2020.02.14. 10:00
Népszerűek a Balatoni ingatlanok - mutatjuk, hogy hol és mennyiért!
Lakást vagy nyaralót vásárolnál a Balaton közelében? Lakásvásárlási kisokosunk következik 2020-ra.

Kisebb-nagyobb mértékben az egész országban tapasztalható a toporgás – alkukkal, kifaroló befektetőkkel együtt. Ugyanakkor, a megkérdezett hat szakértő szerint egyáltalán nincs pánikhangulat a piacon, „egészséges” árkorrekció kezdődött el.

Veszprém és a Balaton-felvidék

Veszprémben megnőtt a kínálati oldal: míg 2017 végén az egyik országos, mérvadó ingatlanos internetportálon 200 eladó lakás mutogatta magát, addig 2019 végén már a 700-at is meghaladta a számuk. Mára sem sokkal kevesebb az eladó lakások száma Veszprémben, pedig az árak csökkennek.

1,5-2 évvel ezelőtt egy kétszobás veszprémi panel akár 22 millióért is elkelt. Tavaly tavasszal már 18 millió körüli összegért lehetett megvásárolni. Jelenleg ugyanez a kategória kis szerencsével már 15-16 millió Ft-ért is megvásárolható, de azért zömében a kínálati ár 18-20 millió Ft körül van. A Nívó Ingatlanforgalmi Szakértői Iroda tapasztalata szerint a kínálati árhoz képest 5–15 százalékos alkuval lehet számolni. A panelgarzonok ára 15 millió alá esett. Az albérleti árak ugyanezt a lassú csökkenést mutatták az elmúlt évben: a nem ritka 120 ezerről 100 ezerre esett a havi bérleti díj, most 80 ezerért is van kiadó 1,5-2 szobás panellakás – írja az Ingatlanbazar.hu.

Fotó: Pixabay

Az új építésű lakások kínálati ára a múlt év őszén-telén valamelyest csökkent, de ismét visszaemelkedés tapasztalható.
– Egy márciusban induló építkezésnél a 27 lakásos társasházban a 80 m2-es lakásokat 480 ezer forintos négyzetméteráron, a kisebbeket, a 1,5-2,5 szobás lakásokat 540–560 ezer forintos négyzetméterárral hirdetjük. Például a 27 százalékos áfa mellett történő beruházásnál akkor sem emeli a kivitelező a meghirdetett árakat, ha az építőanyagok ára az épület elkészültéig változna – hívja fel a figyelmet Ráski Tamás, a veszprémi Nívó Ingatlanforgalmi Szakértői Iroda vezető szakértője.

Balatonfüred, Fotó: Pesthy Márton / Napló

S ha már itt vagyunk a Balaton-felvidékhez közel, kukkantsunk rá nyaralók áraira is! Bár még szunnyad az érdeklődés, már nem sokáig, és heteken belül javában csörögni fog a kínálati oldal telefonja. Tavaly ősztől az év végére valamelyest csökkentek vagy stagnáltak az árak. Az így kialakult kínálati árakhoz képest még nincs jelentős változás, tájékoztat a szakember. A népszerű Balatonfüredet kiemelve: itt az árak 2018–2019-ben nagyon magasak voltak. 1,5 millió forintos négyzetméterár is előfordult. Mostanra, bár az árakat sok esetben kitartják vagy enyhén csökkentik is Füreden, a keresleti oldal minimális csökkenése látható.

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva