Krausz Andrea | 2020.11.16. 10:00
Nem lesz látogatható a vörsi betlehem, de karácsonyra megépítik
Családok, hívő közösségek, nyugdíjas csoportok szerveztek kirándulást hosszú évtizedek óta Vörsre, hogy az adventi időszakban meglátogassák Európa legnagyobb beltéri betlehemét. A koronavírus-járvány azonban ezt a programot is felülírta. Idén nem lesz látogatható a vörsi templomi betlehem, de a helyi közösség – ha teheti – karácsonyra mégis megépíti azt.

Varga László, a Kaposvári Egyházmegye megyéspüspöke a 2020. november 9-i járványügyi közlemény kiegészítéseként arról rendelkezett, hogy az előírásoknak megfelelően szentmisék ugyan tarthatók, de a plébániákon a közösségi programokat fel kell függeszteni. Ezt a hívők és a papok védelmében is teszik, akik között sokan vannak veszélyeztetett korban.

2019-ben ilyen volt Európa legnagyobb beltéri betleheme
Fotó: Krausz Andrea

 

A Szent Márton püspök Plébánia vezetője tájékoztatta a likeBalaton.hu-t a járványügyi helyzettel kapcsolatban. Ungvárszki Imre plébános az egyházközség képviselő-testületével karöltve hozta meg a döntést, az egyeztetésen jelen volt a település polgármestere is.
– Nem akarunk kitenni senkit a veszélynek, hiszen az ország különböző részeiről érkeznek ilyenkor látogatók. Sajnálatos, hogy ez a hosszú évtizedes hagyomány megszakad. A hagyományoknak megfelelően azonban szentestére felépítjük a betlehemet – mondta Ungvárszki Imre plébános.

Most még zajlanak a szentmisék a Szent Márton püspök-templomban
Fotó: Krausz Andrea

 

A katolikus templomokban a helyi közösségek általában saját betlehemet készítenek karácsonyra, amit először szenteste láthatnak a hívők. Vörsön korábban külön püspöki engedéllyel lett felállítva az advent időszakra a maga nemében egyedülálló templomi kép, ami méltán nyerte el a látogatók tetszését. Minden évben több tízezer turista fordul meg a faluban, hogy meglátogassa a részletgazdag, 50 négyzetméteres betlehemet, amit harminc láda moha, sok-sok kilónyi faanyag, hét utánfutónyi tuja- és fenyőág felhasználásával csinosítanak.

A helyi közösség építi meg minden évben a vörsi betlehemet
Fotó: Mihály Szilvia

 

– Szerettük volna megépíteni, hiszen a járványban magukra maradt embereknek lelki feltöltődést jelentett volna, de próbálunk egymásra vigyázni, és abban maradtunk, hogy december 9-ig várunk, amikor újabb döntés születik az országos járványügyi helyzettel kapcsolatban – mondta Deák Tamás, Vörs polgármestere.
– A megbeszélésen arról szavaztunk, hogy karácsonyra meg legyen-e építve, vagy esetleg egy kisebb betlehemet alakítsunk ki, de úgy döntöttünk, hogy a saját örömünkre eredeti nagyságában megvalósítjuk, de sajnos akkor sem lesz látogatható, csak a szentmisék résztvevői gyönyörködhetnek benne. De csak akkor, ha egyáltalán bemehetünk majd a templomba – emelte ki a polgármester.

Reméljük, hogy jövőre láthatjuk a karácsonyi életképet
Fotó: Krausz Andrea

Vörsön minden látványosság, így a Tájház és a Tűzoltómúzeum is bezárt, és a központi szabályozásokhoz igazodva nem lesz adventi udvar és vásár sem.

Nyitókép: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva