Szaniszló Hajnalka | 2021.11.04. 08:00
Nem fog mindig esni! Libás, boros és zenés hétvége vár a Balatonnál
Rövid munkahét után is jólesik a pihenés: használd ki a hétvégi napsütést, kóstold végig a finomságokat, és hallgass hozzá illő muzsikát a Balaton partján.

Időjárás a hétvégén

Reggelente párás, míg napközben változóan felhős időre van kilátás. Néhány órás napsütésre lehet számítani. Nagyobb csapadék sehol sem várható. Délutánonként

12-14°C körül alakulhat a hőmérséklet.

A fotó után mutatjuk a hétvégi balatoni programokat.

Fotó: Freepik

 

November 6., szombat

Pannonfíling Mozgóképes Találkozó, Veszprém

A téma: minden, ami pannon.
Nem kizárólagosan a római provincia kapcsán; sokkal inkább úgy, mint médinhángöri, mint hungarikum – a filmnyelv révén a legvidámabb barakkból. Vagyis bármi, ami a pannon életérzésről eszünkbe juthat és filmszalagra álmodható.

Didergő Király Kirándulás a Művészetek Völgyében, Vigántpetend

Nem csak gyerekeknek: lélekmelengető túra, ahol beszélünk nyújtózó fákról, hajladozó sziklákról, meleget adó forrásvízről, forrófejű szarvasokról.
Mesével átszőtt érdekességek mindenről, ami él, mindenről, ami természetes. Testtudat-ébresztő jóga-gyakorlatok segítségével érezhetjük meg, hogy magunk is egyek lehetünk a természet csodáival.

Vaszary Alkotóműhely: Permutáció színes négyszögre, Balatonfüred

Kreatív alkotás – négyszögekkel, négyszögekből. Fess színeket, vágj négyszögeket és rendezd úgy, hogy kép legyen.

Kóstold körbe Bor & Gasztrofeszt, Köveskál

A Balatoni KÖR Kóstold körbe Bor & Gasztrofeszt sorozata ezúttal a Gasztrofaluba, Köveskálra látogat, ahol nemcsak kulináris élvezetekben, hanem kulturális programokban is része lehet a látogatónak.

Balatoni Kör, Köveskál, 2019.
Fotó: Mihály Szilvia

 

Bortúra Badacsonyban, Badacsonytomaj

Pincéről pincére járva borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrták össze számodra. Családi pincészetek finomabbnál finomabb borait ismerheted meg pazar látvány kíséretében. Útközben szakvezető mesél a borvidék történelméről, a Badacsonyról, az itt élő emberekről.

Márton napi őszbúcsúztató, Keszthely

Kézműves foglalkozások, Márton napi lámás készítés, lámpás libaterelés, lovaskocsizás, családi feladatlapok, kemencés langaló, sült gesztenye, népi fajátékok és állatsimogató várja a látogatókat Keszthelyen.

November 7., vasárnap

Radnóti – Bálint András estje, Balatonfüred

Irodalmi estre várják a közönséget.

Ősz a malomban – tematikus gyógynövény napok, Gyenesdiás

Csodás őszi kincsekkel ismerkedhetsz meg: megtudhatod melyik gyógynövény mire való, miből, mit és hogyan lehet elkészíteni, meg is kóstolhatod a csipkebogyóból, galagonyából és kökényből készített finomságokat.

Diási vízimalom
Fotó: Gyenesdiás Tourinform

Egész hétvégén látogatható programok

Garda Fesztivál, Tihany, november 5-7.

A Gardália legfőbb célja, hogy tisztelegjenek a Balaton halászai előtt, valamint felelevenítsék Tihany gardával kapcsolatos hagyományait.

Garda Fesztivál, 2019., Tihany
Fotó: Krausz Andrea

 

Bakony Expo – a bakonyi ízek vására, Veszprém, november 5-7.

Gasztronómia, hagyományok és szórakoztató programok várnak „A természet íze – a vidék portékája” mottóval zajló rendezvényen.

Márton napi gasztrohétvégék a Follyban, Badacsonytomaj, november 5-7.

A borkóstolók mellé Szent Márton tiszteletére több fogásos libavacsorával készülnek az arborétumban. Egy kirándulás után utazzatok az ízek szárnyán is.

3. Lángosgolyó és Új Bor Weekend, Balatonboglár, november 6-7.

Ezen a szép őszi hétvégén is érdemes a balatonboglári kikötőben sétálni, és a Boglárka Bisztróban megkóstolni a lángosgolyót, valamint az újbort.

 

Legyél Te Balatonfüred új felfedezettje! – dalszövegíró pályázat, Balatonfüred, november 11-ig

A Magyar nyelv hete és Hamvas napok programhoz kapcsolódóan Balatonfüred junior dalszövegíró tehetségeit keresik. Érzelmeink kifejezésének csodálatos eszköze a zene: szavak és dallamok erejével segít át örömön és bánaton. Vajon mitől lett listavezető a Füttyös, az Apuveddmeg vagy az Amikor feladnád?
Próbáld ki most magad, és írj egy dalszöveget egy téged foglalkoztató témában, akár művésznéven! Eckü (Hősök), Patocska Olivér (OliverFromEarth) és Kardos – Horváth János (Kaukázus) a szívükhöz legközelebb álló 1-1 dalszöveget megzenésítik. Ilyen egyszerűen lehetsz Te + Eckü, Te + OliverFromEarth vagy Te + Kardos – Horváth János igazi szerzőpáros.

Színek nyomvonala a mandala világában – Vági Edina kiállítása, Balatonfüred, november 18-ig

Mandalákban gyönyörködhet a közönség a balatonfüredi kiállításon.

Jubileumi Balatoni Kisgrafikai Biennálé, Keszthely, november 30-ig

A Balatoni Múzeum Kisgrafikai Gyűjteménye a mai napig őrzi azt a többezer darab könyvjegyet, amelyeket dr. Poór Ferenc ajándékozott intézménynek.

Csendnapok – A figyelem művészete programsorozat, Veszprém, december 9-ig

Különleges programok, a Csendnapok várják az elmélyülni vágyókat és a tudomány, művészet iránt érdeklőket.

XI. MŰSZAK kiállítás, Keszthely, december 31-ig

Emlékezés – ezt a tematikát járja körül az idei évben tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő MŰSZAK tárlata, mely a Takács Ferdinánd és Takács-Szencz Lívia művészházaspár által szervezett, cserszegtomaji „Kulturális Piknik” művészi terméseit mutatja be

Országos Kerámia és Gobelin Biennále, Keszthely, december 31-ig

A professzionális gobelin és keramikusművészektől idén „Hal, Halászat” témában várja a szakmai zsűri az alkotásokat. Az 1997-ben indult kiállítás-sorozat a római korban itt élők kultúráját, hétköznapjait és ünnepeit kívánta a művészet valóságértelmezésével gazdagítva bemutatni, lehetőséget adva a művészeknek tág asszociációkra. A 2021-es tárlaton a textil és kerámia művek ismét együtt szerepelve reprezentálhatják művészetünk harmonikus sokszínűségét.

Legó kiállítás Tihanyban, december 31-ig

Vasúti közlekedés, űrjelenet, tengerparti nyaralás és a Mikulás birodalma. Ez csak néhány érdekesség, amelyet a tihanyi legókiállításon csodálhatsz meg.

Lego kiállítás Tihanyban
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Balatonfüred 50 – Kiállítás, Balatonfüred, 2022. január 9.-ig

Képes történetek Balatonfüred várossá válásának első évtizedeiből. A kiállítás 2022. január 9-ig látogatható a Vaszary Galériában.

Mese Mítosz História – kiállítás, Balatonfüred, január 9-ig

A Mese Mítosz História – Archaizálás és mágikus realizmus az 1960-70-es évek magyar művészetében című kiállítás megtekinthető a balatonfüredi Vaszary Galériában 2021. augusztus 21. és 2022. január 9. között. A kiállítás a Kádár-kor magyar művészetének egy eddig kevéssé feltárt és méltányolt szeletét mutatja be.

Az élet vize, a pálinka története kiállítás, Keszthely, 2021. március 19-ig

A kiállítás során a múltból, a népi gyógyászat hagyományaiból indulnak, és végigjárhatod, hogyan változott a pálinka szerepe az életünkben. Pálinkakóstolókat, előadásokat, rendezvénysorozatokat is szerveznek.

 

 

Nyitókép: Freepik
Időjárás-előrejelzés: koponyeg.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva