Magyar Vitorlás Szövetség | 2020.05.02. 23:01
Nyitva tart és épül-szépül a BL Yachtklub kikötője
Bár az étterem és szálloda már több, mint egy hónapja zárva van, a kikötő zavartalanul működik, s várja a hajótulajdonosokat. Emellett az infrastruktúrát is felújítják és felkészítik a szezon újraindulására.

Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberek szabálykövetőek, minden központi kérést, utasítást betartanak. A BL vezetője bizakodó. Szerinte lesz még nyár idén a tó körül, valamint az idei évben valóban megvalósulni látszik az egész éves Balaton koncepciója. A vitorlazzitthon.hu Tóth Balázzsal beszélgetett.

Mit gondoltok, lesz idén Kékszalag? Itt a válasz!

Tudj meg mindent a balatoni vitorlázásról ide kattintva.

– Legutóbb, amikor beszélgettünk, éppen a Tavaszi Regattára készültetek. Egy jó hangulatú versenyt zártatok, betartva az akkori szabályokat. Kicsit más volt, de jó volt. Azóta hoztál egy komoly döntést: bezártad a BL Yachtclubot mint vendéglőt, mint szállodát, viszont a kikötő továbbra is nyitva van. Miként élitek meg ezeket a napokat, heteket Balatonlellén?
– Optimista ember révén igyekszem a pozitívumot látni ebben a helyzetben is. Azt gondolom, hogy nagyon sok mindenre megtanít minket. Magánemberként azt mondom, hogy ennél jobb helyen nem lehetnék karanténban: Balaton parton vagyok, szép környezetben, hajók között. De természetesen ez egy nagyon komoly helyzet. Szerencsére mind a kollégáim, mind a hajósok nagyon fegyelmezettek. A kikötőben nem állt le a munka, zajlanak a tavaszi teendők. A vitorlázók is jönnek hétköznap és hétvégente is és betartják a higiéniás utasításokat. Távolságtartóan közelítenek egymáshoz. Kint a vízen mindenki biztonságban van, tehát nem kell attól tartani, hogy megfertőzik egymás a vendégeink.

Részletesebb interjút olvashatsz Tóth Balázzsal a Balaton jövőjéről és arról, hogy mi lehet a B-terv a vészhelyzet elmúltával a tó és a turizmus számára.

Fotó: vitorlazzitthon.hu

– Lehetett olyan fotót látni a közösségi portálokon, hogy a hajózás is átalakult, maszkot viselve vitorláznak a családok. Te mit tapasztalsz, változott valami?
– Sok mindenben átesünk a lót túloldalára. Egy azonos háztartásban élő családnak, amely kikerül mindenkit, felszáll a hajóra és azonnal kimegy a vízre, nekik nem szükséges a maszk viselése – nem is viselik egyébként. Viszont azt vettem észre, hogy a szociális helyiségek használata nagyon lecsökkent. Tényleg a legtöbb család tartja azt, hogy miután ideér a legrövidebb úton elmegy a hajójához, kimegy a vízre és semmiféle más helyiséget nem látogat – talán ebben érezhető a legnagyobb változás.

Mennyivel jobb a műanyag dekkborítás? Itt jártuk körbe a témát.

– Nálatok most milyen munkák zajlanak?
– A tavaszi felkészítésen kívül most mi is olyan munkákat hoztunk előtérbe ami a kikötő csinosításáról szól. Füvesítünk, cseréljük az elkorhadt fa alkatrészeket. Tehát mi is arra készülünk – ahogy Nyugat-Európában már az látszik, hogy sok helyen lazítanak a korlátozásokon – hogy ez nálunk is bekövetkezik záros határidőn belül. Biztos, hogy ez a vírus itt marad velünk, az is biztos, hogy kompromisszumokat kell majd kötnünk, de azt remélem, hogy lesz nyár. Erre próbálunk felkészülni különböző tervekkel, hogy miként tudjuk majd a legnagyobb biztonsággal levezényelni, mind a kollégákra, mind a vendégekre tekintettel.

Sokan gondolják úgy, hogy a vitorlás turizmus lehet a mentőöv a Balaton számára. Hogy miért, azt ebből a cikkből tudhatod meg.

– Nagyon sok olyan kérdés fogalmazódott meg, hogy a kikötők nyitva vannak-e, nyitva lehetnek-e. Nálatok fel sem merült, vagy fel sem merülhetett, hogy bezárjátok a kikötőt?
– Azt kommunikáljuk a bérlők felé, és aki telefonál annak is azt mondjuk, hogy mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően fogunk működni, ami azt jelenti, hogy amíg lehetővé teszik a szabályozások, hogy fogadjunk vendéget – betartva a megfelelő intézkedéseket – addig mi fogadunk vendéget. Azt gondolom, hogy az “alapos indokkal az otthon elhagyásába” egy kirándulás és vitorlázás a Balatonon belefér, hiszen nem találkozik a család mással. Nálunk a kikötő bezárása ez eddig nem merült fel, és mindaddig nem is fog felmerülni amíg a hatóságok lehetőséget adnak arra, hogy nyitva legyünk.

Fotó: vitorlazzitthon.hu

Ezek a változások jöhetnek a balatoni vitorlázásban.

– Beszéljünk egy kicsit a turizmus egészéről. Rengeteg számot hallani arról, hogy milyen visszaeséseket könyvelnek el, valamint ki miként éli túl a mostani helyzetet. Nektek mi a tapasztalatotok Balatonlellén?
– Mi nagyon hamar bezártunk. Március 17 óta zárva vagyunk, bár lehetőségünk lett volna akkor még nyitva maradni oly módon, hogy elviteles ételt adunk, délután 15:00-ig nyitva vagyunk, de mi azt a döntést hoztuk meg, hogy nem. Fontosabb a biztonság. Senkit nem küldtünk el, a teljes csapat egyben maradt, minden kollégánkat megtartottuk. Most már több, mint egy hónap telt el a bezárás óta és a kollégáim is már tűkön ülnek. A felszolgálók például a mólószárakat takarítják, van olyan felszolgáló aki a hajókarbantartásokba segít be.
Hétvégére meghirdettünk egy akciót, miszerint a BBQ szekrényünket beüzemeljük és alkalmi jelleggel BBQ grilltálakat fogunk kiszállítani – erre nagy az érdeklődés. Tehát mi is óvatosan kezdünk mocorogni abba az irányba, hogy mi lesz akkor, ha beindulhat a turizmus és megindulhatnak a vendégek. Egyébként nagyon-nagyon fegyelmezettek a vendégeink és óriási hálával tartozunk nekik. A legtöbben átrakták a foglalásaikat másik időszakra. Azt gondolom, hogy ki fog tolódni a szezon. Amin mi évek óta dolgozunk, hogy a Balaton télen-nyáron menő legyen, annak most jön el a létjogosultsága. A vendégek ugyanis szemrebbenés nélkül foglalták át áprilisi-májusi foglalásaikat október-november-december hónapokra. Remélem, hogy a nyár is erős lehet, hiszen az emberek nem mennek külföldre, inkább belföldön töltik szabadidejüket, így sokkal hosszabb lesz a balatoni szezon.

Nézd meg a sportolók példátlan összefogását a sportág túléléséért!

Fotó: vitorlazzitthon.hu

– Van már a fejben valami meglepetés az újrakezdésre?
– Ebben a jelenlegi helyzetben a legrosszabb a bizonytalanság. Nem tudjuk, hogy mit és mikor szabad. Több olyan tervünk van, hogy miként is fogjuk megünnepelni a felszabadulást, vagyis amikor visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba. Biztos, hogy csinálunk valamit, ifj. Richter Józseffel a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatójával. Nap mint nap ötletelünk, hogy miként tudjuk a tőlünk megszokott bolondságainkat megcsinálni a nyáron, de egyelőre biztosat még nem tudok mondani.

Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség
Nyitókép: vitorlazasmagazin.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva