Fábos Erika | 2019.06.26. 06:00
Zebra és cirkuszi szamár tündéri utódja Balatonlellén - fotókkal!
A Magyar Nemzeti Cirkusz zebrájának és tarka szamarának utódja született. Láttál már kis zebmárt? Nagyon aranyos!

Most már biztos, hogy Levente, a Magyar Nemzeti Cirkusz foltos szamara nem(csak) a saját fajtájához vonzódik. A zebrákat is szereti. Kenya, a zebralány ugyanis nemrég egy olyan csikót szült, ami sokkal jobban hasonlít Leventére, mint a saját anyjára. Csíkos a lába, mint a zebráknak és úgy néz ki a feje és a teste, mint egy szamár, vagyis Levente.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a cirkuszi állatok más titkairól is.

Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója és a zebmár a kiscsikó mamájával, Kenyával

Ráadásul ez valószínűleg már szerelem, ugyanis nem egyszeri alkalomról van szó, tavaly is megtörtént, hogy zebrát vártak a cirkuszban, de zebmár született. Akkor is Kenya és Levente voltak a szülőpár, és egy évvel ezelőtt a kis kancacsikónak a Lelle nevet adták a cirkusz látogatói.

Csíkosak a lábak, mint zebráéknál, de amúgy pont olyan, mint egy szamár, ez a zebmár

A kölyök zebmár nincs egyedül, egy aranyos kis púpos tevével osztozik a lellei cirkusz óvodáján. A teveborjú pár nappal előbb született, mint a kis zebra-szamár keverék. Egyelőre még nagyon hosszú, gyapjas szőre van és semmi nem érdekli a játékon kívül, nagyon kajla.

Mindkét kis állat egy éves korában kezdi majd a cirkuszi „iskolát”, csak utána kerülhetnek a porondra. Addig viszont, Balatonlellén a Magyar Nemzeti Cirkusz nyári állomáshelyén meg lehet nézni őket, méghozzá a Cirkuszok Éjszakáján, ahol tavaly is ott voltunk. Ezt idén július 12 és 13-án rendezik meg, akkor mutatkoznak be a közönségnek. Addigra nevet is szeretnének nekik adni és ahogy tavaly, most is a publikumtól várják az ötleteket.

Nemrég született, de a kis teveborjú, már nem is olyan kicsi, gyorsan növekszik, talán azért, mert enni nagyon szeret

Hogy lehetséges mindez?
– A lódarázs, a viccel ellentétben, nem a ló és a darázs keresztezéséből született – mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője. – Két annyira közeli rokon faj viszont, mint a zebra és a szamár, biológiailag képes közös utódot létrehozni. A génkészletük ugyanis nagyon hasonló, hiszen mindketten a lófélék családjába tartoznak. Más hasonló hibridizációt is ismerünk, több ezer éves példa erre az öszvér, ami a ló és a háziszamár keveréke. Az a fajta keveredés nyilván könnyebben előfordulhatott, hiszen mindkét állatfaj háziasított. Egy alapvetően vadon élő zebra és egy szamár viszont már nehezebben tudnak találkozni a természetben. De fogságban, mesterséget körülmények között, mint amilyen például egy cirkusz, nem annyira lehetetlen az ilyesmi. Sőt, ló és zebra kereszteződésére is sok példát ismerünk, ezeket az állatokat zebroidoknak hívják.

Ismert azonban, hogy a kromoszómák eltérő száma miatt, az ilyen utódok csak nagyon ritkán termékenyek, az a jellemző, hogy sterilek, ezért nem cél és nem is etikus az ilyen módon való szaporításuk.

Nyitókép: Pixabay

Fotók: Magyar Nemzeti Cirkusz

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva