződik hozzá azonban egy legenda is, mely szerint 40 halász emelte hálából, akik csodával határos módon megmenekültek, miután a Balaton jege beszakadt alattuk. Történetük napjainkban sem merülhet feledésbe: a régi temetőhely szomszédságában álló épületnél emlékhelyet alakítottak ki, de évről évre ünnepséget is tartanak a településen.


Már a vonyarcvashegyi kápolna felé vezető út is titokzatos hangulatot áraszt Fotó: Németh Lilla/zaol.hu

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva