ripost.hu | 2022.06.12. 10:00
Öklendezik a kullancs? Menj orvoshoz, ha ezt tapasztalod
Kullancscsípés után ezt kell tenned, hogy ne legyen nagyobb baj.

Az enyhe teleknek köszönhetően egyre jobban elszaporodott ez az élősködő, ami több súlyos betegséget is terjeszthet.

Sokan halálra rémülnek, ha kullancsot találnak magukban, és nem alaptalanul, hiszen olyan súlyos betegségeket is terjeszthet ez az élősködő, mint az agyvelőgyulladás vagy a Lyme-kór. Egy egyszerű csípéssel még felesleges orvoshoz menni, hiszen magunk is el tudjuk távolítani szakszerűen a kullancsot a megfelelő eszköz és tudás birtokában.

Ha a csípés után ezeket a tüneteket tapasztalod, menj orvoshoz

Ha belázasodsz

A kullancscsípés utáni néhány napban – egy héten belül jelentkező láz mindenképpen orvosi vizsgálatot igényel, hiszen ezt okozhatja elfertőződött csípés, de súlyosabb esetben a kullancs-encephalitis, a kullancs okozta agyvelőgyulladás is lehet a hátterében. Utóbbi esetben

a láz eleinte enyhe, majd pár nap múlva magas lesz, és olyan tünetekkel társul, mint az erős fejfájás, szédülés, hányás, izomfájdalom.

Körkörös bőrpír esetén

A céltáblára emlékeztető kipirosodás a Lyme-kór

jellegzetes bőrtünete, ami nem csupán a csípés helyén, hanem a testen bárhol megjelenhet.

Sokszor a betegségnek semmi egyéb tünete nincsen hosszú időn át, csak a bőrelváltozás. Bár allergiás reakció is okozhatja ezt az elváltozást, minden esetben forduljunk vele orvoshoz.

Mit tegyél kullancscsípés esetén?

Kirándulás, természetjárás után mindig nézd át magad, ahogyan akkor is, ha csupán egy városi parkban jártál, hiszen sokszor ott is előfordulhat kullancscsípés. Minél hamarabb távolítsd el a kullancsot, mert ezzel csökkentheted a fertőzésveszélyt.

Fotó: zaol.hu

 

A házi praktikák nagyon veszélyesek lehetnek

Ezek a házi trükkök öklendezésre késztetik az élősködőt, így megnő a fertőzés kockázata.

  • Olajat, zsírt, krémeket ne használj az eltávolításhoz, elég egy csipesz – a legjobb a patikában kapható, erre a célra kifejlesztett kullancscsipesz, de ha nincs ilyen otthon, egy szemöldökcsipesz is megteszi.
  • Fontos, hogy eltávolítás közben ne nyomd meg az állat testét, hiszen ezzel is kórokozókat juttathatsz a véredbe.
  • Fogd meg a csipesszel a bőrhöz közel a kullancsot, majd határozott, de lassú mozdulattal kezdd el húzni. Közben állj meg pár másodpercre; ez alatt a kullancs magától elereszti a bőrödet, így nem szakad be a feje. Ha ez mégis megtörténne, akkor pár nap múlva magától kiesik a bőrből a beszakadt rész, felesleges kipiszkálni.
  • A csípés helyét ne fertőtlenítsd, mert a fertőtlenítőszer helyi bőrirritációt okozhat, ami miatt Lyme-kór gyanúja merülhet fel.

 

Kullancsveszély: így kirándulj biztonságosan a Balaton körül

 

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk a gyerekben?

 

Hitek és tévhitek a kullancsokról

 

 

Forrás: ripost.hu
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva